Помилка століття — усі книжки про Сонячну систему доведеться перемальовувати

Усі ми знаємо, що Уран зелений, а Нептун синій. Такими їх малюють завжди. Але тепер учені з’ясували, що ці крижані гіганти майже однакового зеленувато-блакитного кольору. А заодно вони зрозуміли, чому людство помилялося стільки років.

Винні в усьому знімки “Вояджера-2” – космічного апарату, який пролетів повз ці планети наприкінці 1980-х і відправив на землю їхні фотографії.

“Зображення Урану, зроблені “Вояджером-2″, було опубліковано у формі, ближчій до істинного кольору, а зображення Нептуна насправді було розтягнуто і збільшено, а тому штучно зроблено синішими”, – пояснює Патрік Ірвін, професор планетарної фізики в Оксфордському університеті та автор нового дослідження, опублікованого сьогодні, в п’ятницю, в “Щомісячних повідомленнях Королівського астрономічного товариства”.

Разом із тим першим фото Нептуна було опубліковано пояснення щодо його кольору. Але хто, крім фахівців, дивиться на підписи? У підсумку всі, крім професійних планетологів, були впевнені, що Нептун яскраво синій. Таким його скрізь і зображували.

Щоб зрозуміти, якого кольору крижаний гігант насправді, група професора Ірвіна використовувала дані спектрографа зображень космічного телескопа Габбл. І блоків спектроскопічного оглядача на Дуже великому телескопі (він прямо так і називається) Європейської південної обсерваторії.

“Застосовуючи нашу модель до вихідних даних, ми змогли відновити найточніше уявлення кольору Нептуна й Урана”, – розповідає Ірвін.

Ошибка века - все книжки о Солнечной системе придется перерисовывать

Як уявляли Уран і Нептун раніше, і як тепер. Ілюстрація Оксфордського університету

Одночасно з цим учені розкрили давню загадку — чому колір Урана змінюється. Давно помічено, що ця планета виглядає зеленішою в деякі пори року (не земного року, а місцевого, Уран обертається навколо сонця за 84 роки)

Це пов’язано з тим, що вісь обертання планети сильно нахилена до її орбіти. Він крутиться практично на боці. З’ясувалося, що планета виглядає трохи зеленішою, коли один з її полюсів спрямований у бік Сонця. А під час рівнодень — коли наша зірка перебуває над екватором Урана — його відтінок блакитніший. Так відбувається, тому що на полюсах формуються шапки метанового льоду, який по-іншому відбиває світло.

Микита Аронов, “Деталі”.

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *