Біле або червоне вино? Особливості та відмінності

“Біле або червоне?” – болюче питання для любителів вина. Хтось більше надає перевагу таніну і соковитістю червоних вин, а хтось легкістю і яскравістю білих вин.

Безсумнівно, на вибір впливає і сезонність: червоні більше споживають в холодну пору року, ну а білі в теплі літні дні. Але все ж серед такого розмаїття вин неможливо чітко виділити для себе “якого кольору вина більше віддаєш перевагу?” адже все залежить від події, гастрономії та й настрою в цілому.

Як же виробляють біле вино і чим воно відрізняється від червоного?

Першу відмінність можна помітити ще на самій ранній стадії виробництва після збору врожаю – білі сорти очищають від гребенів, а червоні найчастіше проходять ферментацію цілими.

Друга відмінність — виноград відразу ж пресують і відокремлюють від шкірки і кісточок перед ферментацією, а у варіанті з червоними винами сік спочатку бродить разом зі шкіркою в ферментативних чанах, а тільки потім піддається пресуванню і відокремлення від макухи у вигляді кісточок, гребенів і шкірки.

Третя відмінність полягає в витримці вина: для білих вин (в основному легких і ароматних) витримка проходить, в основному, в сталевих резервуарах протягом короткого періоду і охолоджують для стабілізації і врегулювання.

Ченрвоні вина, в більшості випадків, витримують  в бочці (для легких – сталеві резервуари) і при цій стадії виробництва малоактивні бактерії перетворюють “яблучну” фруктову кислоту в “вершкову” молочну кислоту, завдяки чому у вині можна розпізнати маслянисті, ванільні й карамельні ноти.

ТОП білих вин для літа

На сайті винного інтернет — магазину Vino.ua ви можете знайти широкий вибір білих вин на будь-який смак, для будь-якої події і під певний бюджет. Серед наших улюблених хітів варто виділити:

MAN Chenin Blanc Free-Run Steen – представник сорти Шенен Блан, який відкрив абсолютно нові властивості в жаркому кліматі ПАР. Завдяки високій температурі, в якій дозріває виноград вина знаходять яскраво виражений аромат тропічних фруктів, персика, банана, груші, квіти акації й жасмину. Смак освіжаючий з відчутною ноткою легкості абрикосів, білих фруктів і арахісу.

Відмінно підійде до легких зелених салатів і рибних страв.

Cataldo Grillo – родзинка італійських вин з Сицилії, де сонячний клімат і наявність вулканічних грунтів дозволяє виробляти витончені і мінеральні вина. Грілло має дуже ніжний і приємний аромат тропічних манго і маракуї в палітурці з цитрусовим лаймом і грейпфрутом з нотками сіна і польових квітів. Вловимі виршково – арахісові ноти. Гарний гастрономічне поєднання з пастою, сирами та стравами з білого м’яса.

Analivia Sauvignon Blanc Rueda DO – іспанська совіньон блан з регіону Кастілья-і-Леон. Це досить свіже та яскраве вино, в якому насичені тони тропічних фруктів ананаса, груші, манго переплітаються з кислинкою цитрусових: лимона і апельсинової цедри. Висока кислотність даного вина відмінно поєднується з рибними стравами, устрицями і іншими морепродуктами.

Domaine du Guette-Soleil Chablis – шаблі — біле вино сорту шардоне з Бургундії, яке цінують перш за все за його мінеральність, завдяки вапняковому грунту, де знаходиться осад, що складається з великої кількості скам’янілих раковин молюсків. Має аромат зеленого яблука, морських каменів, цитруси і фруктово – квіткових мотивів. Це вино одне з найбільш підходить поєднань для устриць, завдяки своїй яскравій мінеральності і солонуватості, так само добре підійде і до інших молюскових морепродуктів і до білої риби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *