Бомба, якої… Нема?

Кілька авторитетних американських фізиків-ядерників висунули теорію про те, що в Росії взагалі немає ні атомних бомб, ні ядерних боєголовок. Це припущення ґрунтується на простому принципі: якщо у всіх своїх наукових можливостях і технологіях держава знаходиться на рівні країн третього світу, то воно не може конкурувати з найбільш передовими країнами хоча б в одній області. Грубо кажучи, якщо Росія не може випустити банальний смартфон, то вона не здатна створювати, обслуговувати й запускати ядерні боєголовки.

Це, мабуть, так. Останні ядерні випробування в СРСР/Росії проводилися в 1989 році, тобто 33 роки тому. Після розпаду «імперії зла» вся ядерна техніка була законсервована в закритих військових містечках. Жителі цих містечок протягом усього періоду правління Єльцина (1991 – 1999) активно продавали військове майно радянської епохи. Зокрема, вони віддавали іноземцям за хороші гроші все металеве – від радянських радіоприймачів до обладнання шахт з ядерними ракетами.

Ще в 1996 році російські ЗМІ писали, що начинка для ядерних бомб/ракет залишилася, але вся інша техніка була повністю виведена з ладу. Нібито саме з цієї причини США не наполягали на відмові Росії від ядерної зброї після розпаду СРСР. Воно буквально згнило і занепало в закритих військових містечках. Якщо доторкнутися до нього, воно може «ненавмисно вибухнути».

У 1990-х роках все, що було можливо, було вкрадено в російській армії. Прихід Путіна до влади створив ілюзію порядку, але корупція тільки посилилася. Війна в Україні продемонструвала свій справжній масштаб: Міноборони РФ відправляє на фронт солдатів у кирзових чоботях 1950-х років і з гвинтівками Мосіна 1940-х років. Всі стратегічно важливі військові склади виявилися або порожніми, або з непридатними для використання речами (спорядженням, зброєю, умундируванням, аптечками тощо).

Російські «патріоти» вірять міфу про те, що ядерна зброя в країні знаходиться в ідеальному стані. І що Путін може “натиснути кнопку і перетворити весь світ на сміття”.

Питання в тому, чому Путін за 22 роки так і не провів ядерне випробування?

Відповідь очевидна:тому, що Росія так само погано ставиться до ядерної зброї, як і до  космонавтики, автомобільної промисловості, медицини, оборонки й до всього іншого.

Ядерний арсенал Росії – це така ж казка, як і вся її неодноразово переписана історія. З 1989 року країна жодного разу не проводила ядерних випробувань, не перевозила бомби й боєголовки на великі відстані й не випробовувала жодної нової ядерної розробки (Путін показував тільки красиві карикатури й малюнки). Навіть у 2014 році, коли Путін виступав у пропагандистських фільмах про «передачу ядерної зброї Криму», розвідка США одразу це заперечувала.

Єдине, що вдалося Росії, це утилізація ядерної зброї та ядерних відходів (у тому числі з інших країн). Радянські інструкції вимагали повної модернізації бомб і ракет з ядерними боєголовками кожні 20 років. Пострадянська Росія ніколи цього не робила. Тому ядерну начинку просто утилізували.

Також важливо розуміти логіку чекістських корупціонерів калібру Путіна. Він прекрасно розуміє, що застосування Росією ядерної зброї швидко призведе до ядерного удару у відповідь і його швидкої загибелі. Тому зброю слід гриміти, але ні в якому разі не можна його використовувати.

Якщо вона не використовується, то навіщо витрачати на утримання ядерного арсеналу від $ 12 до $ 25 млрд щорічно (5% – 10% бюджету)? Набагато простіше створити видимість наявності ядерної зброї за допомогою дешевих пропагандистів і «пиляних» величезних грошей.

Останні 8 місяців з Путіним триває справжня ядерна істерія. Він постійно погрожує світу ядерними ударами й підіймає градус ненависті до всюдисущих ворогів, але абсолютно нічого не робить для підготовки бомб/ракет. Тобто відбувається саме те, що відбувається останні 33 роки.

Американська розвідка, яка використовувала всі засоби відстеження ядерного арсеналу Росії, щодня повідомляє одне й те саме: немає навіть найменшого натяку на розміщення ядерної зброї.

Варто сказати, що модернізація ядерного арсеналу в СРСР, по суті, припинилася в 1982 році. Компартія переконалася в ефективності бомб, ракет і обладнання, доступних для перемоги в Третій світовій війні. Ядерні технології не розвивалися протягом останніх 40 років.

США за цей час витратили трильйони доларів на оборонні замовлення з високотехнологічними компаніями на кшталт Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, Boston Dynamics і т.д.

Порівнювати ядерні можливості Росії й США сьогодні – все одно що порівнювати радянський комп’ютер (комп’ютер) 1982 року й iPhone 14, який був випущений місяць тому.

Швидше за все, після перемоги України у війні та краху режиму В. Путіна розвіється ще один міф про Росію – цього разу про її ядерний потенціал. В рамках демілітаризації країни-агресора іноземні військові та журналісти проникнуть на найпотаємніші об’єкти й побачать, що все там стало іржавим, покрилося цвіллю і почало розкладатися.

Шоковані Ватники нарешті зрозуміють, що вся міць їхньої країни, як і вся її історія, – вигадка. Форма без змісту. Фантик від цукерок.

Наразі США чинять правильно, створюючи ілюзію, що бояться ядерної зброї Росії. З Путіним, як і з його другом Кім Чен Ином, потрібно поводитися як з дитиною. Диктатори тупають ногами, розповідають казки, а ми удаємо, що сприймаємо їх серйозно.

До речі, цілком зрозумілий сенс знаменитої фрази «Не треба, не треба, не треба», яку Джо Байден сказав у відповідь на питання про те, що було б, якби Путін застосував ядерну зброю. Президент США просто нагадав своєму російському колезі, що якщо спробувати запустити ядерні бомби/ракети, вони вибухнуть ще на етапі підготовки до запуску. Путін не може знищити інші країни, але він може знищити Росію. Цим, власне, він і займається вже 22 роки.

Вадим Димарський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *