Підготовка до деокупації: анексований Крим не забутий Україною

У той час як відбуваються жорстокі військові зіткнення по всьому східному донбаському регіону, в Криму ведеться зовсім інша війна: нічні вибухи, диверсії і дезінформація.

Повернення Криму може здатися малоймовірним прагненням для України, але воно докладає значних зусиль, щоб зробити російську окупацію максимально незручною. І росіяни йдуть на все, щоб укріпити півострів, який вони незаконно анексували у 2014 році.

Це включає і наймання бригад робітників для будівництва укріплень та окопів.

Українські військові здійснюють атаки в Криму у двох напрямках: переслідують російський Чорноморський флот і зривають життєво важливі російські лінії постачання.

Супутникові знімки лютого показали значне нарощування росією техніки та броні в кількох точках північного Криму.

Про українські удари в Криму з’являється небагато подробиць. Лише зрідка неофіційне відео в соціальних мережах дає підказки про те, що було вражено. І лише зрідка обговорюють будь-які дії в Криму.

Це частина конфлікту, який ведеться здебільшого в тіні, далека від жорстокої війни на виснаження, яка вирує по всьому Донбасу.

Але минулого тижня Головна розвідка України повідомила, що вибухи в кримському місті Джанкой сталися через удар по російських крилатих ракетах «Калібр», які перевозилися залізницею. У ньому йдеться, що удар послужив для “демілітаризації Росії та підготовки Кримського півострова до деокупації”.

Немає можливості підтвердити, що “Калібри” були знищені. Але Росія таки розпочала розслідування “щодо нещодавньої атаки безпілотників, відбитої російськими системами ППО поблизу міста Джанкой”, яке є одним з основних хабів для російської техніки, що рухається через Крим.

“Калібри” були  пріоритетною мішенню, враховуючи хаос, який вони викликають, коли ними  Чорноморський флот  б’є по цілях в Україні.

Через два дні після вибухів у Джанкої нічне небо над Севастополем – будинком Чорноморського флоту – було освітлено засобами протиповітряної оборони. Відео в соціальних мережах показало великий вибух в районі гавані. Губернатор міста заявив, що українська атака з використанням морських дронів, не перша проти порту Севастополя, була зірвана.

Ці удари не передбачають українського плану повернення Криму, навіть якщо це залишається далекою метою для президента Володимира Зеленського. Але півострів є артерією, через яку Росія рухає війська та зброю на південь України, а також є оборонним тилом для російських військ, які все ще утримують частину Херсонщини.

A view shows smoke rising above the area following an alleged explosion in the village of Mayskoye in the Dzhankoi district, Crimea, August 16, 2022.

Українські чиновники кажуть, що росіяни почали мінувати частину дельти Дніпра, щоб перешкодити будь-яким висадкам на півдні Херсона. У більшості днів відбуваються десятки артилерійських та ракетних ударів російських військ через річку по контрольованій Україною районів Херсона.

Також час від часу відбуваються диверсії всередині Криму з боку невідомих диверсантів. Російські ЗМІ повідомили про спробу підірвати газопровід в місті Сімферополь в цьому місяці, що стало причиною вибуху і пожежі.

Офіційне агентство «Український центр опору» в лютому заявило, що партизани підірвали залізницю в Бахчисараї під Севастополем; проросійські соцмережі показали скромні пошкодження колії.

Масштаби  партизанського руху на півострові неясні; щонайбільше це подразник для підтримуваної Росією влади – поки що. Час від часу надходять повідомлення від призначеної Росією влади про арешт інфільтраторів. Організація Об’єднаних Націй повідомила цього тижня, що задокументувала 210 кримінальних переслідувань у Криму до кінця січня на підставі «публічних дій, спрямованих на дискредитацію» та «перешкоджання» російським збройним силам.

In this file photo taken in 2015, people walk by freshly painted graffiti depicting Russian President Vladimir Putin in Crimea.

У містах поблизу Криму, таких як Чаплинка, також час від часу діє комендантська година, через яку часто проходить російська броня – швидше за все, щоб запобігти передачі будь-якої інформації українським військовим. Україна стверджувала, що минулого тижня Нацгвардія Росії здійснила рейд на Чаплинку та оглянула документи, телефони та транспортні засоби місцевих жителів.

Ще одним аспектом стриманого конфлікту в Криму є дезінформація. Частоти радіостанцій були зламані — наприклад, нещодавно для поширення фейків про наказ про евакуацію півострова. Відбувається постійна крапельна подача претензій з Києва, покликаних вибити з колії росіян у Криму. У п’ятницю речник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що офіційні особи підтримуваної Росією адміністрації в Криму поспішають продати своє майно та евакуювати свої сім’ї.

Незалежних доказів виходу проросійських чиновників немає.

Нова оборонна лінія

Хоча будь-який український наступ на повернення Криму в кращому випадку далекий, росіяни не ризикують. На супутникових знімках видно великі оборонні укріплення, такі як, наприклад, траншеї поблизу або в Криму, поблизу міста Армянськ.

Цього місяця призначений Росією глава Криму Сергій Аксьонов заявив, що створення фортифікаційної лінії на півострові є гарантією його безпеки.

Денис Чистиков, високопоставлений український чиновник, відповідальний за Крим, заявив у п’ятницю, що на узбережжі й біля кордону [з материковою Україною] будуються укріплення, а також глибше всередині Криму. – Це робиться для того, щоб показати місцевому населенню, що півострів готується до відбиття нападу».

An explosion causes a fire on the bridge across the Kerch Strait linking Russia to occupied Crimea, on October 08, 2022.

CNN переглянув онлайн-оголошення про вакансії для будівельників і теслярів, яким обіцяли до 7 000 рублів ($90) на день плюс проживання. На одному було написано: “Робітники отримають, за виконану роботу на фортифікаційних спорудах, 3 000-7 000 рублів. Красноперекопськ”, містечко просто в Криму.

Репортеру російського незалежного видання Verstka розповіли, що для фортифікаційних робіт потрібні десятки людейУкраїнські військові стверджують, що жителів також примушують до виконання робіт і що між містами Ішун і Войнка на півночі Криму будуються оборонні укріплення. З’являється відео в соціальних мережах, яке показує незавершене виробництво.

Це може бути упереджувальний крок росіян. Українські розвідники на записі кажуть, що стратегічною метою будь-якого контрнаступу цієї весни буде перерізання окупованого коридору між Кримом і російським кордоном уздовж Азовського моря.

Це спричинить нанесення удару на південь у напрямку Мелітополя та на прилеглі до Криму частини Херсона. Чи спробують українські сили увійти до Криму – питання відкрите. На превеликий жаль Києва, деякі американські чиновники явно прохолодно ставляться до такої перспективи, відчуваючи, що це призведе до непередбачуваної ескалації. Генерал Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, заявив на початку цього року, що «було б дуже і дуже важко військовим шляхом викинути російські війська з усіх – кожного дюйма  окупованої  Росією України».

Анчал Вохра нещодавно написав у журналі Foreign Policy, що “хоча ізоляція Криму — це одне, входження, напад і утримання такого сильно укріпленого регіону, який охороняється російським військово-морським флотом, — це зовсім інше”.

Буквально на цьому тижні заступник глави Радбезу Росії Дмитро Медведєв попередив, що Росія застосує «абсолютно будь-яку зброю», якщо Україна спробує повернути Крим.

У міру того, як посилюються чутки про цілі можливого українського контрнаступу не пізніше цієї весни, зростає й апетит до того, що росіяни називають маскуванням, мистецтвом обману. Жодна зі сторін не має на це монополії.

CNN

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *