Суперечки навколо легенди про Содом і Гоморру

Справжня доля міст Содому і Гоморри, які давно стали алегоричним позначенням збочених плотських відносин, досі оповита таємницею. Зараз неможливо вірогідно сказати, що насправді відбувалося в цих місцях, тому доводиться покладатися виключно на сторінки Біблії. Однак все там  вкрай розмито.

Незрозуміло, що саме робили городяни, що вони були так суворо покарані Господом. Ситуація ще більш заплутана, враховуючи як звичаї того періоду, так і сучасні уявлення про мораль.

Почати, мабуть, варто з класичного формулювання. З Біблії відомо, що землі Содому і Гоморри були надзвичайно родючими. Регіон вважався багатим, а жити в ньому було престижно. Не виключено, що племінник Авраама Лот вибрав це місце для проживання саме з цієї причини. Однак багатство сприяло зіпсуванню моралі жителів регіону, і у своїй поведінці вони стали виходити за межі дозволеного. Зрештою, терпінню Всевишньому прийшов кінець, і він покарав жителів цих земель, повністю знищивши не тільки міста, а й майже все їх населення.

До честі Авраама, він намагався відвернути божественний гнів і навіть зумів домовитися про недопущення знищення поселень з їх жителями, але не зміг знайти серед них навіть десяток праведників. Останньою краплею, яка робила загибель міст неминучою, стала поява в них під виглядом мандрівників двох ангелів – Божих посланців. Лот прихистив їх у своєму будинку, пропонуючи їм їжу і ліжко, але ближче до ночі схвильовані городяни почали збиратися в його будинку, вимагаючи передати їм гостей за розправу.

Як  Лот не намагався домовитись з натовпом, що вирував під вікнами його будинку, нічого не допомагало. Городяни були непохитні у своїх вимогах: віддати їм інопланетних мандрівників. В результаті ангелам, переодягненим в мандрівників, доводилося застосовувати власні методи заспокоєння натовпу. Всі городяни в одну мить були засліплені, що дозволило самим ангелам, Лоту і членам його сім’ї втекти зі свого Содому.

Сучасники впевнені, що содоміти каралися за содомію, а содомія здавна була позначенням саме збоченим сексуальним відносинам. Але якщо пройтися по тексту конкретно, то стає зрозуміло, що все не так однозначно. Що було далі, добре відомо. Дозволивши Аврааму та його близьким відійти від Содому на безпечну відстань, Господь знищив міста цього регіону разом з усіма їхніми мешканцями. Потім Авраам відправився в інші землі, а Лот і його дочки залишилися жити поблизу зруйнованих міст, давши початок відразу двом народам – моавитянам і амонійцям.

На перший погляд, жителі Содому і Гоморри, загрузли в гріхах, були покарані зникненням назавжди з лиця землі. Але якщо придивитися уважніше, то виникає питання про те, за які гріхи, власне, і були покарані. Для більшості людей, як тих, хто знає і хто  взагалі не читав Біблію, немає сумніву, що цей гріх є содомією, яку в церковних текстах  так і називають – содомією. На підтвердження цього формулювання наводяться рядки з біблійного тексту, в яких йдеться про те, що натовп, який оточив будинок Лота, вимагав, щоб мандрівників дали їм, щоб «пізнати» їх.

Здається, все ясно: грішні содомці зажадали передати їм двох невідомих чоловіків для певної насолоди. Але якщо прочитати текст Біблії уважніше, то можна зрозуміти, що біля будинку Лота зібралися «содоміти, від молодих до старих» з уточненням «всі люди з усього міста». Тобто виходить, що для практики певного роду задоволень тільки з двома незрозумілими чоловіками содоміти-чоловіки також привозили з собою свої сім’ї. Хіба це не надто сміливо навіть для міста, охопленого гріхами? А може, це може бути щось інше?

Філологи знають, що багато слів в мовах різних народів часто мають кілька значень. Так в даному конкретному випадку в момент розмови содомців з Лотом вимовлялося єврейське дієслово «яда». Однак його переклад, зроблений для Біблії, як «пізнаваний» можна трактувати дещо по-іншому. Це може бути “познайомитися” або “дізнатися”. І що цікаво, саме в цьому контексті це дієслово в переважній більшості випадків зустрічається в біблійних текстах. Це слово в термінах сексуальних відносин використовувалося всього 10. Воно зустрічається в Біблії понад 900 разів.

Тоді чому городяни зібралися біля стін будинку Лота, забравши з собою також дружин і дітей? Більш того, їх навіть не влаштовувала пропозиція віддати двох малолітніх дочок Лота, щоб заспокоїти розлючених чоловіків. Людей явно цікавила зовсім інша тема. Вони хотіли дізнатися, хто ці люди з’явилися в будинку чужинця, яким більшість содомітів вважали Лота. Мешканців цікавило, чому гості зупинилися “в Лота”, а не в іншому будинку. Це питання стає тим більш актуальним, якщо знати, що війна Содому з іншими містами недавно закінчилася. Тоді, можливо, содомці спробували з’ясувати, чи не пробралися ворожі шпигуни в їхнє місто.

Питання про падіння содомців стає тим більш актуальним, якщо ми продовжимо читати текст Біблії. Залишаючись у печері, Лот вступає в статеві зносини зі своїми дочками, і це зовсім не критикується Біблією. Це просто свідчення того, що цей зв’язок був не за бажанням Лота, а за велінням його дочок, і з цих відносин вийшли два нових народи, моавитяни і аммонійці. Тобто виходить, що Біблія засуджує гомосексуалізм, а інцест (сексуальні стосунки батька з дочками) вітається? Чомусь це не вписується в істинне біблійне розуміння добра і зла, праведності та гріха.

Звичайно, ситуацію з Лотом можна пояснити винятковістю моменту. Мовляв, у дівчаток не було іншого вибору, адже навколо, крім власного батька, не залишилося жодного чоловіка, і сім’ю треба якось продовжувати. Тому вони пішли на цей дуже конкретний вчинок. Але тоді, можливо, серед жителів Содому і Гоморри гріх був зовсім не в нетрадиційних відносинах між людьми, а в чомусь іншому?

Вони могли поклонятися ідолам, але в ті часи їм поклонялися всі народи, крім сім’ї Авраама. І дійсно, з точки зору останнього, содоміти ні в чому собі не відмовляли. Їли вони багато і смачно, а їжу часто готували з продуктів, які євреям заборонялося їсти. Але і в наші дні багато хто з цих продуктів вважаються делікатесами, і тоді відкритим залишається питання про гріх содомців.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *