Марш на честь СС “Галичина”. ОП вимагає від Кличка відзвітувати, як таке стало можливим

Офіс президента заявив, що не може бути жодних виправдань проведенню в Києві маршу на честь дивізії СС “Галичина”, вимагає від правоохоронців притягнути до відповідальності всіх винних у порушенні закону про заборону пропаганди нацизму, а від мера столиці Віталія Кличка – відзвітувати, як таке стало можливим. Про це повідомляє пресслужба ОП.

“… Вважаємо за необхідне зазначити, що мала чисельність учасників (маршу, – ред.) і маніпуляції організаторів із поданням заявки на проведення акції не можуть бути підставою для того, щоб навіть намагатися виправдати цю ситуацію”, – йдеться в заяві.

В ОП “категорично засуджують” будь-які прояви пропаганди тоталітарних режимів, зокрема націонал-соціалістичного, а також спроби “переглянути правду” про Другу світову війну.

“Не було і не могло бути жодного українського інтересу в тому, що нацисти намагалися використовувати людей на захоплених територіях заради своїх цілей. Розгром нацизму був перемогою для нашого народу. Українці разом з іншими народами завоювали право на життя”, – заявили в офісі.

Там зазначили, що вже проінформували партнерів України про те, що “порушення відповідного законодавства в Україні матимуть логічні наслідки для будь-якої особи, яка в цьому винна”.

Банкова очікує від Нацполіції та МВС встановлення всіх обставин події та притягнення до відповідальності всіх винних у порушенні закону. “Правоохоронці мають для цього всі можливості”, – зазначили в ОП.

Там також очікують від Кличка проведення перевірки “системи узгодження масових акцій” у столиці і “повного звіту перед громадою Києва про те, чому стало можливим проведення цього так званого маршу”.

“Наголошуємо, що влада в будь-якому цивілізованому місті не повинна миритися з тим, що організатори подібних акцій можуть ввести в оману як правоохоронців, так і керівників міста щодо своїх справжніх цілей”, – сказано в заяві.

Довідка. В Україні для проведення масових акцій діє система повідомлень. Організатори просто подають до місцевої держадміністрації повідомлення про проведення акції. Дозвіл від адміністрації не потрібен. Рішення про відмову в проведенні може бути прийнято судом.
  • 28 квітня у Києві пройшов марш на честь створення дивізії СС “Галичина”. Згідно з повідомленням пресслужби Нацполіції 28 квітня, поліція обмежила автомобільний рух у центрі Києва для забезпечення проведення маршу. “Правоохоронці звертаються до організаторів та учасників акції дотримуватися норм чинного законодавства та не використовувати заборонену символіку”, – йшлося в повідомленні.
  • В Українському інституті національної пам’яті заявили, що глорифікація військ СС недопустима в європейській країні.
  • МЗС Ізраїлю засудило проведення акції.
  • МЗС України сьогодні засудило “будь-які прояви глорифікації військ Ваффен-СС”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *