У людей на Землі не буде жодного шансу: що станеться, коли Чумацький шлях вріжеться в Андромеду (відео)

Галактика Чумацький Шлях, в якій існує наша Сонячна система, приблизно через 4-5 мільярдів років зіткнеться з нашою великою спіральною сусідкою галактикою Андромеди. Внаслідок цього зіткнення буде сформовано нову гігантську галактику, у якій народяться нові зірки.

Вчені переконані, що це буде неймовірне космічне видовище, але жодні предки людства не матимуть шансу спостерігати за ним з рідної Землі. Чому так станеться, розповідає National Geographic.

Зіткнення Чумацького Шляху й Андромеди: що відомо

Дві галактики зараз знаходяться на відстані близько 2,5 мільйонів світлових років одна від одної, але під дією гравітації мчать назустріч зі швидкістю 402 000 кілометрів на годину. Проте навіть така феноменальна швидкість означає, що до рокового зіткнення лишаються мільярди років. За різними оцінками, від 4 до 5 мільярдів.

Чумацький Шлях і Андромеди зіткнуться лоб в лоб, пролетівши одна крізь одну, залишаючи по собі газово-зоряні завитки. Наступні кілька віків галактики продовжуватимуть свій космічний танок, зближаючись та розлітаючись. Внаслідок цього зірки змінюватимуть своє положення, утворюючи нові сузір’я, які остаточно сформуються приблизно за мільярд років. Саме за такий період дві галактики “оговтаються” від зіткнення та зіллються воєдино.

Внаслідок цього наша Сонячна система отримає нову галактичну адресу: гігантська еліптична галактика, утворена внаслідок зіткнення і злиття Чумацького шляху та Андромеди. Вчені уже пропонують називати її Milkdromeda (поєднання англомовних назв галактик Milky Way та Andromeda).

Зіткнення галактики Андромеди із Чумацьким Шляхом

У тому, що все відбудеться саме так, сучасні астрономи переконані, оскільки свої прогнози базують на математичному розумінні фізичних законів, які керують рухами небесних тіл.

Що буде із Землею і Сонячною системою

Попри те, що наша Сонячна система на момент зіткнення все ще існуватиме, не буде майже жодного шансу на те, що в цей час на Землі існуватимуть люди.

Річ у тому, що наше Сонце у той час ще не перетвориться на червоного гіганта, але вже стане достатньо яскравим, щоб підсмажити поверхню Землі. Тож єдиний шанс для людства зустріти цю подію – стати міжпланетним видом та колонізувати умовний Марс чи екзопланети у сусідніх галактиках.

Проте, переконані вчені, ті форми життя (якими б вони не були), що залишаться на Землі, стануть свідками дивовижної космічної хореографії. Хоч, дуже малоймовірно, що це будуть люди.

Відомий американський астрофізик Ніл Деграсс Тайсон додає, що зіткнення галактик буде разюче, але навряд відбудуться масові зіткнення зірок.

“Оскільки відстані між зірками настільки великі порівняно з їхніми розмірами, мало зірок в обох галактиках насправді зіткнуться, якщо взагалі зіткнуться. Будь-яке життя у світах того далекого майбутнього має бути в безпеці; вони будуть насолоджуватися дивовижним світловим шоу тривалістю в мільярд років”, – наголосив вчений.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *