Думка: Пригожина може і немає, але його привид буде переслідувати володимира путіна

Євген Пригожин, схоже, мертвий. Але його привид може переслідувати президента hосії владіміра путіна, який засудив його як зрадника і хотів, щоб він пішов, але не зміг придушити критику Пригожина щодо війни в Україні.

Очевидна загибель Пригожина в середу в авіакатастрофі літака, в якому він був пасажиром, очистила сцену від нахабного суперника Путіна. Але ця новина і припущення, що це було вбивство, посилять у деяких росіян відчуття, що країна повернулася до нестабільності в поєднанні з жорстокою політикою сталінських часів.

“Що б з ним не сталося, російська еліта розглядатиме це як акт відплати”, – сказала Тетяна Станова, аналітик з питань Росії в Фонді Карнегі за міжнародний мир, яка має широкі зв’язки в hосії. За її словами, Кремль заохочуватиме це відчуття, що путін помстився, незалежно від фактів.

“путін — справжній апостол відплати”, – сказав директор ЦРУ Вільям Бернс минулого місяця в інтерв’ю Мері Луїзі Келлі з NPR на Аспенському безпековому форумі. Росіяни вважатимуть, що путін причетний до катастрофи приватного літака.

Якщо факти підтвердяться, путін зміцнить свої позиції в короткостроковій перспективі. Людина, яку він звинувачував у “збройному заколоті”, більше не буде. Росія тримає оборону в Україні проти Києва. Влада путіна здається міцнішою, ніж два місяці тому, коли Пригожин наказав своєму ополченню Вагнера рухатися на Москву.

Але аура політичної майстерності путіна була заплямована, можливо, непоправно. Він вистояв у минулих бурях завдяки своїй ролі арбітра російських еліт і репутації рішучого політика. Бунт Пригожина завдав шкоди і тому, і іншому; кажуть, що деякі члени найближчого оточення президента поділяють критику Пригожина щодо імпульсивного вторгнення Путіна в Україну і його тактики з того часу. Аналітики вважають, що сумніви поширюються і на російські спецслужби. Ці питання залишатимуться актуальними.

Після катастрофи кілька членів ополчення Пригожина погрожували в соціальних мережах влаштувати ще один “похід на Москву”. У них немає достатньої кількості людей, щоб виконати цю погрозу. Але ліквідація суперника путіна може підживити політичну тривогу в Росії, а не послабити її.

Спостерігачі за росією відзначають розширення кола скептицизму в російській еліті щодо нестабільного прийняття рішень путіним. Безрозсудне повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року є найяскравішим прикладом. Але з того часу путін помилявся і в інших питаннях: Він зволікав з мобілізацією російської армії ще довго після того, як стало зрозуміло, що війна не матиме швидкого завершення; він вагався, чи виводити війська з потенційного оточення минулої осені в Херсоні; а коли Пригожин підняв заколот, путіну знадобився один день, щоб рішуче відреагувати.

В Аспені Бернс підсумував реакцію російської громадськості на нерішучість путіна після того, як Пригожин підняв свій червневий заколот: “Питання було: “Невже імператор голий?”. Або, принаймні, “Чому він так довго не вдягається?”.

Парадоксально, але консолідація влади путіна, ймовірно, зменшує ризик ескалації в Україні. Минулої осені, коли російські війська руйнували Харків та Херсон, аналітики бачили реальний ризик того, що він застосує тактичну ядерну зброю, щоб запобігти катастрофічній поразці. Зараз ця небезпека зменшилася.

Китай залишається вирішальним для військового і політичного виживання путіна. Для Пекіна смерть Пригожина також може стати зміцненням довіри. Китайські лідери заявили американським дипломатам в останні місяці, що вони стурбовані перебуванням росії в Україні, і що вони підготували мирний план як можливий план виходу.

Представники адміністрації Байдена кажуть, що допомога Китаю стає все більш важливою для російської військової присутності в Україні. Китайці безпосередньо не постачають зброю і боєприпаси. Але кажуть, що вони збільшують постачання товарів подвійного призначення, таких як комп’ютерні чіпи, які необхідні для високоточної зброї й безпілотників.

У Вашингтоні зростає консенсус щодо того, що українські війська навряд чи дійдуть цього року до Чорного моря – мети, яку Україна прагне досягти у своєму контрнаступі. Але навіть попри це, деякі посадовці продовжують вважати, що наступальні дії України можуть похитнути російську армію, поступово руйнуючи її логістичні та командно-контрольні вузли в тилу. Російські лінії можуть виявитися крихкими, якщо Україна прорве перші шари оборони.

Президент України Володимир Зеленський, ймовірно, також активізує свої зусилля, щоб повернути війну додому, в росію, за допомогою ударів з безпілотників і транскордонних нападів, які заперечуються.

Послання Пригожина росіянам полягало в тому, що війна не варта тієї жахливої ціни, яку країна платить кров’ю і скарбами. Він підкреслив це, ставлячи під сумнів лідерство команди путіна і, непрямо, самого путіна. Війна в Україні була заснована на брехні, заявив Пригожин 23 червня, за день до походу його ополчення на Москву. “Напередодні 24 лютого, дня, коли минулого року росія напала на Україну, не відбувалося нічого надзвичайного”. “Олігархічному клану, який править росією, була потрібна війна, — сказав він. “Психічно хворі покидьки вирішили: “Нічого страшного, ми кинемо ще кілька тисяч російських чоловіків як гарматне м’ясо. Вони загинуть під артилерійським вогнем, але ми отримаємо те, що хочемо”.

Ця вісцеральна критика переживе Пригожина, і якщо Україна та її західні союзники зможуть продовжити боротьбу в наступному році, вона може стати більш інтенсивною. Пригожин – не стільки мученик, скільки попередження.

The Washington Post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *