Які 8 найвпливовіших перших леді в історії запам’яталися

Бути дружиною глави держави — непроста робота, і багато хто з тих, чиї чоловіки стають президентами, не готові весь час бути на очах у громадськості. Але для деяких досягнень чоловіка високої посади — справа честі.

Уже під час виборчої кампанії кандидат і його друга половина виступають єдиним фронтом, а після перемоги знову стоять пліч-о-пліч на політичній арені. Сьогодні ми пропонуємо вам згадати найвпливовіших і найяскравіших перших леді в історії.

Елеонора Рузвельт

Элеонора Рузвельт. / Фото: www.pinimg.com

Елеонора Рузвельт.

Її вплив на Франкліна Делано Рузвельта і його кар’єру практично неможливо переоцінити. Всі чотири терміни, коли чоловік займав пост президента США, вона активно використовувала своє становище для просування багатьох реформ, ініційованих чоловіком, звертала увагу на соціальні проблеми. У 1939 році вона навіть перевершила чоловіка за популярністю: 67% американців позитивно оцінили її діяльність, в той час, як Франкліну Делану Рузвельту дали таку ж оцінку 58% респондентів. Її активність і професіоналізм у розв’язанні багатьох питань дозволили їй зайняти пост міністра оборони США в 1941 році, під час Другої світової війни.

Єва Перон

Эва Перон. / Фото: www.pinimg.com

Єва Перон.

Друга дружина 39-го і 41-го президента Аргентини Хуан Перон допомогла чоловікові завоювати популярність серед робітничого класу й отримати голоси простих людей, «без сорочки», як завдяки їй стали називати робітничий клас. Саме завдяки Єві Перон було прискорено прийняття закону про виборчі права жінок, почали фінансуватися школи, лікарні та дитячі будинки. Вона не займала ніяких офіційних посад, але особисто приймала громадян в Міністерстві праці, фактично забезпечуючи комунікацію між трудящими й президентом, надаючи допомогу нужденним. Його називали найважливішою опорою пероністського режиму. Тільки протидія керівництва армії не дозволило Єві Перон зайняти пост віцепрезидента в 1951 році, але незадовго до смерті від раку в 1952 році їй було надано звання «Духовний лідер нації».

Бетті Форд

Бетти Форд. / Фото: www.fineartamerica.com

Бетті Форд.

Дружину 38-го президента США Джеральда Форда досі називають найщирішою першою леді країни. Вони з чоловіком відкрито показували свої почуття на публіці й були дуже відкритими. Бетті Форд не тільки підтримувала діяльність чоловіка, вона сама займала активну позицію. Маючи досвід боротьби з раком молочної залози, перша леді США відкрито розповідала про своє захворювання і проводила кампанії з профілактики цього захворювання, які врятували життя багатьом жінкам. Вона не соромилася висловлювати свою точку зору на спірні питання й активно виступала за рівні права чоловіків і жінок, в тому числі щодо заробітної плати й володіння зброєю. Після того як Джеральд Форд залишив пост президента, його дружина заснувала Фонд, давши йому власне ім’я. Головною метою фонду була боротьба з алкоголізмом і наркоманією, від яких вона сама страждала. Бетті Форд увічнена в Залі слави жінок штату Мічиган, Конгрес нагородив її Золотою медаллю в 1999 році, а вісьмома роками раніше вона отримала Президентську медаль Свободи з рук Джорджа Буша-молодшого.

Мішель Обама

Мишель Обама. / Фото: www.marieclaire.ua

Мішель Обама.

Дружину Барака Обами в американській пресі порівнювали з Жаклін Кеннеді й принцесою Діаною. Вона брала активну участь в суспільно-політичному житті, виступала з промовами, користувалася великим авторитетом, а у 2010 році за версією журналу Forbes очолила список найвпливовіших жінок світу. Вона виступала на з’їздах Демократичної партії й займалася проблемами дитячого ожиріння, закликаючи суспільство допомогти їй в цьому. А у 2019 році вона посіла третє місце в рейтингу найбільш високооплачуваних письменників завдяки опублікованим мемуарам під назвою «Становлення».

Бріжит Макрон

Брижит Макрон. / Фото: www.vogue.ua

Бріджит Макрон.

Вона успішно допомагала Еммануелю Макрону під час виборчої кампанії, а після того, як він зайняв президентське крісло, відмовилася від статусу «першої леді», попросивши, щоб її називали просто дружиною глави держави. Прохання Бріжит підтримали 275 тисяч громадян Франції, які підписали петицію. Проте, будучи дружиною президента Франції, Бріжит Макрон активно займається благодійністю і постійно супроводжує чоловіка під час дипломатичних зустрічей і візитів.

Софі Грегуар-Трюдо

Софи Грегуар-Трюдо. / Фото: www.complex.com

Софі Грегуар-Трюдо.

Дружина нинішнього прем’єр-міністра Канади не тільки підтримує чоловіка, а й сама займає активну позицію. Вона довгий час займається благодійністю і надає допомогу нужденним, приділяючи особливу увагу жіночим проблемам. Софі Грегуар-Трюдо цікавиться домашнім насильством і підвищенням жіночої самооцінки. Сама Софі страждала булімією в підлітковому віці, а зараз прагне допомогти тим, хто знайомий з цим захворюванням не з чуток.

Дорріт Мусаефф

Доррит Мусаефф. / Фото: www.dv.is

Дорріт Мусаефф.

Перша леді Ісландії з 2003 по 2016 рік була помітною фігурою ще до того, як стала дружиною президента країни. Відома бізнеследі, ізраїльський дизайнер ювелірних виробів, редактор британського журналу Tatler, вона завжди займала активну життєву позицію. Ставши дружиною Олафура Рагнара Грімссона 14 травня 2003 року, Дорріт почала просувати культурну спадщину Ісландії, підтримуючи художників і артистів та визначаючи зовнішні ринки для ісландської продукції. Дорріт Мусаєфф також активно допомагає дітям з обмеженими можливостями.

Раїса Горбачова

Раиса Горбачёва. / Фото: www.rbth.com

Раїса Горбачова.

Дружина першого і єдиного президента СРСР Михайла Горбачова неодноразово піддавалася критиці на батьківщині, але створила прецедент, займаючись активною громадською діяльністю і супроводжуючи чоловіка в поїздках. Вона регулярно з’являлася на телеекранах і брала участь в дипломатичних прийомах. За кордоном діяльність Раїси Максимівни була високо оцінена, вона стала володаркою безлічі міжнародних нагород. У Радянському Союзі вона не тільки підтримувала чоловіка в його починаннях, а й брала участь в роботі фондів і громадських організацій, що займалися проблемами здоров’я дітей, в тому числі шефства над Центральною дитячою лікарнею в Москві.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *