Людський мозок – це біологічна машина часу

Чи є у людини свобода волі? Або все з самого початку заплановано? Ця тема займає розуми філософів і вчених вже цілу вічність. Природа реальності давно обговорюється великими мислителями. І вони прийшли до абсолютно різних висновків.

Деякі з учених припускають, що у людини немає свободи вибору. Відповідно до теорії, висунутої відомим нейробіологом, воля людини — це всього лише ілюзія.

У своїй книзі «Ваш мозок — машина часу», дослідник мозку та автор бестселерів Дін Буономано використовує еволюційну біологію, фізику і філософію, щоб представити свою теорію про те, як ми сприймаємо час. Він стверджує, що людський мозок — це складна система, яка не просто відстежує час. Це пристрій сам і створює його. Саме мозок породжує відчуття потоку часу. І дозволяє «уявну подорож в часі» симулювати майбутні й минулі події.

Що таке час? Чи є наше відчуття часу лише ілюзією? Чи існує свобода вибору, чи майбутнє вже визначено? У пошуках відповідей на ці питання Буономано розкриває читачам безліч цікавої інформації про архітектуру людського мозку. І тонкощах самого часу. Ця віртуозна науково-популярна робота призводить до усвідомлення дивного факту — людський мозок за своєю суттю — це біологічна машина часу.

В контексті фізики є два загальних поглядів на природу часу. Ми можемо думати про час в контексті «презентизму», при якій реальністю є тільки сьогодення. І є інший підхід. Ми можемо думати про час як про «вічності». В якій минуле, сьогодення, майбутнє однаково реальні. І, відповідно до цієї точки зору, час існує відразу одночасно. Як і простір. Поясню іншими словами. Всім відомо, що є й інші точки в просторі, в яких можна перебувати. Точно так же, в умовах вічності, є безліч інших моментів часу, минулого і майбутнього, де, можливо, існують інші версії Всесвіту або інших частин світової лінії. І вони так само реальні, як усвідомлювана реальність.

Буономано робить багато інших своїх припущень у цікавій теорії Блокового Всесвіту.

Час нікуди не йде

Теорія Блокового Всесвіту, запропонована Бредом Скоу, доцентом філософії Массачусетського технологічного інституту (MIT), стверджує, що минуле, майбутнє і сьогодення співіснують у Всесвіті одночасно. Цікаво, але подібне уявлення минулого, сьогодення і майбутнього як матеріально ідентичні стани не суперечить ніяким законами фізики.

Скоу вважає, що події насправді не пропливають повз нас і зникають назавжди. Вони просто продовжують існувати в різних частинах простору-часу.

Професор Буономано каже, що важливо чітко розуміти, що насправді означає свобода волі.

«Я думаю що насправді, з точки зору нейробіології, то, як ми розуміємо свободу волі, — це просто суб’єктивне відчуття того, як наша підсвідомість приймає рішення. Свобода волі — це суб’єктивне відчуття. Це те почуття, яке ми відчуваємо, коли мозок приймає рішення. При цьому створюється ілюзорне відчуття, що саме свідомість прийняло це рішення», –  каже професор Буономано.

Вчений вважає, що наш мозок створений таким чином, щоб орієнтуватися в нашому постійно мінливому світі. Він пророкує, що станеться і коли це станеться. Тобто бачить кілька можливих варіантів розвитку подій. Як би спостерігаючи за деякими фіксованими блоками простору-часу. І вибирає найбільш слушний з них. Де і переживає те, що ми називаємо справжнім. А потім рухається далі. І так блок за блоком. Створюючи у людини ілюзію плину часу. І, таким чином, першочерговою функцією нейронних ланцюгів мозку є саме генерація процесів, робота яких дає нам відчуття часу. Дослідник визнає, що фізикам і нейробіологам ще багато що належить дізнатися про справжню природу часу. Але, досліджуючи концепції, які, на перший погляд, можуть здатися надуманими, ми зможемо краще зрозуміти реальність.

Професор Буономано в своїх роботах спирається на фізику, еволюційну біологію та філософію. Його дослідження показують, що кінцевою метою розвитку мозку може бути розвиток здатності передбачення майбутнього. І, на його думку, наш мозок — це біологічна машина часу. Яка вміє переміщатися між блоками простору-часу і давати людям ілюзію його перебігу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *