Вчені вперше виявили в космосі молекулу походження життя

Вугільна кислота раніше була виявлена на інших астрономічних тілах, але досі не спостерігалася в міжзоряному просторі.

Молекула, властива Землі і зазвичай пов’язана з життям, була виявлена вченими в глибинах космосу. Вугільна (карбонатна) кислота (HOCOOH) знайдена поблизу центру нашої галактики у молекулярній хмарі галактичного центру під назвою G+0,693-0,027. Про це пише Newsweek.

Це третій випадок виявлення карбонових кислот у космосі після оцтової та мурашиної, і перший випадок, коли було виявлено, що міжзоряна молекула містить три або більше атомів кисню, йдеться в дослідженні, опублікованому в The Astrophysical Journal. Карбонові кислоти — це клас хімічних речовин, які часто вважаються одними з будівельних блоків життя.

“Наші спостереження дозволили нам дізнатися, що вугільна кислота, яка до цього часу залишалася невидимою для наших очей, порівняно поширена в космосі, що робить її важливою частиною для розуміння міжзоряної хімії вуглецю та кисню, двох фундаментальних хімічних елементів у будь-якому пребіотичному процесі”, – говорить Віктор М. Рівілла, дослідник з іспанського Центру астробіології та співавтор дослідження.

“Цей результат підтверджує, що шлях, який ми обрали, є правильним для пошуку та виявлення більшої кількості молекул, які, як ми підозрюємо, були ключем до появи життя на нашій планеті”, – додав він.

Карбонові кислоти — це тип органічних сполук, що характеризуються атомом вуглецю (C), який двічі пов’язаний з атомом кисню (O) і одинарно пов’язаний з гідроксильною групою (-OH). Зокрема, вугільна кислота утворюється при розчиненні СО2 у воді, а це означає, що вона присутня у підвищених концентраціях у наших морях через СО2 в атмосфері.

Багато теорій про те, як розвивалося життя на Землі, припускають, що примітивне життя могло виникнути з “первісного бульйону” хімічних речовин, коли наша планета була ще дуже молодою. Деякі припускають, що ці хімічні речовини, включаючи карбонові кислоти, могли потрапити на Землю з космосу через комети та метеорити.

Вугільна кислота раніше була виявлена на інших астрономічних тілах, включаючи крижані супутники Юпітера, деякі метеорити та комети й навіть Марс і Меркурій, але досі не спостерігалася в міжзоряному просторі.

УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *