Стало відомо, як і коли зникне наша галактика

Вчені дізналися про злиття Чумацького Шляху і Андромеди за 4,5 мільйона років.

Чорна діра в центрі галактики Чумацький Шлях зіткнеться з чорною дірою галактики Андромеди. Це станеться приблизно через 4,5 мільйона років. Про це повідомляє американське видання The Wall Street Journal з посиланням на дослідження п’яти груп вчених з Європи, Північної Америки, Китаю, Індії та Австралії. Прийти до подібного висновку фахівці дозволили гравітаційним хвилям, що виникають при злитті дірок.

Короткі гравітаційні коливання, які виникають при злитті невеликих чорних дір, були виявлені вченими ще у 2015 році. Однак тепер їм вдалося виявити довгі хвилі, які виходять в результаті злиття надвеликих чорних дір, присутніх в кожній галактиці.

Водночас відомо, що всі ці чорні діри мають властивість зливатися. Аналогічна доля чекає чорну діру Стрільця A, розташовану в центрі Чумацького Шляху, і чорну діру в центрі галактики Андромеди. За прогнозами професора Джозефа Саймона з Університету Колорадо, ця подія відбудеться приблизно через 4,5 мільйона років.

Стрілець А знаходиться на відстані близько 27 тисяч світлових років від Землі, його діаметр в 17 разів більше діаметра Сонця і в чотири мільйони разів масивніше.

Раніше NASA вдалося зафіксувати один з етапів формування нової чорної діри, коли зірка «скидає» термоядерне паливо мантії. За допомогою інфрачервоного телескопа «Джеймс Вебб» вчені побачили сферичну хмару пилу, в центрі якого знаходиться яскраве ядро.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *