«Чи справді вони злетять?»: Топ перспективних криптовалют 2024 року

2023 рік видався вдалим. Ринкова капіталізація крипторинку зросла більш ніж удвічі – з $830 млн до $1,73 млрд.

Ми поділяємо нашу думку.

Біткойн

Першою монетою, яка приверне увагу інвесторів та криптоентузіастів, залишиться біткоїн. Є багато факторів на користь цього твердження. По-перше, це позитивна репутація.

Біткойн веде свою історію з 2009 року, залишаючись найстарішою та перевіреною криптовалютою.

Друга – найвища поширеність. Звернемося до індикатора домінування біткоїну, який відображає відсоток ринкової капіталізації, що припадає на BTC, щодо інших монет. На початок 2024 року це близько 51%, більш ніж половина ринку. Насправді в криптоіндустрії все ще є біткойн, а є всі інші.

Третя причина, яка дозволяє криптоентузіастам розглядати найбільшу криптовалюту як об’єкт інвестування, – очікуване зниження ставки Федеральною резервною системою США. Центральний банк США не уточнює, коли це станеться. Однак, як тільки монетарна політика зміниться, банківські депозити подешевшають, а у людей знову прокинеться апетит до ризику.

Четвертий пункт — ймовірне схвалення спотових біткоіни-ETF в США.

П’ятий, але не менш важливий фактор – майбутній халвінг у квітні. Винагорода для майнерів скоротиться вдвічі, тому пропозиція BTC збільшуватиметься повільнішими темпами. А далі все має бути за економічною класикою: чим нижча пропозиція, тим вищий попит і ціна.

Ефіріум

Оновлення Shanghai, яке відбулося у квітні 2023 року, завершило перехід Ethereum з Proof-of-Work на Proof-of-Stake. При цьому особливої реакції серед інвесторів це не викликало. А трохи пізніше ефір і зовсім почав падати. Процес тривав до жовтня, коли почалося відновлення. В результаті до грудня монета виросла, але навіть стосовно біткоіна її зростання було відносно невеликим.

При цьому Ether залишиться другою найбільш поляризованою криптовалютою.

ETH посідає друге місце за рівнем капіталізації з величезним відривом від третього місця (Tether більш ніж утричі менший).

Крім того, якщо подивитися на останні два халвінги Bitcoin (у 2016 та 2020 роках), то можна виявити, що за півтора року після кожного з них Ether зростав більш ніж на 12 000% та 2 000% відповідно.

Звичайно, у 2024 році чекати таких цифр буде досить необачно: адже в липні 2016 року монета коштувала близько $10. А наприкінці 2023 року вона становитиме майже $2 400. Однак така статистика дозволяє вірити в стрімке зростання ефіру.

Також монету може підтримати оновлення Dencum, яке очікується в першому кварталі 2024 року.

Кардано

Для платформ смартконтрактів 2023 рік був досить успішним. Майже всі вони зросли щонайменше вдвічі. Лідером стала Solana, яка додала близько 900%. А ось показники Cardano набагато скромніші — близько 130%. Саме це робить SOL фаворитом 2024 року.

Попит на криптовалюти з боку платформ смартконтрактів залишатиметься високим. На користь Cardano говорить той простий факт, що за активністю розробників на Github проєкт не випав з п’ятірки лідерів протягом року. А на початку жовтня та грудні 2023 року блокчейн Cardano взагалі став лідером за цим показником.

Ланцюжок Chainlink – це блокчейн-оракул номер один (система, яка дозволяє виконувати смартконтракти, вводячи/випускаючи дані в реальний світ). З величезним відривом від конкурентів. Станом на 1 січня це 14-та криптовалюта за капіталізацією серед усіх.

При цьому найближчі суперники оракула навіть не входять до топ -100. Якщо інформація для виконання смартконтрактів недоступна в блокчейні, то люди змушені використовувати оракули, а найпопулярнішим ще довгий час залишатиметься Chainlink. Також до переваг платформи можна віднести її постійний розвиток. Наприклад, розробники обіцяють Впровадження штучного інтелекту.

Litecoin

Litecoin за своєю суттю максимально наближений до крипто-золота, біткойна. Однак він так само далекий від популярності й поширення. У 2023 році відбулося халвінг криптосрібла, що не спричинило зростання ціни LTC. Цілком імовірно, що бичачий тренд відбудеться у 2024 році.

Крім того, халвінг біткоіни повинен дати позитивний поштовх не тільки BTC, але і всьому крипторинку. Що ж, Litecoin має всі ті ж переваги, що і біткоіни: обмежена емісія, а значить дефляційний характер, відносна популярність (17-е місце за капіталізацією) і довга історія (криптовалюта з’явилася у 2013 році).

І найголовніше, хоча 2023 рік був надзвичайно успішним для більшості криптовалют, криптосрібло додало лише 6,7%. Тож можна очікувати, що Litecoin наздожене конкурентів у 2024 році, і впевнено когось обігне.

Висновок

Наведений тут список криптовалют не гарантує отримання прибутку, бо економічна ситуація вкрай нестабільна, і неможливо припустити все, що може статися. Крім того, практично зі стовідсотковою ймовірністю можна сказати, що з’являться криптовалюти, які зможуть приносити набагато більший прибуток. Однак це палиця з двома кінцями: ризики також зростуть у рази.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *