Заява Спілки адвокатів України

Дорогі Українці!

Шановні колеги-адвокати!

13 вересня 2022 року відбулося засідання Правління Спілки Адвокатів України, яке оновило керівництво Спілки, висловивши недовіру Президенту САУ Ламаху Т. Б. Головним чином – через його перешкоджання іншим членам правління з початку війни висловити засудження такої  від імені Спілки як всеукраїнської організації.

З самого початку війни решта САУ  з величезним болем сприйняла  і рішуче засудила жахливий злочин – звірячу, підлу повномасштабну  війну, розв’язану  російською федерацією проти України. Наразі  нарешті Спілка адвокатів України (САУ) може від свого імені як цілісного об’єднання  висловити свою підтримку Українській владі, Збройним Силам України, іншим підрозділам Сил оборони України, волонтерам та усьому Українському народу.

Ми вважали від самого початку, що не має і не може бути виправдання діям російських агресорів, які  вбивають  людей і руйнують житлові будинки, обстрілюють лікарні,  школи, місця масового прихистку жінок і дітей та релігійні святині, створюють гуманітарну катастрофу у мирних містах і блокують «зелені коридори», зрештою, з єдиною метою – знищення нашої нації, державності  та суверенітету під блюзнірськими брехливими приводами.

Перебіг війни довів незаперечно, що йдеться не просто про позбавлений сенсу і виправдання військовий конфлікт, а про цілеспрямоване знищення  України як незалежної держави, геноцид українського народу, спрямований на вбивство якомога більшої кількості населення і створення умов, які б унеможливили виживання решти українців.

Жахи Бучі, Ірпеня, Бородянки,  Маріуполя, Харкова, Миколаєва, знущальний шантаж ядерною катастрофою, катування і знищення закатованих полонених в Оленівці позбавляють можливості добрати адекватні слова для їх оцінки. Російські нелюди не просто грубо порушують принципи міжнародного права,  норми міжнародного гуманітарного права та всім зрозумілої людяності. Їхні дії не просто містять усі ознаки геноциду, воєнних злочинів та злочинів проти людяності. У нехтуванні загальнолюдськими цінностями російські війська перевершили навіть злодіяння третього рейху часів Другої світової війни. Вони демонструють  цинічну нелюдську спробу повністю знищити український народ, зламати його душу !

Відтак ми певні, що Російська Федерація продемонструвала всі можливі, та,  більш того, безпрецедентні ознаки не просто  держави-спонсора, а навіть більше держави-організатора тероризму, тобто власне держави-терориста.  Вперше в новітній історії  тероризм був відверто поставлений урядом Російської Федерації на рівень не просто споронсованого, а організованого у величезних масштабах терористичного акту під знущальною назвою «військова операція», скерованого за обсягом на знищення цілого народу і суверенітету  цілої держави.

На нашу думку, цей новий феномен вимагає адекватного визначення, безкомпромісного засудження та  набагато більш рішучих і консолідованих дій від всієї міжнародної спільноти, від усіх країн світу. Держава – спонсор та організатор  тероризму, держава-терорист вочевидь має  втратити право на існування у міжнародному правовому полі. В інакшому випадку світове ставлення до тероризму і заявлена боротьба із ним перетвориться на  цілковите блюзнірство.

Вже всьому світу стає очевидно, що  приводи для цієї  безглуздої підлої  терористичної агресії відверто надумані, а справжня причина – в несприйнятті духу  нашого народу, котрий сяє волелюбністю та  відданістю справжнім демократичним цінностям! Вочевидь лячно параноїдальному  керманичу країни-терориста та заздрісно його посіпакам  бачити, який у нас незламний, волелюбний народ, які ми сильні разом, з якою любов’ю і жертовністю  захищаємо незалежну Українську Державу!  Дійсно, це боротьба свободи із рабським світоглядом, двобій велетнів духа із зомбованою бездумною рашистською ордою!

Такий народ не можна купити, залякати, зомбувати…Тож його намагаються просто знищити від старших людей до малюків, від вагітних  жінок  до кращих і найсміливіших чоловіків! Намагаються знищити все що живе і дихає на цій землі свободи, незалежно від мови, віри та  національної приналежності. Проте віримо і знаємо – ця огидна мета путінських рашистів нездійсненна!  Тільки перемога! Тільки збереження свободи й прекрасної душі України!

І сподіваємось, що врешті й світова спільнота зрозуміє, що будь-які напівзаходи, зволікання, конформізм у ставленні до держави-терориста матиме незворотні згубні наслідки для світового правопорядку.

Маємо надію, що економічний шантаж Російської Федерації напередодні зими не змінить волі у світі  до найширшого і найскорішого  сприяння перемозі України. Адже інакше світові лідери розпишуться у тому, що право на терор можна купити й економічно обґрунтувати.

Сьогодні, так само як українська влада і все наше суспільство, адвокати мають бути як ніколи  єдиними, сильними, відданими справжнім демократичним цінностям. Чимало адвокатів – членів САУ взяли до рук зброю і стали на захист України, її незалежності й територіальної цілісності. Багато спілчан стали волонтерами. У ці нелегкі для нашої країни часи, внаслідок звірячих дій російських агресорів, багато українців, у т.ч. й адвокатів, втратили здоров’я, домівки, засоби для існування. Спілчани вже надають допомогу колегам, які були змушені тимчасово переїхати у більш безпечні регіони України. Чимало адвокатів – членів САУ, надає правову допомогу pro bono або висловили готовність надавати таку допомогу тим, хто особливо її потребує. Багато роботи чекає на нас і  після перемоги. Україна є і лишиться флагманом демократії, а українські адвокати згуртовано несуть і  нестимуть меседжі,  такі потрібні для перемоги демократичних цінностей.

Ми віримо, що  Україна обов’язково переможе, ми всі разом відбудуємо її, і Україна як красива і сильна, демократична, правова держава сяятиме у європейській сім’ї народів

Сподіваймося, що ця сім’я виявиться такою ж принциповою у спротиві тероризму, що набув державного масштабу і нарешті прийде до визнання Російської Федерації державою терористом і поставиться до неї відповідно.

Слава нашим героям, котрі боронять Батьківщину, слава всім небайдужим і нескореним, живим і тим, що передчасно на небі!

Ганьба ницому ворогу і тим, хто запопадливо чи з міркувань економічної доцільності  його підтримує або проявляє слабкодухість, уникаючи  відвертого протистояння Російській федерації, її засудження як відвертої держави-терориста і створенню умов, в яких вона не могла б продовжувати сою терористичну діяльність.

З нами Правда, з нами  Воля! Слава Україні!

ПРАВЛІННЯ САУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *