Найнебезпечніше дерево на планеті. Не можна рубати, не можна палити, не можна перебувати поруч

Нумо уявімо таку ситуацію: ви відпочиваєте на Карибах. Або в Бразилії. Або в Америці (Центральній чи Північній або навіть Південній). Загалом, вам добре і чудово. І ось одного разу ви гуляєте собі узбережжям і бачите красиве розлоге дерево (чи то яблуню, то чи гуаву), пісок під ним усипаний невеликими, але дуже ароматними плодами. Зелені, дурманно пахнуть. М-м-м… Екзотика! І прямо з гілки, без всяких там ГМО і пестицидів. Ви берете один плід і обережно надкушує. Він солодкий і соковитий. Смакота!

Проходить хвилина, наступна… тут раптом вам починає здаватися, ніби ви з’їли трошки напалму і запили його сірчаною кислотою. Дуже-дуже пече! Ковтати неможливо! Горло зводить спазмом, вода не допомагає! У шлунку гострий біль! Що відбувається?

Якщо ви всього лише спробували плід, то шанс вижити для вас залишається досить непоганим, хоча наслідки будуть відгукуватися досить довго. Якщо ж ви з’їли «яблуко» цілком, то врятуватися навряд чи вдасться. Дерево, плоди якого так дурманно і привабливо пахнуть, в народі називають «деревом смерті». Вчені ж дали йому назву манцінела (відомо також як манзініла і маншінела).

Чим небезпечна манцінела? Манцінела небезпечна усім. У неї отруйні і кора, і плоди, і листя, і квіти, і навіть роса, що падає з гілок. Свого часу підступне деревце віднесло не одну сотню життів іспанських конкістадорів, піратів і простих європейських моряків, які спробували вгамувати голод і спрагу його ароматними солодкими плодами. Манцінела продовжує вбивати досі, адже не завжди вона обнесена парканом і табличками, які попереджують про небезпеку. Трапляється, що страждають туристи, причому не тільки ті, які безтурботно спробували смертельні «яблука», а й ті, які відпочивали в тіні розлогої крони або перечікували під нею дощ.

Манцінела – найнебезпечніше дерево в світі і за свої видатні отруйні властивості воно навіть занесене в Книгу рекордів Гіннеса. На наших теренах цю напасть не зустрінеш. А ось в теплих країнах легко!

Манцінелове дерево походить з сімейства молочайних і відноситься до вічнозелених рослин. Цвіте весь рік. Дуже любить вологу, тому найчастіше росте на морських узбережжях, де сильно страждає від впливу рвучких вітрів, чому гілки у нього деформуються і крони набувають вельми химерних форм.

Як і багато інших рослин сімейства молочайних, манцінела містить молочний сік, в складі якого є отруйна речовина – форбол, найсильніший канцероген. Сік надає токсичну дію на людський організм, сильно подразнює шкіру та слизову. Навіть кілька крапель викликають важкий опік, призводять до появи пухирів і можуть пропалювати навіть тканини з бавовни. Якщо ж людина тривалий час контактує з деревиною манцінели, то для неї значно підвищується ризик появи ракових пухлин.

Споживання плодів манцінели призводить до опіку стравоходу та горла, а потрапляння соку в шлунок викликає прорив стінок. Якщо сік потрапить в очі, то навіть найменша його кількість призведе до повної сліпоти. Нарешті, токсин форбол добре розчиняється у воді, тому, якщо ви сховаєтесь під гілками дерева від сонця або в дощ, на шкіру може потрапити отруйна роса з листя, що спровокує сильні опіки. Попадання ж форболу в будь-яку, навіть невелику відкриту ранку, неминуче призводить до смертельного отруєння.
Загалом, дерево настільки небезпечне, що в середині XVIII століття на острові Пуерто-Ріко була влаштована його тотальна вирубка. На жаль, знищити манцінелу не вдалося. Під час вирубки отруйний молочний сік потрапляв на лісорубів, від чого ті отримували важкі опіки і сліпоту.

Тоді була зроблена спроба спалювання дерев. Однак дим, що утворюється при згорянні, виявився нітрохи не менш небезпечним. Він роз’їдав очі, подразнював дихальні шляхи і викликав сильний головний біль. Через надзвичайну токсичність манцінели всі спроби боротьби з отруйним деревом закінчилися невдачею.

Зараз деревину манцінели все-таки заготовляють. Вона відноситься до цінних рідкісних порід, має красивий темний відтінок і досить міцна. Використовують її для виготовлення меблів. Однак донині заготівля сировини складна і небезпечна. Оскільки дерево не можна зрубати (пам’ятаємо, що людині не можна торкатися навіть до кори), перед поваленням навколо нього розводять багаття, що дозволяє висушити манцінелу за допомогою диму. Однак навіть така обробка не призводить до повного випаровування соку.

Після висушування дерево звалюють і дуже обережно розпилюють. Це досить ризикований процес. Однак меблі з манцінели не представляють небезпеки. В процесі обробки отруйний сік повністю видаляється, тому готові вироби не можуть виділяти токсинів.

З інтернету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *