На Марсі знайшли ізотоп вуглецю: на Землі він пов’язаний з діяльністю живих організмів

Астрономи за допомогою марсохода Curiosity знайшли на Марсі незвичайну хімічну суміш з вмістом вуглецю. На Землі це вважається ознакою життя.

Марсохід виявив в метані, який був отриманий з проб осадових порід кратера Гейл, високу мінливість ізотопного складу вуглецю.

Керівники місії провели ряд вимірювань і з’ясували, що в пробах є різко знижений вміст вуглецю-13, особливо стосовно сучасної марсіанської атмосфери. В результаті дослідники запропонували три причини, чому сталися аномалії ізотопної сигнатури вуглецю: це фотоліз біогенного метану, фотохімічне відновлення атмосферної вуглекислоти, випадання космічного пилу при проходженні Сонячної системи через гігантську молекулярну хмару.

Автори провели ізотопний аналіз, він дозволив реконструювати записану у відкладеннях осадових порід історію геохімічних процесів на планеті. А також зробити висновки про те, що стало джерелом органічних сполук, таких як метан.

Результати аналізу показали, що в співвідношенні ізотопів вуглецю 12 і вуглецю 13 існують помітні відмінності. Це два стабільних ізотопи, які можуть показати, як вуглецевий цикл міг змінюватися з часом.

Деякі зразки збагачені вуглецем 13, а деякі надзвичайно збіднені. Вчені прийшли до висновку, що на ранньому Марсі відбувалися унікальні вуглецеві процеси, не схожі на земні. Обидва ці ізотопи вуглецю були в Сонячній системі ще з моменту її формування. Вони присутні практично скрізь. “Зразки, надзвичайно збіднені вуглецем 13, трохи схожі на зразки з Австралії віком 2,7 млрд років.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *