Василь Іванчо: 15 відсотків, як верхню планку, я вважаю поганим результатом своєї роботи. Ми надіємось мати не менше 20 відсотків…

Першу частину наша інтерв’ю з колишнім головним податківцем області, підприємцем, керівником Мукачівської міськрайонної організації політичної партії «За майбутнє», кандидатом в депутати Мукачівської міської ОТГ та Закарпатської області від названої політичної сили Василем Іванчом ми публікували 07.10.2020 року в інтернет-виданнях Mukachevo.net та fenixslovo.com під назвою «Василь Іванчо: Децентралізація має бути не тільки в соціальній сфері, але також в економіці та розподілі податків». Публікація викликала великий резонанс серед мешканців Мукачево та області.

На розсуд читача подаємо другу частину. Це, в основному, політичні питання місцевих виборів, в яких політична сила «За майбутнє» має непогані шанси мати своїх депутатів в місцевих органах влади різного рівні.

Отже, продовжуємо:

-Місцеві вибори відрізняють від загальноукраїнських? Чому? І в чому Ви бачите різницю?

-Різниця колосальна. На загальнодержавних виборах, якщо це, наприклад, президентські вибори, то в них приймаються участь 10-20 кандидатів і штаби на місцях. Якщо це парламентські вибори, то в них приймають участь партії. Кількість людей, які задіяні в місцевих виборах, в якості кандидатів, надзвичайно велика, тисячі кандидатів в депутати від кожної політичної сили тільки в Закарпатській області. В кожного кандидата є свої родинні стосунки, дружні стосунки. Ці вибори в чомусь будуть феноменальними. Мій прогноз, що явка на вибори буде надзвичайно висока. З тих виборців, які сьогодні знаходять на території України, проголосує 80-90 відсотків. На загальнодержавних виборах виборець голосує, скажемо так, за абстрактного кандидата, яка людина ніколи може в живу не бачила і мабуть не побачить, то на місцевих виборах ситуація кардинально інша: кандидатом йде мій син, йде мій брат, куму, друг тощо, то треба прийти і проголосувати.

Такий принцип,  фактично, завжди був на місцевих виборах. Але сьогоднішня система виборів на місцевому рівні зовсім інша, як пять років тому. Наприклад, я хочу проголосувати за ту чи іншу людину, але ні одна партія, яка приймає участь у виборах, мені не симпатична. Але цього я зробити не можу, я мушу ще й проголосувати за партія від якої йде мій кандидат. Якщо я проголосую тільки за вибраного кандидата, а за партію ні, то такий бюлетень, згідно Виборчого кодексу буде визнаний не дійсним. Мої права, як виборця, як громадянина, згідно діючої Конституції, будуть порушені. Фактично з хрестили «їжака з змією». Як поєднати політичні з економічними критеріями, які переважають на місцевих виборах, з прагматичними елементами управління містом, селом? На місцевому рівні загальнодержавна політика мало кого цікавить. Політичні гасла, лозунги не сприймаються. Як Ви до цього відноситесь?

-Я згідний з Вами. Незрозуміло по якому принципу встановлювався поріг в 10 тисяч виборців. На мою думку,  партійний принцип, коли кандидатів в депутати на місцевих виборах висуває тільки політична партія,  було б доцільно  використати хіба що для обласної ради. З іншого боку, якщо висування йде через політичні партії, то є якась дисципліна, є якась організованість, є якась стратегія, є якийсь розвиток, є якась програма.

Коли є самовисування на рівні області, то тут створюється своєрідний хаос програм  в питанні розвитку регіону, які важко потім об’єднати. Цей шлях ми вже проходили.

Зменшення порогу до 10 тисяч виборців привело до того, що на рівні багатьох сільських ОТГ теж діє партійний принцип. Це, наприклад, Великолучківська ОТГ, Чинадіївська ОТГ, Полянська ОТГ тощо. Як поєднати політичні гасла з конкретними господарськими питаннями на рівні села? На це питання важко відповісти. Час покаже переваги і недоліки нинішнього «партійного» виборчого законодавства на рівні місцевих виборів.

-Є ще одна цікава проблема. Гіпотетично уявім собі, що якийсь кримінальний авторитет хоче стати депутатом місцевого рівня. Люди таку особу добре знають і, навряд, чи вибрали б при самовисуванні. Кримінальний авторитет створює і реєструє політичну партію, підбирає собі в партію авторитетних людей і вносить у виборчий список, сам себе ставить «нульовим» у загальному виборчому списку. Виділяються шалені кошти для розкрутки партії на виборах, партія підчас виборів «переступає» 5 відсотковий барєр і наш «герой» в «дамках», він стає автоматично депутатом місцевої ради.

Чи не може політизація місцевих виборів привести до криміналізації місцевих рад?

-Я згідний з Вами, що така ситуація в деяких громадах може бути. На мою думку, це можливо для громад, де кількість виборців коливається в межах 10-20 тисяч. Можна підібрати 15-20 чоловік, купити партію, бренд партії, як тепер кажуть, і виграти вибори. Сьогодні таких випадків може бути багато. Це пов’язано з певними перевагами децентралізації над колишньою системою управління в територіальних громадах, в основному, це в питанні фінансування та розподілі коштів в ОТГ.

-Місцеві осередки політичної партії «За майбутнє», практично, прийшлося створювати в авральному порядку, «на носу» вибори в органи місцевої влади, до яких виборці будуть вибирати конкретних людей, людей,  яких добре знають, які проявили себе в конкретних справах на благо громад, села, міста. Ви очолили Мукачівську міськрайонну організацію названої політичної сили, першим і найважливішим завдання для Вашої організації на сьогодні є висунути достойних кандидатів в депутати та на посаді голів місцевих рад. На Вашу думку, чи   справились з цим завданням? Скільки, наприклад, депутатських мандатів Ваша партія надіється отримати в Мукачівську міську ОТГ?

-Наша партія була зареєстрована 20 травня 2020 року. Після цього почали створюватись обласні організації та місцеві осередки. Наша обласна організація політичної партії «За майбутнє» був першою створена в Україні. До цього процесу я був долучений у липні місяці і з того часу в активній роботі. На скільки ефективна моя робота? Час покаже. Про результат поки що говорити передчасно.  Є гарний вислів: «Головне не робота, а результат цієї роботи».

Сьогодні мною і командою витрачається багато сил і енергії для кінцевого позитивного результату. Часу для особистого життя, практично, немає. Дуже хочеться, щоб наші сподівання були виправдані.

Звернусь до кінця Вашого запитання. Перейду трохи до статистики. Ми висунули сьогодні 252 кандидата в депутати різних рівнів: максимальну кількість в обласну раду по другому (мукачівському) округу – 12 чоловік, повністю сформували максимальну кількість кандидатів в депутати Мукачівської міської ОТГ – 38 осіб, 42 кандидатів в Мукачівську районну раду. Є лише окремі випадки одночасного балотування  в ради різних рівнів, що дозволено законом. Немає кандидатів, які б одночасно балотувались в Мукачівську міську раду та Мукачівську районну раду. Ми це робили для того, щоб максимальну кількість людей долучити до місцевих виборів, враховуючи те що в кожного кандидата є свій круг потенціальних виборців: родичі, знайомі, друзі тощо.

-Один провокаційний прогноз: я думаю, що політична партія «За Майбутнє» в Мукачівську раду міського ОТГ отримає від 8 до 15 відсотків. Звідки такі цифри? З мого аналізу кандидатів.  Як Ви відноситесь до такого прогнозу?

Ще одне. При існуючій системі виборів створюється жорстка, безкомпромісна конкуренція, навіть,  між партіями, які в подальшому можуть бути союзниками в новообраній раді. Далі: відбувається конкуренція між кандидатами в середині самого партійного списку і при тому, що кожен кандидат повинен робити все можливе і неможливе, щоб партій «переступила» 5 відсотковий барєр. Кандидат добре розуміє, що сьогоднішнє місце в загальному виборчому списку не є визначальний, а буде змінюватись в залежності від кількості голосів, які він отримає на виборах: чим більша кількість голосів, тим вище місце в списку і тим більше шансів стати депутатом. Парадокс, але внутрішньо партійна боротьба між кандидатами  чимось схожа на боротьбу при мажоритарних виборах.

Чи не «забруднить» це вибори?

-Відносно відсотків. 15 відсотків, як верхню планку, я вважаю поганим результатом своєї роботи. Ми надіємось мати не менше 20 відсотків у виборах до Мукачівської міської ОТГ. Мій прогноз базується на потенціалові і роботі конкретних кандидатів. Багато хто вважає, що це не реальна цифра. Я хочу доказати зворотнє.

-Я за!

-Я знаю, чому так вважаю і що для того треба робити. Я десь поважаю досвід людей, які говорять мені про нереальність названого мною числа, але ці люди не до кінця знають мене. Час покаже.

Я добре розумію, що відбувається конкуренція не тільки між партіями, але й внутрішньо політична конкуренція. Але мені здається, що сьогодні ми зробили все можливе, щоб кожен кандидат мав свою зону відповідальності і їх інтереси не пересікалися.

-Щоб в кожного був свій електорат?

-Десь так.

-Залишається тільки одне. Дати добре зрозуміти кандидатам, що чим більший відсоток буде мати партія тим більша ймовірність того чи іншого кандидата потратити в раду.

-Я про це весь час наголошую.

-При розмові мені часто задають запитання: чому списку кандидатів в депутати Мукачівської міської ОТГ від політичної партії «За майбутнє» є, як прибічники, так і опоненти нині діючого міського голови?

Сьогодні, хочемо ми цього чи не хочемо, Мукачево розділено на дві частини. Більша частина – це прибічники нинішнього мера.  Ми даємо виборці більше можливостей. Ви можете проголосувати за того чи іншого кандидата на посаду міського голови, але підтримайте нашу партію і свого  кандидата у міську раду від нашої партії. Нас цікавить розбудова нашої партії не тільки на рівні міста, але й на рівні району і області. Наша партія має реальну і прагматичну програму, втілення якої на місцевому рівні дозволить прискорити розвиток  Мукачева, області.

Я вважаю, що якби ми підтримували конкретного кандидата на посаду міського голови Мукачева, то ми не змогли б сформувати достойну конкурентноздатну команду. Час покаже, наскільки ефективна моя виборча стратегія і тактика на міському рівні.

-Підсумовую Вашу відповідь: Команда політичної партії «За майбутнє» – це не філія політичної партії «Команда Андрія Балоги». Це так?

Коли я таке чую, то я, навіть, злюся.

-Ви ж розумієте, що не просто так поставив свої запитання. Багато хто з містян вважає, що «За майбутнє» – це продовження «Команди Андрія Балоги».

-Я Вас розумію. Але я ще раз кажу, що ми в цьому питанню  маємо свою чітку позицію. Так, ми сьогодні маємо, певного рівня комунікацію з політичною партією «Команда Андрія Балоги», як із іншими учасниками місцевих виборів, може трошки більшу. Ми конкуруємо з «Командою Андрія Балоги» так, як конкуруємо з іншими політичними силами. Навіть, була боротьба за кандидатів.

Я вважаю, що 24 вересня – це для нас був вирішальний і знаковий  день. Ми сформували і зареєстрували своїх кандидатів для участі у місцевих виборах. Ще раз повторяю, ми маємо шанс отримати високий результат.

-Ще один провокаційний прогноз: Уявім собі, що партія «За майбутнє» сформувала більшість у місцевій раді.

-Відверто скажу, що це не вдасться зробити сьогодні жодній політичній силі. Для формування більшості потрібно буде дві або три політичні сили. На мою думку, 5-6 політичних сил буде представлено в Мукачівській міській раді.

Скільки депутатів буде тієї чи іншої політичної сили? Час покаже. Більшість не вдасться з формувати жодній політичній силі. Скажемо так, партії, якій вдасться набрати 25-28 відсотків, виграє вибори.

-На закінчення. Ваша партія проходить в міські, районні, обласну раду. Чи є у вас, як у партії, чітка програма дій на місцевому рівні?

-Звичайно є. Програма вже обговорена, затверджена і подана на розгляд виборців. Її можна прочитати у наших агітаційних матеріалах. Це 10 базових пунктів. Є й локальні програмні позиції, які будуть реалізовуватись в тих чи інших територіальних громадах. Але для більш ефективної реалізації програми необхідно, щоб наша партія була представлена на всіх рівнях органів місцевого самоврядування, від міських ОТГ, сільських ОТГ, районних та обласної  ради. Тому що буде багато питань, які виходять за межі повноважень рад нижчого рівня і їх потрібно буде вирішувати радами вищого рівня і тут партійний принцип формування місцевих рад та представлення в них нашої партії буде відігравати важливу роль.

-Тобто, чим більше депутатів тієї чи іншої політичної сили попадає в ради різного рівня, тим більш ефективно буде діяти ця політична сила.

*********

 Дякую, Василю Васильовичу, за змістовну, детальну відповідь на, інколи, й провокаційні запитання. Читач, надіємось, оцінить Ваші відверту розповідь про стратегію і тактику політичної партії «За майбутнє» на місцевих виборах, прийде на вибори та проголосує за кандидатів від Вашої політичної сили.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *