THE END. Роздуми про плинність життя

З кожним днем цінність часу зростає.

Буває, в поході, піднімаючись на гору, переймаєшся відчуттям процесу підйому: він стомлює, здається нескінченним, але — десь там, далеко є вершина — вона вабить, дає сили, кличе, тягне до себе…

Та вибравшись на неї та почавши спуск вниз, розумієш, що хоча дорога вниз ще триватиме майже стільки ж, як і вгору — до вершини, але подорож вже закінчилася.

Так і в житті: один раз, опинившись трохи нижче вершини гори власних досягнень і мрій, раптом усвідомлюєш, що живеш в інший частині життя — частині, яка закінчується.

Різниця між нею і тієї, що була раніше, проста: раніше попереду була нескінченність підйому, а позаду — на горизонті зникав в тумані початок, тепер же відкрився інший горизонт: висоту взято, і з кожним днем, з кожною годиною, все виразніше розрізняєш там, в нескінченній далині, обриси вітального напису: «КІНЕЦЬ» над вузькими воротами.

І ця зміна перспективи змінює все — і назавжди.

Раніше я не знав, що таке справжній вибір. А тепер знаю: вибір завжди пов’язаний з життям, тобто — з відпущеним тобі часом. Вдалий вибір збільшує час, невдалий — забирає. Юно-філософічне, і тому часто риторичне, запитання про само пред’явлення: «Бути чи не бути», перетворилося в питання-зашморг «Жити чи не жити».

Годинник цокає. Йде головна цінність — час, який я витрачаю на здобування папірців з цифрами, на чуже схвалення, на очікування тих, хто ще бачить той край горизонту, і тому ніколи не зрозуміє, чому я злюся на їх запізнення. Я заздрю ​​Діогену, його бочці, і його теплому клімату, в якому можна одягатися в шорти та харчуватися фруктами, які так рясно ростуть навколо, не витрачаючи у всьому цьому залишку днів.

Професійна реалізація тішить, але я з кожним роком все гостріше переживаю прощання з частинами року, в яких було так мало мене — без походів, моря, лісів, полів, довгих велосипедних прогулянок і ночівель під зірками: ще одне літо пішло, ще одна зима закінчилася… Діти ростуть, дивують і захоплюють красою проявів особистості зі шматочка плоті, особистості, в якій я впізнаю багато зі своїх рис. І в той же самий час, вони ж висмоктують, відривають по шматках мій час, океанська розмашистість їх буття безжальна до мого розмитого хвилями острову. Але мені це подобається.

Так, напевно, приходить старість і смиренність, що помилково дехто (з того боку) називає мудрістю — як вид відмови від нескінченного сходження на нові вершини та прийняття того факту, що в прийдешні з кожним днем ​​ворота виходу з життя не візьмеш з собою майже нічого: ні грошей, ні нерухомості, ні краси та м’язів, ні дипломів і нагород — все це розмивається, як пісочний замок на березі, який навіть не встигли добудувати.

З тобою залишаються тільки відчуття свободи власного розкриття, захват від вдячних очей клієнтів, трепет від дотику до мене нескінченної дитячої довіри та, звичайно — сердечне тепло коханої, яка розділила себе зі мною, і дозволила моєму болю доторкнутися до свого. В остаточному підсумку, напевно, ці всі речі виражаються одним лише словом: Любов. І ця Любов нероздільна з болем. Її я і має намір нести з собою.

Я щасливий. Адже ця нова перспектива — якась вона… дуже людська…

THE END

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *