Навіть якщо життя у Всесвіті кипить, ми можемо бути не здатні його виявити, вважають вчені

Думаю, хоча б раз в житті кожен замислювався над тим, чи одні ми у Всесвіті. З цього питання виникає безліч інших: якщо інопланетяни існують, то як вони будуть виглядати? Чи буде у нас з ними щось спільне? Чи зможемо ми перейняти у них технології? Ну й одне з головних питань полягає в тому, як ми могли б виявити високорозвинену цивілізацію?

Даже если жизнь во Вселенной кипит, мы можем быть не способны её обнаружить, считают учёные

Воно цікаве не тільки з-за факту можливості виявлення іншої цивілізації, а й через те, що чи ми могли б зрозуміти, чи правильно ми спрогнозували шляху розвитку цивілізацій.

Я думаю, про Шкалу Кардашова чули всі, хто цікавиться темою. Ця шкала передбачає наявність у Всесвіті семи типів цивілізацій і, згідно з новим дослідженням, ми могли спробувати знайти цивілізації вже другого або третього типу, через те, що їм потрібен більш потужне джерело енергії, ніж їх власне Сонце.

Тут на виручку приходить гіпотетична структура для акумулювання енергії джерела, так звана «сфера Дайсона». Автори роботи припускають, що позначені цивілізації будуть здатні збирати енергію чорних дір.

Як це має працювати та чи зможемо ми знайти таку структуру?

Здавалося б, чорна діра поглинає матеріал навколо себе, маючи найпотужніше гравітаційне поле, але виявилося, що в екстремальному середовищі навколо чорної діри існує ряд процесів, з яких, можливо, вийде витягти енергію.

За словами авторів роботи, один тільки акреційний диск може забезпечити в сотні разів більшу світність, ніж зірка головної послідовності.

Корона намагніченої плазми між внутрішнім краєм акреційного диска і горизонтом подій, а ще струмені, що випускаються з релятивістськими швидкостями з полюсів чорних дір є не поганими джерелами енергії, яке цивілізація другого типу цілком здатна приборкати.

Чи вийде у нас такі структури виявити?

Даже если жизнь во Вселенной кипит, мы можем быть не способны её обнаружить, считают учёные

Це питання виявилося досить складним. Дослідники показали, що такі структури можна виявити на декількох довжинах хвиль, причому більш гарячі сфери Дайсона краще видно в ультрафіолетовому діапазоні, а більш холодні — в інфрачервоному, як і передбачав сам Дайсон.

Правда, він тут же себе поправляє. Річ у тому, що активні чорні діри випускають настільки багато випромінювання в обох цих діапазонах довжин хвиль, що виявити на їх тлі якісь технологічні структури практично неможливо.

Зате це додає пояснення парадоксу Фермі. У разі існування більш розвинених цивілізацій, ми не можемо їх виявити саме через те, що у нас немає відповідних інструментів. Так що навіть їх активна бурхлива діяльність просто залишиться  поза полем нашого зору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *