Коли на Землі закінчиться кисень?

Доля Землі може бути вирішена набагато швидше, ніж вибух нашої зірки, який відбудеться приблизно через 5 мільярдів років. Чи варто цього боятися? Чому виснажується запас кисню і як це пов’язане із Сонцем?

Земля в будущем в представлении художника. Фото взято с сайта hi-news.ruЗемля у майбутньому в уяві художника. Фото взято з сайту hi-news.ru

Дослідження НАСА про кисневі ресурси та їх можливе виснаження

Дослідження двох учених під егідою Американського космічного агентства показали, що у далекому майбутньому Земля зможе підтримувати достатні ресурси кисню у нашій атмосфері. Зараз в атмосфері нашої планети міститься близько 21% цього елемента, але через зовнішні фактори його поступове зникнення відбудеться в найближчому майбутньому.

Казумі Одзакі та Кріс Рейнхард – два вчені, які подали  цю песимістичну ситуацію. До тривожних висновків вони дійшли, працюючи над проєктом для НАСА.

Цитуємо Одзакі: «ми виявили, що атмосфера Землі з киснем не виживе у довгостроковій перспективі».

Втрата кисню Землею – скільки часу це займе?

Накопление O2 в атмосфере Земли. Зелёный график — нижняя оценка уровня кислорода, красный — верхняя оценка. Фото взято с сайта wikipedia.org. Автор: Д.Ильин.

Нагромадження O2 у атмосфері Землі. Зелений графік – нижня оцінка рівня кисню, червоний – верхня оцінка. Фото взято із сайту wikipedia.org. Автор: Д.Ільїн.

 У космологічному масштабі, якщо весь процес буде запущено, рівень кисню на нашій планеті знизиться дуже швидко – упродовж 10 000 років, кажуть дослідники. Дослідники також описують, що ситуація дуже скоро нагадуватиме ту, яка одного разу трапилася в історії Землі. Близько 2,4 мільярда років тому на Блакитній планеті сталася киснева катастрофа такої самої сили.

Причина такого стану речей та подальші наслідки

Наша зірка буде головним винуватцем такого стану речей. З віком вона збільшуватиметься, і її температура підвищиться. Задовго до кінця свого життя наша зірка буде випромінювати більше енергії, яка досягне нашої планети.

Дослідники передбачають, що протягом мільярда років рівень кисню впаде до менш як 1%. Це буде згубним для життя на планеті. Науковці НАСА також говорять про значне скорочення кількості вуглекислого газу в атмосфері, що руйнується через поглинання тепла.

Солнце как красный гигант через 5 миллиардов лет в представлении художника. Фото взято с сайта wikipedia.org. NASA/Walt FeimerСонце як червоний гігант через 5 мільярдів років в уяві  художника. Фото взято із сайту wikipedia.org. NASA/Walt Feimer

Зменшення кількості вуглекислого газу призведе до того, що рослини не зможуть здійснювати фотосинтез. Через зменшення кількості вуглекислого газу всі рослини почнуть вимирати і фотосинтез припиниться. Земля не тільки буде позбавлена ​​кисню, а й через викид в атмосферу величезної кількості метану її температура підвищиться (парниковий ефект). Це стане останнім моментом для всіх живих організмів Землі. І це станеться задовго до того, як Сонце загине.

Чи варто бити на сполох?

Процес, який має статися не зупинити – людство не в змозі контролювати нашу зірку. Однак, у нас ще багато часу, а також безліч інших дуже гострих проблем, таких як зміна клімату, яка може значно швидше погіршити умови життя на нашій планеті. Сподіваюся, коли наша планета почне втрачати кисень, ми житимемо в іншому місці, що підходить для життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *