Чому позаземний інтелект скоріше штучний, ніж біологічний?

Чи є життя поза Землею? Це питання обговорювалося століттями, але тільки недавно у нас з’явилася реальна можливість дізнатися про відповідь завдяки таким проєктам як SETI (Пошук позаземного розуму) з використанням радіотелескопів для активного прослуховування радіоповідомлень від інопланетних цивілізацій.

Що очікується, якщо пошуки увінчаються успіхом? Малоймовірно, що це будуть маленькі зелені чоловічки.

Припустимо, що є другі планети де зародилося життя і що воно слідувало приблизно тому ж шляху еволюції що і ми. Навіть у такому випадку розвиток інтелекту та технологій навряд чи буде таким самим, як і на Землі. Якщо воно сильно відставатиме, то ніяк не засвітиться нашим радіотелескопам. Але навколо нас є зірки старші за Сонце і життя там могло мати фору в мільярд років або навіть більше.

Сфера Дайсона в представлении художникаСфера Дайсона у виставі художника

 Людська технологічна цивілізація налічує всього близько тисячоліття, а високотехнологічна — ще менше. Але вже зараз очевидно, що через кілька століть люди, які складаються з органічних матеріалів, будуть витіснені або перевершені неорганічним інтелектом таким, як ШІ. Потужність комп’ютерної обробки зростає в геометричній прогресії, а це означає, що в майбутньому ШІ зможе використати набагато більше даних, ніж сьогодні. З цього випливає, що він тоді міг би перевершити інтелект людини.

Можливо, відправною точкою було б удосконалити себе за допомогою генетичної модифікації у поєднанні з технологіями – створення кіборгів із частково органічними та частково неорганічними частинами. Це може бути перехід до штучного інтелекту.

ШІ може розвиватися, створюючи все більш і більш досконалі версії самого себе у швидшій, ніж у дарвінівській шкалі. Тоді органічний інтелект людського рівня був би лише короткою перервою в нашій “історії людства” перед тим, як машини візьмуть гору. Отже, якби інопланетний розум розвивався аналогічним чином, ми навряд чи “піймаємо” його за короткий проміжок часу, коли він усе ще був втілений у біологічній формі. Якби ми виявили позаземне життя, було б набагато більше шансів, що воно електронне, ніж із плоті та крові й, можливо, воно навіть не проживає на планетах.

Тому ми маємо переосмислити рівняння Дрейка, яке було встановлено у 1960 році для оцінки кількості цивілізацій у Чумацькому Шляху, з якими ми могли б потенційно спілкуватися. Рівняння включає різні припущення, такі як кількість планет, а також час, протягом якого цивілізація може посилати сигнали в космос, приблизно від 1000 до 100 мільйонів років.

Але тривалість життя органічної цивілізації може становити якнайбільше тисячоліття, тоді як її електронна версія може існувати мільярди років. Якщо ми включимо це до рівняння, виявиться, що цивілізацій може бути більше, ніж ми думали, але більшість із них будуть штучними.

Можливо, ми навіть захочемо переосмислити термін “інопланетна цивілізація”. “Цивілізація” означає суспільство людей. Інопланетяни можуть бути єдиним інтегрованим розумом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *