Москва уникла громадянської війни з Вагнером. Але небезпека не минула, попереджають експерти – CNN

За півтора дня Росія зіткнулася з цілком реальною загрозою збройного повстання, а президент владімір путін пообіцяв покарати бойовиків Вагнера, які йшли на Москву і захоплювали міста по дорозі — до того, як раптова угода з Білоруссю, здавалося, розрядила кризу так само швидко, як і вона виникла.

Але багато що залишається невизначеним, і експерти попереджають, що рідкісне повстання навряд чи зникне так швидко без наслідків у майбутньому.

Тепер путін має подолати наслідки найсерйознішого виклику його владі з часу його приходу до влади у 2000 році, після низки запаморочливих подій, за якими уважно — і нервово — спостерігав світ і вітала Україна.

Власника і керівника Вагнера Євгена Пригожина відправляють до Білорусі, на перший погляд, неушкодженим, але, можливо, він намалював мішень на власній спині, як ніколи раніше.

Ось що нам відомо.

Які останні новини?

Пригожин, пихатий керівник групи Вагнера, погодився виїхати з Росії до сусідньої Білорусі в суботу, згідно з угодою, яку він, очевидно, уклав з президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Угода передбачає, що Пригожин відкликає свої війська з маршу на столицю, заявив у суботу речник Кремля.

Кримінальні звинувачення проти нього будуть зняті, сказав речник Кремля. Бійці “Вагнера” не будуть притягнуті до відповідальності за участь у повстанні, а замість цього підпишуть контракти з Міністерством оборони Росії — крок, який Пригожин раніше відкидав як спробу привести свої парамілітарні сили у відповідність до закону.

Wagner fighters leave the military headquarters they had briefly occupied in Rostov-on-Don, Russia, on June 24.Бойовики “Вагнера” залишають військовий штаб, який вони недовго займали в Ростові-на-Дону, Росія, 24 червня.

Раніше війська Вагнера заявляли, що захопили ключові військові об’єкти у двох російських містах; до суботи на відеозаписах, підтверджених CNN і прив’язаних до місцевості, було видно, як Пригожин і його війська відходять з одного з цих міст, Ростова-на-Дону.

Невідомо, де зараз перебуває Пригожин. Кремлю нічого не відомо про його місцеперебування, заявив речник Кремля в суботу.

Як це сталося?

Криза в Росії вибухнула в п’ятницю, коли Пригожин звинуватив російських військових у нападі на табір Вагнера і вбивстві його людей — і пообіцяв відплатити силою.

Потім Пригожин повів свої війська до Ростова-на-Дону і заявив, що взяв під контроль ключові військові об’єкти у Воронезькій області, де відбулося очевидне зіткнення між підрозділами Вагнера і російськими військами.

Пригожин заявив, що це був не переворот, а “марш справедливості”. Але це мало заспокоїло Москву, а високопоставлений чиновник служби безпеки назвав дії Пригожина “інсценованим державним переворотом”, як повідомляють російські державні ЗМІ.

Russian President Vladimir Putin addresses the nation after an insurrection led by Wagner boss Yevgeny Prigozhin, on June 24.Президент Росії Володимир Путін звертається до нації після заколоту, очолюваного керівником “Вагнера” Євгеном Пригожиним, 24 червня.

Міністерство оборони Росії заперечує напад на війська Вагнера, а внутрішня безпека Росії порушила кримінальну справу проти Пригожина.

Потім було звернення путіна до нації.

У промові, яка транслювалася на всю росію в суботу вранці за місцевим часом, явно розлючений путін пообіцяв покарати тих, хто “став на шлях зради”.

“Зрада” Вагнера була “ударом у спину нашій країні й нашому народу”, – сказав він, порівнюючи дії групи з російською революцією 1917 року, яка повалила царя Миколу II в розпал Першої світової війни.

Ситуація на місцях була напруженою, а цивільному населенню Воронежа було наказано залишатися вдома. Тим часом Москва посилила заходи безпеки по всій столиці, оголосивши понеділок неробочим днем. На фотографіях видно російські війська в бронежилетах і з автоматичною зброєю біля шосе за межами Москви.

Всі ознаки вказували на неминучу збройну конфронтацію в столиці, а чутки й невизначеність закручувалися в вихорі.

Потім майже так само раптово, як і почався, короткочасний заколот згас, а білоруська угода, схоже, загасила пожежу — принаймні, на цей момент.

Що буде  далі для Пригожина і Вагнера?

Багато що залишається незрозумілим, наприклад, що станеться з роллю Пригожина в “Вагнера” і війні в Україні, і чи всі його бійці будуть найняті на службу в російську армію за контрактом.

Речник Кремля заявив у суботу, що він “не може відповісти”, яку позицію займе Пригожин у Білорусі. Сам Пригожин надав мало деталей про свою згоду зупинити наступ на Москву.

Група Вагнера є “незалежною бойовою компанією”, яка воює в інших умовах, ніж російські військові, заявив у суботу майор армії США у відставці Майк Лайонс. Наприклад, бійців “Вагнера” краще годують, ніж військових, а це означає, що повна асиміляція буде складною.

“Можливо, дехто відколеться”, – додав він. “Ці люди віддані  Пригожину, а не країні, не місії. Я думаю, що у нас є ще багато питань, на які зараз немає відповідей”.

Небезпека не минула і для боса Вагнера, кажуть експерти.

“путін не прощає зрадників. Навіть якщо путін скаже: “Пригожин, їдь до Білорусі”, він все одно зрадник, і я думаю, що путін ніколи цього не пробачить”, – сказала Джилл Догерті, колишній керівник московського бюро CNN і давній експерт з російських справ.

Вона додала, що цілком можливо, що Пригожина “вб’ють у Білорусі”, але це складна дилема для Москви, оскільки доки Пригожин “має якусь підтримку, він є загрозою, незалежно від того, де він знаходиться”.

Що це означає для Путіна?

У Путіна тепер теж з’явилися реальні проблеми.

Кілька експертів сказали CNN, що, хоча російський президент вижив у протистоянні, зараз він виглядає слабким — не лише перед світом і своїми ворогами, але й перед власним народом і військовими. Це може становити ризик, якщо в Москві з’являться скептики або суперники, які побачать можливість підірвати позиції путіна.

“Якби я був путіним, я б турбувався про тих людей на вулицях Ростова, які вітали людей Вагнера, коли вони від’їжджали”, – сказав Догерті.

Wagner chief Yevgeny Prigozhin in the backseat of a vehicle departing Rostov-on-Don, Russia, on June 24.Керівник “Вагнера” Євген Пригожин на задньому сидінні автомобіля, що виїжджає з Ростова-на-Дону, Росія, 24 червня.

На одному відео, географічно визначеному і перевіреному CNN, видно, як натовп вітає автомобіль Пригожина, коли він виїжджає з Ростова-на-Дону. Автомобіль зупинився, коли одна людина підійшла і потиснула руку Пригожину.

“Чому пересічні росіяни на вулиці вітають людей, які щойно намагалися здійснити державний переворот?” запитав Догерті. “Це означає, що, можливо, вони їх підтримують або вони їм подобаються. Хай там як, це дуже погані новини для Путіна”.

Хто такий Пригожин? Навіщо він це зробив?

Пригожин знайомий з Путіним з 1990-х років і отримав прізвисько “шеф-кухар Путіна” після того, як виграв вигідні кейтерингові контракти з Кремлем. Але підтримувані росією сепаратистські рухи в Україні у 2014 році заклали основу для перетворення Пригожина на польового командира.

Пригожин заснував “Вагнера” як тіньовий найманий підрозділ, який воював як на сході України, так і, дедалі частіше, за підтримувані Росією цілі по всьому світу.

Під час війни в Україні “Вагнер” опинився в центрі уваги, оскільки його бійці, здавалося, досягли відчутного прогресу там, де регулярні російські війська зазнали поразки. Однак вважається, що його жорстока тактика призвела до великої кількості жертв.

У міру того, як війна затягувалася, Пригожин і військове керівництво Росії вступили в публічну ворожнечу: начальник “Вагнера” звинувачував військових у тому, що вони не дають його військам боєприпасів, і нарікав на відсутність успіхів на полі бою регулярних військових частин.

Він неодноразово критикував їхнє ставлення до конфлікту, виставляючи себе безжальним і компетентним у порівнянні з ними.

Пригожин завжди намагався спрямувати свої звинувачення на адресу російського військового керівництва, а не путіна, і відстоював аргументацію війни в Україні.

Стів Холл, колишній керівник відділу ЦРУ по роботі з Росією, сказав, що навіть досвідчені спостерігачі за росією були вражені останніми подіями.

“Всі чухають потилиці, — сказав він в інтерв’ю CNN. “Єдиний сенс, який я можу винести з такого дня, як сьогодні, — це те, що двоє хлопців опинилися в безвихідній ситуації, і їм довелося шукати вихід”.

За словами Холла, Пригожин, можливо, відчував, що відкусив більше, ніж міг проковтнути, коли його колона військ рухалася до Москви. Але в той самий час путін зіткнувся з цілком реальною перспективою того, що йому доведеться розгромити близько 25 000 найманців Вагнера.

Відправлення Пригожина до Білорусі було кроком, що врятував обличчя для обох сторін.

Але, за словами Холла, путін вийшов з цієї ситуації у гіршому становищі й ослабленим.

“Путін повинен був це передбачити буквально кілька місяців тому. Побачимо, чим це закінчиться. Я  думаю, що ця історія ще не закінчилася”, – сказав Холл.

CNN

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *