Акула-мако: Молодша сестра білої акули. Розганяється до 80 км/год і має найбільші мізки серед інших акул

Великих білих акул бояться всі. За все спасибі фільму “Щелепи” і статусу найбільшої хижої акули сучасності. Але далеко не вона одна має розривний потенціал. Познайомтеся з акулою-мако.

Ця найшвидша акула у світі, рухома голодним божевіллям, приховує багато цікавого.

Настільки вибуховий характер мако вельми характерний для їхнього сімейства — їхні найближчі родичі ті самі білі акули. Як і старша сестричка, акула мако – машина для анігіляції всього живого. Розміри відповідні: чотири метри й пів тонни рафінованої люті.  Ні, акула не під кайфом. І не в пориві люті.

Просто у мако дуже гострий зір, і гігантські зіниці допомагають їй знаходити здобич навіть на глибині. Акули-мако вважаються найстрімкішими серед акул. Їхня середня швидкість становить 35-50 км/год, а під час кидків вона може досягати 80 км/год. Завдяки цьому вони зі свистом вистрибують з-під води на п’ять-шість метрів. А в одному експерименті молоде акуленя в гонитві за приманкою зуміло розігнатися від нуля до сотні за дві секунди — а це, між іншим, рівень найпотужніших болідів і гіперкарів!

Така швидкість досягається завдяки особливій шкірі. У всіх акул вона вкрита дрібними щербинами. Але на відміну від інших, у мако ці зубчики дуже гнучкі — вони можуть нахилятися на 40 градусів. Ця особливість надає риб’ячій тушці більшої обтічності, а отже, і швидкості.  Кожна голочка діаметром 0.2 міліметра. Слідуючи за їжею і теплими течіями, мако можуть обплисти всю Атлантику і подолати відстань у кілька тисяч кілометрів. Перепади температур для них не проблема — зубаста рибина підтримує постійну температуру тіла внаслідок роботи м’язів і розвиненої мережі кровоносних судин. Завдяки цьому акула на 4-5 градусів тепліша, ніж навколишня вода.

У плані гастрономічних смаків акули-мако невибагливі. У пащу може потрапити й черепаха, і птах, і риба. Зокрема, інша акула. Паща хижачки величезна, а форма зубищ дає змогу з наскоку відривати від жертви шматки. Сили на це у неї більш ніж достатньо — один кусь може дорівнювати потужності до 13.000 ньютонів! Для порівняння, сила укусу білої акули всього на 5.000 більше.  Але суворі мако не тільки стосовно інших, а й одна до одної. Їхня боротьба за виживання починається ще до народження. Більш розвинені зародки за нестачі жовтка починають харчуватися своїми братами й сестричками прямо в утробі матері. Через півтора року вагітності право на народження отримують лише 4-16 найбільш пристосованих акулят.

Зазвичай, коли сила є — розуму не потрібно. Але тільки не у випадку з нашою героїнею. За співвідношенням величини мозку до розміру тіла акула-мако перебуває в лідерах. Вчені проводили експеримент із дикими рибинами, під час якого мако швидко зрозуміли, що люди приносять їм халявну їжу і не становлять загрози. Хижачки навіть дозволяли гладити себе дослідникам! За фактом, учені на якийсь час приручили диких акул!  Взагалі, наша героїня не розглядає людей як здобич. Хоча в гонитві за смакотою вона може застрибнути на повному ходу просто в рибальський човен. Але спеціально на людей ні білі акули, ні акули-мако не атакують. Більшість нападів спровоковані необережними людьми.  Описують випадки, коли мако мчить на людину на повному ходу з відкритою пащею. Але за секунду до “поцілунку” риба відходить убік. Мовою хижаків це розцінюється як останнє попередження, до якого обов’язково потрібно прислухатися. А іноді хижаки кусають нас із цікавості. Як помацати невідомий предмет за відсутності рук і лап? Правильно, зубами.

Акули мако дуже популярні в аквалангістів та екотуристів. Все тому, що в неволі цих тварин не зустріти. Лише через кілька днів в акваріумі мако божеволіють: вони відмовляються від їжі, втрачають орієнтацію і розбивають морду об стіни. Як то кажуть, дитя природи вимагає свободи.

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *