Хто пам’ятає “Чотиризначні математичні таблиці”? І хто їх написав?

Одного разу Володимир Модестович Брадіс прийшов в школу на урок математики. Діти бадьоро вирішували завдання, в тому числі користуючись його “чотиризначним математичними таблицями для середньої школи”. Брадіс похвалив старанність школярів, а потім вчителька запитала: “Діти, а ви знаєте, хто такий Брадіс, який написав ці таблиці?” І діти дружно відповіли: “Брадіс — це древній грек!”.
Але Володимир Модестович Брадіс (23 грудня 1890 – 23 травня 1975) був зовсім не древній грек, а радянський математик і педагог, який придумав на початку минулого століття спосіб, що дозволяв до мінімуму скоротити виснажливі розрахунки, які доводилося проводити кожному інженеру до появи калькуляторів. Він вибрав кілька найнеобхідніших для практичних розрахунків функцій і порахував всі їх значення в широкому інтервалі аргументів з прийнятною точністю — чотири знаки після коми. Результати своїх розрахунків Брадіс представив у вигляді таблиць. Для розрахунків він відібрав квадрати й куби, квадратні й кубічні корені, зворотну функцію 1 / x, тригонометричні функції (синуси, косинуси, тангенси), експоненту і логарифми. Для кожної функції була розрахована своя таблиця. Всі таблиці були надруковані у вигляді невеликої брошури. Ці таблиці стали радянським бестселером. Вони вийшли у світ в 1928 році й до 1988 року перевидавалися 57 разів! Школярі, студенти, інженери — все користувалися таблицями Брадіса.

Чотиризначні математичні таблиці Брадіс: 30 грн. - Книги / журналы Вишневое  на OlxКрім “таблиць” Брадіс написав понад сто різних методичних статей, підручників, навчальних посібників, досліджень з математики й особливо з методики викладання математики в школі та в різних навчальних закладах. Його праця «Методика викладання математики в середній школі» був виданий і перевиданий не тільки на мовах колишніх радянських республік, а й в закордонних країнах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *