Результати офіційних переписів: русинів в Словаччині стає все більше

 Як повідомляє Prozak, у сусідній Словаччині почався перепис населення

Це важливо для всіх національностей, які офіційно визнані в Словаччині, та всіх релігійних конфесій, зареєстрованих у Словаччині. Практично розпочалася боротьба за кожен “голос”, оскільки від кількості громадян, які належать до певної національності та релігійної конфесії, залежить розмір державного фінансування на підтримку цих національностей та конфесій на наступні 10 років.

Саме тому зараз у Словаччині триває широка рекламна компанія із закликами під час перепису підтвердити свою національність і не соромитися її.

Електронний перепис населення Словацької Республіки вже почався і буде проводитися в період з 15 лютого 2021 року по 31 березня 2021 року.

Бланк перепису доступний на веб-сайті www.scitanie.sk. Підтвердити свою національність також можна через мобільний додаток, який буде доступний для операційних систем Android та iOS

Перепис населення проходить у Словаччині кожні 10 років. І що цікаво, українців стає все менше, а от русинів все більше.

Як відомо, на відміну від України, у Словаччині русини визнані на офіційному рівні. Тут є русинські школи, дитячі садочки, багато мистецьких колективів. Влада ж України чомусь категорично відмовляється визнавати офіційно закарпатських русинів.

За цією таблицею можна побачити кількість та відсоток різних національностей Словаччини за підсумками останніх трьох переписів. Як бачимо, у 1991 році перепис показав, що у Словаччині проживає понад 13 тисяч українців і понад 17 тисяч русинів. У 2001 році українців було вже менш як 11 тисяч, а кількість русинів зросла до понад 24 тисяч. У 2011 році українцями записалися всього 7,5 тисяч українців і аж 33,5 тисячі русинів.

Лише восени можна буде дізнатися результати цьогорічного перепису. Але скоріше за все, тенденція залишиться такою самою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *