Карпатський храм Святого Архангела Михаїла – дерев’яна церква русинів з Мукачівщини в центрі Праги

Цю статтю я опублікував два роки тому на нашому сайті. На жаль, попередня версія сайту була втрачена разом з матеріалами, які там були опубліковані,   з блоком пам’яті сервера, на якому був розміщений сайт.  Вчора ми отримали сумну новину: храм згорів.

Чернетка збереглася. Подаємо публікація без змін.

Дерев’яні церкви – це є найбільш цінним, що збереглося від культури русинського населення Східних Карпат. Дякуючи цим дорогоцінними пам’ятниками культової архітектури, туристи щороку приїжджають в край, де живуть русини. Проте, мало хто знає, що східнокарпатську дерев’яну культову споруду також можна побачити в центрі  Праги. Церква знаходиться  в районі Сміхов,  в парку Кінскі  (Kinského),  недалеко від знаменитого Петрина.

У Прагу церкву  привезли в 1929 році, вона була передана Празі русинами з Підкарпатської Русі.  Церква  стала частиною етнографічної колекції Національного музею в Празі, як типова народна будівля  Підкарпатської Русі під назвою Карпатський храм Святого Архангела Михаїла.

Село Медведівці. Підкарпатська Русь.1927 р.  Листівка тих часів

Церква була перевезена в Прагу з Мукачівщини, з села Mедведівці. Цікаво, що церкву перед транспортуванням  розбирали й знову складали — два рази. Храм був  побудований, у другій половині 17-го століття,  у Великих Лучках, звідки, в 1793 році,  він був проданий парафіянам села Медведівці.

 Греко-католицький храм св. Міхаїла, Підкарпатська Русь. Фото В. Фабіян, 1929 р. Etnografické oddélení Národního muzea.

Церква  побудована в бойківському архітектурному стилі з елементами народного бароко. Це 14 метрів в довжину і 8 метрів в ширину. Будівельний  матеріал — дерево, дерев’яними були і гвіздки. Відмінною рисою бойківського стилю —  поділ приміщення храму на, приблизно, три одинакові квадратні частини, над якими підіймаються три дерев’яні вежі. Найбільша вежа має висоту  понад 17 метрів і розташовується над  приміщенням  для жінок, відоме в народі як бабинець.

Для прикраси інтер’єру і веж  храму використовувались три кольори — білий, зелений і червоний, які символізують  народні традиції, засновані на християнських чеснот: Віра, Надія і Любов.
Будівля не використовувалась і занепадала до початку 2008 року, коли Національний музей погодився з представниками православної церковної громади в Празі,  якій церква була передана в користування.

В церкві проводяться богослужіння щонеділі о 10:00 і кожен понеділок — о 8:00 годин. Храм  вже 5 років використовує Румунська Православна громада в Празі.

Більше фотографій можна знайти в fotogalérií

Джерело:

http://www.holosy.sk/karpatsky-chram-svateho-archandela-michaela

Знесення греко-католицького храму св. Міхаїла в Медведівцях (зліва), та зведення її в Празі (справа). Фото В. Фабіян, 1929 р. Etnografické oddélení Národního muzea
Демонтаж храму. Світлини з часопису Pestrý týden, число 30 від 27 липня 1929 року
Відправлення розібраного храму до Праги. Світлини з часопису Pestrý týden, число 30 від 27 липня 1929 року

Відкриття церкви у Празі у 1929 році. Фото istpravda.com.ua

Урочисте відкриття храму відбулося о 11 годині, 10 вересня 1929 року, з нагоди 10-річчя входження тодішньої Підкарпатської Русі до Чехословаччини. На відкритті були присутні губернатор Підкарпатської Русі Антон Бескид, єпископ Мукачівської єпархії П. Ґебей, ректор Українського вільного університету Дмитро Антонович, куратор з Медведівців М. Довганич, а також урядові особи та керівництво празької мерії.

Храм св. Міхаїла в Парку Кінського. Листівки часів Підкарпатської Русі
Храм св. Михаїла в наші дні
Храм св. Михаїла після пожежі. 28 жовтня 2020 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *