Чому ввели санкції проти Віктора Медведчука

19 лютого РНБО провела засідання, присвячене черговим санкціям. На цей раз під них потрапив Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко. Всі їхні активи й майно на Україні будуть заблоковані. Підстава – слідчі дії СБУ за статтею «Фінансування тероризму», в якому депутат і його дружина, до речі, навіть не є підозрюваними.

Також під санкції потрапила українська компанія «ПрикарпатЗахідтранс», яка контролює 400-кілометровий трубопровід, який постачає на Україну нафтопродукти з Росії та Білорусії. Її в ЗМІ пов’язували з Медведчуком (хоча сам депутат це спростовує).

Ніяких доказів того, що один з лідерів ОТЗЖ і його дружина фінансують тероризм, РНБО не приводить. При цьому є підстави вважати, що в реальності санкції пов’язані з вищевказаної «трубою».

Минулого разу схожим «вольовим» рішенням РНБО закрила три телеканали, що належать депутатові «опозиційної платформи» Тарасу Козаку – нібито за отримання грошей з непідконтрольних територій. Доказів цього злочину влада не пред’явила.

Сьогодні тим же шляхом пішли в відношенні Медведчука.

 Що заявив Данилов за підсумками РНБО

Першим пунктом порядку  денного стало питання загострення в Донбасі. Зафіксовано збільшення обстрілів. Заслухали доповіді голови генштабу Хомчака, а також розвідників Буданова і Кондратюка. Правда, підсумкове рішення з даного  питання засекречено. Але відомо, що у Зеленського хочуть повернутися до історії з п’ятьма сценаріями розвитку ситуації в Донбасі (про це говорили ще у 2019 році, але так сценаріїв і не представили).

По-друге, підіймати «питання енергетичної безпеки». Йшлося про нафтопродуктопроводи з Росії. Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що він «афілійований з двома громадянами України», хоча «є державною власністю України». «Він виявився в приватних руках за сумнівними процедурами». За словами Данилова, вирішили розібратися в цьому питанні. Забігаючи наперед скажемо, що РНБО ввело санкції проти компанії-оператора «труби» – ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс» (про неї ми ще розповімо нижче).

Ну, і найважливіше – санкції ввели проти 19 юридичних та 8 фізичних осіб. З українців серед них – Віктор Медведчук і Оксана Марченко. А також цивільна дружина вже підсанкційного Тараса Козака Наталя Лавренюк. Решта – громадяни Росії. «Санкції вводяться на все майно, яке є у Медведчука … Вони (подружжя – прим. ред.) не мають права його продавати, закладати й користуватися», – уточнив Данилов. У тому числі підсанкційною стає частка Оксани Марченко в телеканалі 1 + 1.

Як повідомив Данилов, СБУ веде слідство проти народного депутата та його дружини за статтею «Фінансування тероризму». Що і стало причиною санкцій. Іншими словами, Медведчук і Марченко поки навіть не підозрювані в цій справі. Однак Зеленський вже призначив їх винними, заблокувавши активи на три роки. Серед компаній, що потрапили під санкції, – в тому числі й російські авіакомпанії, якими Медведчук і Бойко літали в Москву. Повного тексту рішення РНБО поки немає.

Що означають ці санкції?

Як бачимо, Зеленський продовжив підміняти правосуддя  санкційними процедурами. Нинішні санкції за «фінансування тероризму» введені проти громадян України, які проживають в країні, публічні та доступні для правосуддя. При цьому за настільки важкою  статтею їм навіть не вручені підозри. Це говорить про те, що ніяких доказів фінансування тероризму у правоохоронців швидше за все немає. Пішли не за стандартною законодавчою процедурою. Ніякої інформації про те, як саме Медведчук «фінансував тероризм» не привів і Данилов. Тобто повторилася історія з телеканалами, які також закрили в позасудовому порядку.

У того, що сталося, є два виміри

Перший вимір – політичне продовження переходу Зеленського в статус «нового Порошенка». Зе, мабуть, серйозно претендує на ту частину електорату, яка сьогодні контролюється промайданними партіями – в першу чергу «європейською солідарністю». На Банковій розраховують, що санкційний погром, який учинила влада щодо ОПЗЖ, можна буде конвертувати в падіння підтримки Порошенко, який, мовляв, міг «прогнути Медведчука», але цього не зробив. Рішення вельми показове – мабуть, у Зеленського розуміють, що підтримки на південному сході йому вже не повернути (особливо після закриття трьох опозиційних телеканалів). І вирішили зайти з іншого боку. Правда, рейтинг «слуг» і особисто Зеленського при цьому все одно падає.

Другий вимір – бізнесове. Як згадувалося вище, заблокований вельми ласий актив – магістральний трубопровід, по якому в Україну поставляються бензин і дизель. Є підстави вважати, що саме з ним пов’язані й санкції проти Медведчука. Розберемо цю історію докладніше.

Чи пов’язаний Медведчук з нафтогазовою трубою?

Напередодні введення санкцій активізувалися розмови про те, що заходи проти Медведчука вводяться у зв’язку з компанією «ПрикарпатЗахідтранс», яку він нібито контролює. На брифінгу в РНБО Данилов про такий взаємозв’язок прямо не заявив. Але те, що і компанія, і народний депутат потрапили по суті в один список санкцій – факт красномовний. До того ж секретар Радбезу туманно натякнув, що «Західтранс» пов’язаний з двома українцями (хоча чисто юридично її засновники – іноземні компанії). І її потрібно «повернути державі».

Спроби зв’язати цю компанію з одним з керівників ОПЗЖ йдуть вже кілька років. Фірма обслуговує магістральний нафтопродуктопровід «Самара Західний», який проходить з Росії через Україну. По ньому качають не сиру нафту, а дизель, бензин тощо – з території РФ, але в тому числі так потрапляють на Україну і білоруські нафтопродукти. Вони йдуть як на внутрішнє споживання, так і для реекспорту в Євросоюз.

«Західтранс» управляє українською частиною трубопроводу – приблизно 400 кілометрів – з 2017 року. Таке рішення прийняв тоді Рівненський обласний госпсуд. Тема з цим активом різко активізувалася на днях. 11 лютого, НАБУ вручило підозру експерту, чий висновок ліг в основу судового вердикту – за яким ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс» отримало контроль над частиною труби. Цю частину їй продала російська компанія «Транснефть». Розслідування тривало з того ж 2017 року. Але, як бачимо, дійшло до «підозри» якраз за тиждень до введення санкцій.

Правда, саме антикорупційне відомство нічого не говорило про приналежність компанії Медведчуку. Офіційно їй володіє резидент Швейцарії Анатолій Шефер. Саме підприємство заявляє, що має крім швейцарських, і білоруські інвестиції (один з акціонерів – розташований в Мінській області – «нафтобітумний завод»). Однак в групі підтримки НАБУ – серед грантових активістів – постійно заявляли, що контролює компанію лідер «опозиційної платформи». Також цю тему експлуатували на телеканалах Порошенка. Правда, не наводячи ніяких прямих доказів. Побічно ж заявлялося, що фірми Шефера колись укладали контракти з компанією «МБК Агротехніка» дружини Медведчука Оксани Марченко. Інших, більш переконливих зв’язків, не наводилось.

У 2018 році Медведчук подав до суду на телеканал «Прямий». Телеведучі шоу «Закрита зона» тоді оголосили, що лідер ОПЗЖ контролює нафтогазовий бізнес між Росією та Україною. «І певні сегменти міждержавної торгівлі між Росією та Україною саме в паливно-енергетичному секторі так чи інакше контролює Медведчук. В першу чергу це постачання дизельного палива по нафтопроводу, яка контролюється близькими до Медведчука людьми, і вже актуальна тема … скраплений газ», – говорилося в передачі.

Печерський суд визнав ці заяви брехливими. «Прямий» намагався оскаржити вирок, але програв і апеляцію, і касацію. Крапку в цій справі 1 липня поставив Верховний суд. Але після того, як НАБУ оголосило підозра судовому експерту, який видав дозвіл на передачу трубопроводу компанії «ПрикарпатЗахідтранс», розмови про роль Медведчука поновилися. Тому в той же день – 11 лютого – «Опозиційна платформа» зробила заяву, що ставлення до її лідеру ця фірма не має. «Заявляємо, що ні Медведчук, ні члени його сім’ї не мали й не мають ніякого відношення до згаданого активу, як і до постачання і реалізації дизельного палива і скрапленого газу», – говориться в релізі партії. Тобто, не виключено, що санкції проти підприємства приймаються на підставі не доведеного в судовому порядку зв’язку з Медведчуком.

Цікаво, що це вже не перша атака на компанію, яка качає в Україну дизель і бензин. Після приходу до влади Зеленського на постачання російського палива були введені мита. Що спровокувало дефіцит восени 2019 року. У президента говорили, що таким чином відповідають на наступні раніше «бензинові» санкції Росії. Але в «ПрикарпатЗахідтранс» відповіли, що таким чином зростає лише дефіцит і ціни на внутрішньому ринку. Після чого питання вирішили, заповнивши трубу паливом з Білорусії, яке збором не обкладалося. Ще раз такі мита були введені в серпні 2020 року. У ЗМІ тоді заявлялося, що офіс президента веде курс на «енергетичне знекровлення» Медведчука.

Але в будь-якому випадку, нові санкції проти компанії, яка управляє “дизельним” трубопроводом, можуть викликати зупинку імпорту цього стратегічно важливого продукту. Навіть безвідносно того, Медведчук його контролює або хто-небудь інший.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *