Помер Генрі Кісінджер у віці 100 років

Ексдержсекретар США Генрі Кісінджер помер у віці 100 років. Про це повідомляє  Reuters

За даними Kissinger Associates, Кіссінджер помер у своєму будинку в Коннектикуті.

Генрі Кіссінджер, суперечливий лауреат Нобелівської премії миру та дипломатичний авторитет, чия служба при двох президентах залишила слід у зовнішній політиці США, помер у середу у віці 100 років, повідомляє його геополітична консалтингова компанія Kissinger Associates Inc.

Після свого сторіччя Кіссінджер був активним, відвідував зустрічі в Білому домі, опублікував книгу про стилі лідерства та дав свідчення перед комітетом Сенату про ядерну загрозу з боку Північної Кореї.

У липні 2023 року він здійснив несподіваний візит до Пекіна, щоб зустрітися з президентом Китаю Сі Цзіньпіном.

У 1970-х роках він доклав руку до багатьох епохальних глобальних подій десятиліття, працюючи на посаді державного секретаря за часів президента-республіканця Річарда Ніксона.

Завдяки зусиллям єврейського біженця з Німеччини було відкрито дипломатичні відносини з Китаєм, відбулися знакові американо-радянські переговори про контроль над озброєннями, розширилися зв’язки між Ізраїлем та його арабськими сусідами, а також були укладені Паризькі мирні угоди з Північним В’єтнамом.

Правління Кіссінджера як головного архітектора зовнішньої політики США пішло на спад після відставки Ніксона в 1974 році. Проте він продовжував залишатися дипломатичною силою при президенті Джеральді Форді й висловлювати сильні думки протягом решти свого життя.

У той час як багато хто вітав Кіссінджера за його геніальність і багатий досвід, інші таврували його як військового злочинця за підтримку антикомуністичних диктатур, особливо в Латинській Америці. В останні роки його життя його подорожі були обмежені спробами інших країн заарештувати його або допитати про минулу зовнішню політику США.

Його Премія миру 1973 року, яку він отримав спільно з президентом Північного В’єтнаму Ле Дук Тхо, який згодом відмовився від неї, була однією з найбільш суперечливих в історії. Двоє членів Нобелівського комітету подали у відставку через вибір лауреата, а також виникли питання щодо таємного бомбардування Камбоджі з боку США.

Деякі факти з політичної біографії:

У 2008 році Кіссінджер виступав проти прийняття України в НАТО та за те, щоб Україна залишалась в сфері, “яку росіяни вважають простором власної самосвідомості”. У 2015 році критикував санкції щодо Росії, виправдовував окупацію Криму.

У травні 2022 року, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Кіссінджер заявив, що Україна має віддати частину своєї території Росії, щоб покласти край війні. Тоді Зеленський відповів ексдержсекретарю Штатів: “Таке враження, що в пана Кіссінджера на календарі не 2022 рік, а 1938-й, і він думав, що говорить з аудиторією не в Давосі, а в тодішньому Мюнхені”.

У липні 2022 року Кіссінджер уже закликав під час можливих майбутніх переговорів з Москвою не поступатися територіями України, захопленими під час російського вторгнення, а в січні 2023 підтримав вступ України до НАТО.

У вересні під час візиту до США президент Володимир Зеленський зустрівся з Кіссінджером, який раніше був проти членства України в НАТО, а тепер підтримує членство нашої держави в Альянсі.

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *