Хімічне забруднення перевищило безпечну для людства межу – The Guardian

Вчені вважають, що хімічне забруднення планети нині загрожує стабільності екосистем, від яких залежить людство, повідомляє The Guardian.

Особливе занепокоєння вчених викликає пластик, а також 350 тисяч синтетичних хімічних речовин, включаючи пестициди, промислові сполуки та антибіотики.

Забруднення пластиком зараз зустрічається скрізь – від вершини Евересту до найглибших океанів, а деякі токсичні хімічні речовини, такі як ПХД, довговічні та поширені.

Дослідники дійшли висновку, що хімічне забруднення перетнуло «планетну межу», точку, в якій антропогенні зміни Землі виштовхують її за межі стабільного середовища останніх 10 тисяч років. Хімічне забруднення шкодить системам Землі, біологічним та фізичним процесам, що лежать в основі всього живого.

Наприклад, пестициди знищують багатьох комах, що є важливими для всіх екосистем і, отже, для забезпечення чистого повітря, води та їжі.

«З 1950 року виробництво хімікатів зросло у п’ятдесят разів, і, за прогнозами, до 2050 року воно знову потроїться», – сказала Патрісія Вілларубія-Гомес, кандидат наук і науковий співробітник Стокгольмського центру стійкості (SRC).

Визначити, чи перетнуло хімічне забруднення планетарну межу, складно, оскільки не існує базової лінії, на відміну від кліматичної кризи та доіндустріального рівня CO2 в атмосфері.

Існує також безліч зареєстрованих для використання хімічних сполук – близько 350 тисяч – і лише крихітна частина їх була оцінена на предмет безпеки.

Тому дослідники використовували комбінацію вимірювань для оцінки ситуації. Зокрема, зростаючу швидкість виробництва хімічних речовин та їх викид у навколишнє середовище, що відбувається набагато швидше, ніж здатність органів влади відстежувати або розслідувати вплив.

Відомі негативні наслідки деяких хімічних речовин, від видобутку викопного палива для його виробництва до їх витоку в навколишнє середовище, також були частиною оцінки.

Вчені визнали, що дані були обмежені в багатьох галузях, але заявили, що докази вказують на порушення планетарної межі. Наприклад, загальна маса пластику зараз перевищує загальну масу всіх живих ссавців.

Дослідники стверджують, що потрібне посилене регулювання та, в майбутньому, фіксоване обмеження на виробництво та випуск хімічних речовин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *