Просунуті інопланетяни можуть помітити Землю з відстані 3000 світлових років

Сучасне людство докладає значних зусиль для того, щоб якнайшвидше виявити позаземні цивілізації. Можливо, дехто з них чинить так само, якщо досягли певного рівня технологічного розвитку. Якого саме — встановив грузинський учений із проєкту SETI Заза Османов. За його розрахунками, максимальна дистанція виявлення становить близько 3000 світлових років, і за певних умов цивілізації другого типу за Кардашевим можуть вирішити це завдання.

В основі міркувань Османова — класифікація стадій розвитку цивілізацій за рівнем споживання енергії, запропонована радянським астрономом Миколою Кардашевим. До першого типу належить світ, здатний збирати та використовувати всю енергію планети, до другого — всю енергію своєї зірки. Третій тип автор не розглядає, зосередившись на питанні, чи може Земля на нинішньому етапі розвитку бути видима для цивілізацій типу I або II?

Найефективніший спосіб виявити нас — за допомогою відбитого світла, тобто використати потужні оптичні телескопи з величезною кутовою роздільною здатністю, а також метод астрономічної інтерферометрії, коли два й більше телескопів, розташованих у різних місцях, одночасно спостерігають за одним і тим самим об’єктом, а потім дані об’єднуються й аналізуються. Фактично, виходить віртуальний телескоп, більший і потужніший, ніж реальні.

Згідно з розрахунками Османова, щоб розгледіти піраміди Гізи, наприклад, такий телескоп має перебувати не далі, ніж на відстані 3000 світлових років від Землі, пише Universe Today. Найімовірніше, це інтерферометр, тому що його діаметр має бути кілька мільйонів кілометрів. Це виключає всі цивілізації першого типу, які не в змозі побудувати таку мегаструктуру.

Для визначення потенційних цивілізацій другого і третього типу в межах 3000 світлових років від нас автор використав рівняння Дрейка. Якщо припустити, що просунуті світи розташовані рівномірно в нашій галактиці, то співвідношення просунутих цивілізацій, розташованих досить близько до Землі, до загальної кількості становить 1 до 650.
А інопланетян, які виявляться в змозі розгледіти більш сучасні будови або супутники, ніж давньоєгипетські піраміди, повинно бути набагато більше — якщо число розвинених цивілізацій 10 у шостому ступені. Просто тому, що світло від них ще не досягло таких далеких областей Всесвіту.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *