Де відпочити на вихідні в Закарпатті: топ-5 кращих локацій

Якщо ви втомилися від постійного стресу і міркуєте над вибором місця для невеликого відпочинку – чому б не вирушити на вихідні в гори? Ми зібрали для вас топ-5 місцин, які варто відвідати на Закарпатті.

Мукачево

Один з найбільш відомих та другий за розмірами населений пункт Закарпатської області. Хоча візуально місто і не здається великим, та в ньому проживає більш ніж 85 тисяч людей. І туристів тут вистачає, адже місцева архітектура, що вміло поєднує будівлі епохи ренесансу, готики та бароко, не може не вражати.

  • Як дістатися

У місті добре розвинений транспортний вузол, що значно спростить ваш шлях. З Києва, Одеси, Харкова та великих міст найкомфортніше буде добиратися поїздом, а ось з Ужгорода чи Львова ви можете дістатися машиною або автобусом.

  • Де зупинитися

У Мукачево ви побачите великий вибір готелів. В залежності від бюджету, ви можете обрати розташування у самому серці міста або ближче до його околиць. У будь-якому випадку, населений пункт досить компактний, тому ви з легкістю зможете дістатися всіх туристичних локацій.

  • Що подивитися

Замок Паланок ви побачите здалеку, адже він височіє над містом на 68-метровій горі вулканічного походження. Точна дата заснування невідома, але перші згадки датуються XI століттям.

Ця фортифікаційна споруда мала стратегічне та оборонне значення та перебудовувалась протягом багатьох століть. Кілька разів Мукачево було атаковане кочівними народами, та замок практично жодного разу не був захоплений. Сьогодні ж його ворота відкриті для відвідувачів. А який звідси відкривається краєвид на місто.

Де відпочити на вихідні на Закарпатті: топ-5 кращих локацій
Озеро Синевир

Найбільше озеро Карпат із площею близько 7 гектарів по праву вважається одним із семи природних чудес України. З усіх боків водойма оточена густим лісом, що робить її перлиною серед зелені. У народі її називають Морським оком. До речі, таку ж назву має одне з озер у польських Татрах.

  • Як дістатися

Добиратися до Синевиру радимо автомобілем. Звичайно, можна скористатися й громадським транспортом, який курсує до населеного пункту Воловець, що розташований за 70 кілометрів від озера. Звідти ж доволі часто відправляються автобуси, що довезуть вас ледь не до берега Морського ока.

  • Де зупинитися

Ви можете забронювати собі номер в одному з місцевих готелів, які розташовані поблизу Синевиру. Вони обіцяють європейський сервіс за помірні гроші. Якщо ж ви не хочете зупинятися в районі озера, то пошукайте житло в Міжгір’ї, що розташоване за 32 кілометри, або поверніться у Воловець.

  • Що подивитися

Поїздка на це озеро – чудовий привід провести цілий день на природі, досліджуючи його околиці. Варто зауважити, що скупатися у вас не вийде, оскільки це заборонено з екологічних міркувань. Не кажучи вже про те, що вода не прогрівається більш ніж до 13 градусів тепла, що не сприяє купанню навіть у найспекотніший день.

Це місце приваблює своїми пейзажами художників і поетів, а також любителів старовинних народних легенд. Якщо ж вам стане нудно, ви завжди можете піднятися на водоспад Шипіт або подивитися на ведмедів в унікальному реабілітаційному центрі, розташованому поруч.

Де відпочити на вихідні на Закарпатті: топ-5 кращих локацій
Берегове

Невелике містечко, розташоване за 70 кілометрів від Ужгорода та за 5 кілометрів від угорського кордону. Привабливим для туристів його роблять виноробні традиції та наявність термальних джерел. Вони позитивно впливають на серцево-судинну систему і допомагають лікувати шкірні захворювання.

  • Як дістатися

Дістатися до Берегова можна громадським транспортом: спершу поїздом до Мукачева, Батьова або Ужгорода, а потім пересісти на автобус.

  • Де зупинитися

Ви можете обрати собі номер в одному з місцевих готельно-оздоровчих комплексів. Також до ваших послуг кілька готелів і приватні апартаменти.

  • Що подивитися

Головна визначна пам’ятка Берегового – це термальні басейни. Тож не дивно, що більшість туристів, які приїжджають сюди, мають на меті оздоровитися.

Крім того, у Береговому є виноробний комплекс, де ви можете придбати екскурсію по виробництву і потрапити на дегустацію місцевих сортів вин.

На жаль, неймовірно гарну резиденцію графів Шенборнів ви матимете змогу побачити тільки здалеку, оскільки на її території знаходиться діючий винзавод. Проте, історичному центру міста теж є що вам запропонувати.

Де відпочити на вихідні на Закарпатті: топ-5 кращих локацій
Ужгород

Найбільше місто Закарпаття за час свого існування встигло побувати у складі Угорщини, Австро-Угорщини, Чехословаччини та УРСР. Тож навіть зараз можна тут можна помітити відбитки різних культур. До речі, деякі містяни й досі використовують стару угорську назву Ужгорода – Унгвар.

  • Як дістатися

Найкращий спосіб дістатися до Ужгорода, звісно, поїздом. Залізничне сполучення з найбільшими містами України робить шлях до серця Закарпаття комфортним для туристів. Також можна їхати зі Львова, звідки у цьому напрямку досить часто курсують автобуси.

  • Де зупинитися

В Ужгороді розташовано понад 40 готелів різного типу. Для тих туристів, що прагнуть організувати бюджетну подорож, є безліч зручних хостелів.

  • Що подивитися

В Ужгороді є пам’ятки на будь-який смак. Любителі старовинної історії можуть відвідати Ужгородський і Невицький замки. Поціновувачам архітектури радимо витратити весь день на огляд алей, площ, музеїв і соборів.

Окремої згадки варті мініскульптури, які почали встановлювати в місті лише кілька років тому. Вони надають йому особливого затишку. Але в травні люди приїжджають сюди за частинкою японської культури, адже в цей час в Ужгороді квітнуть сакури.

Де відпочити на вихідні на Закарпатті: топ-5 кращих локацій
Солотвино

Солотвино – це невелике селище, розташоване зовсім поруч із кордоном з Румунією. Довгий час населений пункт жив коштом видобутку солі, але до 2012 року всі шахти були закриті через затоплення.

  • Як дістатися

Як і в попередніх випадках, дістатися до місця призначення можна поїздом (зі Львова або Ужгорода до Тячева) або автівкою.

  • Де зупинитися

Ви, звичайно, можете обрати для відпочинку якісь апартаменти, але ми радимо зупинитися в одному із місцевих оздоровчих комплексів. Вони розташовані посеред закарпатських лісів поруч із багатьма пішохідними маршрутами.

  • Що подивитися

На околиці селища розташована одна з головних визначних пам’яток – озеро Кунігунда. Багато туристичних порталів жартівливо називають його “Мертвим морем в мініатюрі”. Завдяки високій концентрації солі вода в ньому має цілющі властивості.

Де відпочити на вихідні на Закарпатті: топ-5 кращих локацій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *