П’ять нерозгаданих таємниць Всесвіту

Всупереч серйозним досягненням в області технологій і різних розумних наук, у Всесвіті для нас припасено ще незліченну кількість загадок. І деякі з них абсолютно незбагненні для людського розуміння. Так, ми вже багато дізналися про своє місце в космосі, і про його колосальні масштаби за останні кілька десятиліть. Але справжня правда полягає в тому, що ми тільки приступили до пізнання цього світу. І тільки починаємо усвідомлювати, що чим більше дізнаємося, тим менше знаємо. Ми тільки ступили на поріг величезної бібліотеки. І зуміли розгледіти лише палітурку найближчої до нас книги, яких стоїть на полицях незліченна кількість.

Що ж написано в кожній з них? Про це знає, можливо, лише невидимий нам поки що бібліотекар. Який бродить, накинувши глухий капюшон собі на голову, між тисячами книжкових стелажів. І ледь чутно роздратовано бурмоче щось про те, що знову хтось молодий і цікавий виник на порозі його святилища …

Так, про що це я … Ах, так. Згадав. Сьогодні ми поговоримо про деякі з найдивовижніших загадок Всесвіту, які наука поки не в змозі пояснити.

Що викликає прискорене розширення Всесвіту?

Теорія Великого вибуху, як і раніше є домінантною космологічною моделлю, що пояснює походження Всесвіту. Відповідно до цієї теорії, одного разу стався колосальний вибух. Що вибухнуло, чому, і що було до цієї події — наука абсолютно не в курсі. Все, що можуть сказати з цього приводу вчені — після вибуху Всесвіт почав розширюватися. І став за час, що минув після свого народження, менш щільним і більш стійким. Однак розширення триває. І здавалося б, як і в випадку з будь-яким вибухом, це розширення повинно сповільнюватися. Адже гравітацію ніхто не скасовував. Однак це виявилося зовсім не так.

Насправді кілька десятиліть тому астрономи раптом виявили, що розширення Всесвіту прискорюється. І якщо так буде тривати вічно, то нічого доброго з цього не вийде. Тому, щоб не лякати свій мозок незрозумілими похмурими таємницями, вчені придумали теорію, відому як «Великий відскік». Вона передбачає, що, врешті-решт, може статися новий вибух. І цей процес повторюється циклічно. Але вибух чого? Тут простір для фантазії величезний. Деякі дослідники припускають, що ми спостерігаємо частина Всесвіту, який насправді зовсім не розширюється. Тому що час, насправді, тече у всьому космосі в зворотну сторону. Крім Землі, природньо. Хтось говорить про те, що спостережуване нами розширення Всесвіту — це насправді стиснення, яке відбувається в якомусь вищому вимірі. І таких гіпотез можна нарахувати з десяток.

Чи є інші Всесвіти?

У науковій фантастиці дуже часто використовується тема існування інших Всесвітів. І, начитавшись подібних книжок, в останні роки вчені цілком серйозно стали розглядати ідею про те, що можуть існувати й інші Всесвіти теж. І що ми живемо лише в одному з незліченних всесвітів, що існують в «космосі». А якщо це так, то тільки уявіть собі — Ваша майже точна копія живе в кожному з цих світів. Вони можуть жити абсолютно такий же життям. Тільки звуть, наприклад, Вас там Петя. А може  Вася?

Однак ця ідея є лише гіпотезою, яку за допомогою сучасних технологій надзвичайно важко перевірити.

Чи можуть чорні діри бути порталами в інші Всесвіти?

Чорні діри — одна з найбільших загадок Всесвіту. Ці космічні хижаки здатні концентрувати величезну кількість матерії у відносно невеликих обсягах простору. Навіть світло не може покинути ці похмурі чертоги. Так не вміє робити жоден інший космічний об’єкт у Всесвіті. У ЗМІ періодично з’являються спекуляції на тему того, що чорні діри можуть бути порталами в інші світи. І, треба зазначити, деякі математичні міркування допускають подібні речі. Однак поки нікому не вдалося зробити подібну подорож. Оскільки людям просто страшно пірнати в невідомість. Та й знаходиться найближча чорна діра не дуже близько — близько 1000 світлових років від Землі.

Ласкаво просимо на темну сторону

Ще одна велика загадка, яка не дає спати вченим, — це темна енергія. Вважається, що саме ця космічна сила протистоїть гравітації. Темну енергію ніхто ніколи не реєстрував. Ніхто ніколи не бачив. Її існування не передбачається сучасними фізичними моделями нашого світу. Вона була придумана лише для того, щоб якось пояснити прискорене розширення Всесвіту, про яке ми говорили вище.

Вважається, що видимий Всесвіт, що складається із зірок, планет, чорних дір і багато чого іншого — це всього лише 4,9% космосу. 26,8% займає темна матерія, про яку ми поговоримо окремо, а решта 68,3% – це темна енергія.

Гравітація

Ця сила діє на величезних відстанях. Вона пронизує галактики, і навіть групи галактик. І навіть їх величезні скупчення. Здавалося б — ось вона, справжня міць! Однак насправді гравітація набагато слабкіша інших фундаментальних сил, таких як електромагнітна або ядерна взаємодія. Однак особливість гравітації полягає в тому, що вона, як писалося вище, діє у Всесвіті в великих масштабах. І ще у неї є особливість. Це єдина фундаментальна сила, яка не має аналога з протилежним знаком. Вона вміє тільки притягувати. Дивно, так?

Отже, друзі мої, що ви думаєте про все це? Чи згодні ви з тим, що чим більше ми досліджуємо, тим менше знаємо?

Наш Всесвіт просто наповнена загадками. І щоб повністю зрозуміти його, ми повинні подолати невидимі кордони, які сковують наш розум.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *