Чому не існує такого поняття, як нульова гравітація

Поява невагомості в космосі зумовлена рухом, а не раптовим зникненням гравітації.

Термін “нульова гравітація” довгий час був популярним способом пояснити уявну відсутність гравітації в космосі. Але це неправильний термін. У Всесвіті ніде немає нульової гравітації. Термін “мікрогравітація” – це те, що зараз використовується для більш правильного опису того, що відбувається. Проте, він не зовсім точно описує, чому космонавти ширяють у космосі.

Що таке гравітація?

Ми не збираємося повністю відповідати на запитання про те, що таке гравітація, оскільки навіть найвидатніші уми нашого виду все ще б’ються над цим. Проте ми можемо обговорити деякі важливі моменти, щоб отримати уявлення про те, чому не існує такого поняття, як “нульова гравітація”.

Гравітація — одна з чотирьох фундаментальних сил Всесвіту. Три інші — електромагнітні, сильні ядерні та слабкі ядерні взаємодії. Гравітація, безумовно, найслабша, але ми цього не помічаємо, бо гравітація просто додається. Що масивніше тіло, то сильніше його гравітаційне тяжіння.

Гравітаційна сила масштабується як обернена квадрату відстані. Це математичний жаргон, який означає, що гравітаційне тяжіння досить швидко знижується в міру віддалення від зазначеного об’єкта. Наприклад, якщо одна планета перебуває вдвічі далі від Сонця, ніж інша, вона відчуватиме чверть сили (оскільки два у квадраті дорівнює чотирьом). Але хоча гравітація може ставати дедалі меншою і меншою, що далі ви перебуваєте від об’єкта, вона ніколи не досягає нуля. Допоки існує маса (навіть ваша власна або ваших приладів), існує і гравітація.

Міжнародна космічна станція (МКС) обертається на орбіті на висоті близько 400 кілометрів над поверхнею Землі. Вона дійсно відчуває меншу гравітацію, ніж ми на поверхні, але лише трохи меншу. Гравітаційне тяжіння Землі, як і раніше, дуже сильне. Якби це було не так, супутники не змогли б залишатися на орбіті й разом із Місяцем просто полетіли б у космос.

гравитаци

Як домогтися невагомості в космосі?

Найкраще пояснення цьому належить Дугласу Адамсу. У своїй серії “Автостопом по Галактиці” він пояснює, що політ — це мистецтво падати на землю і промахуватися. Це кумедне зауваження на 100 % правильно пояснює відчуття невагомості в космосі.

Супутники та Місяць залишаються на орбіті навколо Землі, тому що рухаються дуже швидко. Міжнародна космічна станція рухається зі швидкістю близько 8 кілометрів на секунду. МКС облітає навколо Землі всього за 90 хвилин, і її постійно тягне до нашої планети під дією гравітації. Якби вона була просто чарівним чином поміщена на свою орбіту, без будь-якого бічного руху, вона б просто впала вертикально вниз.

Але МКС та інші об’єкти на орбіті рухаються. Спускаючись до Землі, вона також рухається убік, постійно “промахуючись” повз нашу планету — принаймні, до моменту сходження з орбіти. Баланс між гравітаційним тяжінням і рухом навколо Землі призводить до “вільного падіння”. Сили, які відчувають космонавти, приблизно врівноважені, тому вони перебувають у невагомості.

Гравітація все ще існує, під їхніми ногами або головами, залежно від орієнтації, але вони навчилися падати на землю і щоразу промахуватися багато разів на день.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *