Семеро випадків смертей російських топменеджерів за цей рік

Від падіння з вікна до шаманського ритуалу та вбивства сім’ї

1 вересня стало відомо про смерть голови ради директорів компанії “Лукойл” Равіля Маганова. Він поповнив список топменеджер великих корпорацій, які загинули з початку року. «Холод» зібрав усі випадки резонансних смертей високопосадовців системоутворюючих компаній Росії із січня 2022 року.

Дивна записка у ванній кімнаті

Коли: 29 січня

Хто: Леонід Шульман

Посада: керівник транспортної служби компанії “Газпром інвест”

Тіло топменеджер компанії “Газпром інвест” було знайдено у ванній кімнаті його власного будинку у селищі Ленінський Виборзького району Ленінградської області. На борту ванни слідчі знайшли записку. У ній Шульман скаржився на нестерпний біль у зламаній нозі.

Відомо, що на момент смерті топменеджер носив апарат Ілізарова, призначений для зрощування кісток. Ногу він зламав під час новорічних канікул. У слідства є сумніви щодо справжності записки: Шульман цілком міг дозволити собі якісні знеболювальні ліки.

Петля на вході в гараж та ще одна записка

Коли: 25 лютого

Хто: Олександр Тюляков

Посада: заступник гендиректора Єдиного розрахункового центру «Газпрому» з корпоративної безпеки

Тіло 61-річного топменеджера виявили у тому ж селищі Ленінський, що й тіло Шульмана. Тюляков був у петлі у гаражі-прибудові. Напередодні смерті його бачили сильно побитим. За яких обставин це могло статися, досі невідомо.

Слідчі також виявили передсмертну записку, але її зміст не розголошується. Відомо, що підрозділ, який очолював Тюляков фактично виконує функції казначейства «Газпрому».

Звуки пострілів та загибель усієї родини

Коли: 18 квітня

Хто: Владислав Аваєв

Посада: колишній віцепрезидент “Газпромбанку”

У Москві в будинку на Університетському проспекті поліція знайшла тіла колишнього віцепрезидента  “Газпромбанку” 51-річного Владислава Аваєва, а також його 47-річної дружини та 13-річної доньки. Попередньо встановлено, що глава сімейства застрелив свою сім’ю, а потім вчинив самогубство.

Деякі мешканці будинку на Університетському вважають, що Аваєв не міг убити дружину та доньку. Також сусідка, яка мешкає поверхом нижче, розповіла, що бачила двох чоловіків, які виходили з під’їзду за кілька хвилин після звуків пострілів у квартирі Аваєвих.

Тіла з каліцтвами від сокири

Коли: приблизно 18 квітня

Хто: Сергій Протосеня

Посада: колишній заступник голови ради директорів компанії «Новатек»

За схожих обставин загинув Сергій Протосеня разом із дружиною та донькою. За інформацією місцевої поліції, їхні тіла виявили в Іспанії у будинку курортного міста Льорет-де-Мар у провінції Жирона. Згідно з попередньою версією, чоловік зарубав сокирою дочку та дружину, поки вони спали, а потім сам скоїв самогубство. Джерело РІА Новини у каталонській поліції заявило, що на такий висновок вказують «усі ознаки».

За даними іспанського телеканалу Telenico, статки Протосени оцінювали в 400 мільйонів євро. Він проживав у Франції, а до Іспанії приїхав із сім’єю на великодні свята.

Можливе отруєння отрутою жаби

Коли: 8 травня

Хто: Олександр Суботін

Посада: колишній член ради директорів «Лукойлу»

Олександра Суботіна виявили мертвим 8 травня у приватному будинку у селі Ульянкове Московської області.

За однією з версій, опублікованої в телеграм-каналі Mash без посилання на джерело, смерть від гострої серцевої недостатності настала після того, як Суботіна нібито пригостили отрутою жаби, щоб вилікувати від похмілля. У тому ж телеграм-каналі написано, що ритуал проводили «шамани», які «робили надріз на шкірі, капали туди отруту жаби — і після блювання пацієнту нібито ставало краще». Слідчий комітет назвав офіційною причиною смерті Суботіна серцеву недостатність.

Вогнепальне поранення в басейні

Коли: 4 липня

Хто: Юрій Воронов

Посада: засновник компанії “Астра-Шиппінг” – підрядника “Газпрому”

Вдень 4 липня до екстрених служб надійшло повідомлення про знайдене тіло Юрія Воронова з вогнепальним пораненням голови. Його виявили в басейні, поряд знайшли травматичний пістолет Grand Power, на дні кілька стріляних гільз. Встановлено, що постріл був зроблений впритул, приблизний час смерті між 00:00 та 05:00 4 липня. Судячи з записів із камер відеоспостереження, з 1 липня до будинку ніхто більше не входив.

Вдова Воронова розповіла, що 1 липня він поїхав за місто, а перед цим два тижні багато пив.

Падіння з вікна лікарні

Коли: 1 вересня

Хто: Равіль Маганов

Посада: голова ради директорів компанії «Лукойл»

Джерело, близьке до ГУ МВС, повідомило РБК, що голова ради директорів нафтової компанії «Лукойл» Равіль Маганов загинув, випавши з вікна Центральної клінічної лікарні (ЦКЛ) у Москві. Він проходив лікування у відділенні лікарні на шостому поверсі. Інцидент стався близько 07:30 ранку. За однією з версій, Маганов наклав на себе руки. Співробітники поліції та слідчі СК опитали чергову зміну працівників лікарні та пацієнтів. Має бути вивчено записи з камери відеоспостереження.

Є й інша версія — пресслужба «Лукойлу» повідомила, що Маганов «пішов із життя після тяжкої хвороби». Равіль Маганов входив до складу ради директорів “Лукойлу” з 1993 року. 1994 року став першим віцепрезидентом. 2020 року був призначений головою ради директорів.

Холод

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *