5 помилок, які ми допускаємо у відносинах з близькими

Незалежно від того, скільки років людині, 18, 40 або 60, життя повинна відрізнятися певною стабільністю і налагодженістю. У будь-якому віці не можна дозволяти собі все, що хочеться, намагайтеся спілкуватися тільки з тими людьми, з якими можна бути самим собою, не брехати, не прикидатися тим, ким ти  не є насправді, не лицемірити. У розумних людей з віком коло спілкування звужується. Адже вони усвідомлюють те, що слід звести до мінімуму ризик конфліктів, як можна рідше стикаючись з людьми, що мають інші від ваших погляди.

Втім, життя таке, що кожен допускає в стосунках з близькими людьми певні помилки. Але ж на них, як відомо, вчаться. Перед вами п’ять життєвих мудростей, над якими слід замислитися.

  1. Обіцяв — виконай. Краще не обіцяти, ніж обіцяти й не виконувати

Якщо щось пообіцяв, то потрібно виконувати. Краще не давати обіцянку, ніж дати її й не виконати. Це мудрий вислів застерігає людину від порожніх обіцянок, які вона тільки проголошує, але не виконує. Такій людині не вірять, її не поважають, вважають пусто словом. З нею не можна мати ніяких справ. Так ось, щоб цього уникнути, потрібно добре подумати, перш ніж давати обіцянки.

  1. Не будь солодкий — інакше тебе з’їдять, не будь гіркий — інакше тебе виплюнуть

Метафоричне висловлювання про те, що солодкість призводить до поглинання, а гіркота — до відторгнення, застерігає людину, як від надмірного альтруїзму у відносинах, так і від зайвого егоїзму. Дуже часто в сімейних відносинах зустрічається саме ця помилка. Батькам і матерям, дружинам і чоловікам часто здається, що якщо надмірно жертвувати собою, віддаючи без залишку свої серця, то виникне більше взаємності. Але це далеко не так. Адже повне самозречення, як, втім, і егоїстичність, часто викликає лише відторгнення.

  1. Людина, яка вважає, що зможе жити без інших, помиляється. Людина, яка вважає, що інші не можуть жити без неї, помиляється подвійно

Помиляється той, хто вважає, що здатний прожити без інших. Втім, і людина, який вважає, що навколишні не зможуть прожити без неї, помиляється ще більше. Самовпевненість у відносинах допускати не можна, вважаючи, що навколишні повинні любити тебе незалежно від того, які вчинки ти робиш. Людина живе в людському суспільстві, тому повинен зважати на нього.

  1. Якби люди здогадувалися — що про них думають інші, вони б перебили один одного

Житейська мудрість говорить, що якби люди хоча б підозрювали про те, що про них думають навколишні, вони б не змогли стерпіти цього, перебивши один одного. З цього випливає, що не всім людям необхідно, щоб про них говорили правду. Швидше за все, вони самі все знають, але не бажають оприлюднення цих відомостей. Так що не варто виливати своє обурення на навколишніх, навіть якщо не влаштовують їх звички та поведінка. Адже ідеальних людей відшукати практично неможливо.

  1. Хто дітей не має, добре їх виховує

Тільки той, хто не зіткнувся з проблемами виховання власних дітей, з тієї причини, що їх просто у нього немає, може давати поради щодо їх поведінки, формування звичок. Люди, які мають дітей, знають, як складно їх виховувати день у день, та ще й не отримуючи тих результатів, на які сподіваєшся. Якщо брати глибше, то не варто лізти в чужі справи, не маючи досвіду в подібних ситуаціях.

Правда, цікаві поради?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *