Кабмін запевнив МВФ, що держрегулювання цін на газ не буде, а населення запевнив, що запровадить державне регулювання ціни на газ

Уряд у ході діалогу з Міжнародним валютним фондом запевнив, що жодного державного регулювання цін на ринку газу не буде.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу “Україна 24”, коментуючи умову Міжнародного валютного фонду щодо ринкових цін на газ в Україні.

“Ми ведемо діалог. Зараз в Україні працює місія МВФ. Ми ведемо діалог на рівні міністерства, Кабінету Міністрів – вони чули аргументи, розуміють, про що йде мова. Ми наголошуємо, що не відмовляємося і не збираємося відмовлятися від ринкових відносин у сфері продажу газу побутовим споживачам. Ми запровадили прайскеп верхньої межі, але жодного держрегулювання не передбачається”, – зазначив прем’єр.

Він наголосив, що обмеження на рівні 6,99 грн не означає, що уряд відмовиться від ринку газу.

“В Україні минулого року запровадили ринок газу. Це дало можливість отримувати справедливу ринкову ціну. Сьогодні, на жаль, у зв’язку з ринковими факторами ціна на ринку зростає”, – відзначив Шмигаль.

Також Кабмін займається питанням формування річного тарифу.

“Ми будемо вивчати річний продукт. Можливо, він буде дешевшим. Можливо, ціна буде коливатися. Але це буде зрозуміла ціна”, – додав Шмигаль.

Як повідомляли, із 1 січня в Україні зросли тарифи на газ та його транспортування, а також було скасовано пільгову вартість на 100 кВт електроенергії на місяць для приватних споживачів.

У зв’язку зі зростанням цін на компослуги відбулася низка протестів у різних регіонах, зокрема, на Харківщині, Полтавщині, Миколаївщині, Херсонщині, Буковині, Прикарпатті, Чернігівщині, Закарпатті.

Прем’єр-міністр 12 січня заявив, що Кабмін, зокрема, запровадить державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону, пропонована ціна — на рівні 6,99 грн за куб. м. За його словами, це означає зниження в платіжках людей на понад 30%.

У Міжнародному валютному фонді висловили занепокоєння фіксованим тарифом на газ, адже це може означати державне регулювання.

Одна словесна “карусель”, поки що.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *