Хронічний обман: як заступник голови Одеської облради Урбанський приховує багате життя?

Під час депутатства у Верховній раді Олександр Урбанський був одним із найбагатших народних обранців. Зараз на посаді заступника голови Одеської обласної ради  він показує на публіку лише борги та придбані задешево автівки.

Однак журналісти Nikcenter з’ясували, скільки може коштувати майно посадовця, який впливає на голосування в облраді Одещини, та що він вчергове забув задекларувати.

“Тюнінг” на 4 мільйони

Колишній нардеп Олександр Урбанський відомий “кнопкодавством” та порушеннями антикорупційного законодавства. Раніше Nikcenter згадував про відсутність в його декларації маєтку та компанії в Чехії, які, за нашими даними, придбані ним та його сім’єю.

Попри те, що посадовець із заможної та впливової родини, останніми роками доходи на мільйони гривень декларувала лише його дружина-підприємиця. З моменту переходу до політики у 2014 році сам Олександр Урбанський офіційно не мав відношення до бізнесу.

Колишній народний депутат, наразі заступник голови Одеської обласної ради Олександр Урбанський

Влітку 2024 року під час голосування за підвищення платні голові та апарату облради, серед працівників якого і Олександр Урбанський, він заявив, що кожну свою зарплату направляє на потреби військових.

В минулому році Урбанський розлучився зі своєю дружиною-”мільйонеркою” і відтоді  почав декларувати досить скромний спосіб життя. Серед нового майна з’явилася лише автівка “за 18 тисяч гривень”. Саме за таку ціну, згідно з декларацією, посадовцю вдалося урвати у грудні минулого року Audi SQ8 2021 року випуску.

Заступник голови Одеської облради задекларував придбання Audi SQ8 у 2023 році

Однак вже у серпні цього року автомобіль виставили на продаж. Журналісти Nikcenter знайшли оголошення про продаж на сайті Авто.РІА та ідентифікували авто завдяки VIN-коду – унікальному ідентифікаційному номеру транспортного засобу.

Згідно з даними з реєстру МВС, Audi SQ8 2021 року поки ще у власності Урбанського, а продають її за 96,5 тисяч доларів, тобто десь 4 млн грн. А це у 222 рази більше, ніж звітував у декларації заступник голови обласної ради.

Авто Олександра Урбанського наразі продається у понад 200 разів дорожче, ніж він нібито купив. Скриншот з сайту Авто.РІА

В описі оголошення, яке розмістив автосалон статусних авто, вказано, що Audi не була в ДТП та має пробіг всього 52 тис. км.

“З дизельним двигуном об’ємом 4.0 літра і потужністю 435 кінських сил. Модель також має комплектацію S-Line, яка, ймовірно, включає спортивні елементи оздоблення та вдосконалене обладнання”, – йдеться про автівку, яка у декларації посадовця коштує всього 18 тисяч.

За кермом з колишньою

Секрет такої вигідної купівлі в тому, що авто раніше належало вже колишній дружині посадовця Наталії Урбанській. Nikcenter знайшов в Opendatabot 13 штрафів за цією Audi на її ім’я протягом 2023 року – до того, як авто переоформив на себе Олександр Урбанський.

” У зв’язку з розірванням шлюбу та добровільним поділом майна з дружиною, деякі об’єкти були передані у власність колишній дружині. А автомобіль, який був придбаний до розірвання шлюбу та належав дружині, після розірвання шлюбу був переданий мені. Тому вартість авто у розмірі 18 000 гривень вказана за домовленістю між мною та колишньою дружиною”, – прокоментував політик.

Попередня автівка Урбанського Audi SQ7 теж мала в декларації явно занижену вартість – 500 тис. грн.

Заступник голови облради продав її після 4 місяців користування у минулому році нібито за 1 млн грн. Однак журналісти виявили, що згідно з архівом оголошення на Авто.РІА, насправді ціна продажу могла бути 115 тис. доларів – 4,8 млн грн. Дата угоди, вказана в декларації, збігається з даними сайту та реєстру МВС.

Попереднє авто Урбанського також продавали в рази дорожче, ніж вказана в його декларації вартість. Архів оголошення з сайту Авто.РІА

Заступник голови Одеської обласної ради офіційно розлучився з дружиною Наталією навесні минулого року. За рішенням суду їхня неповнолітня донька залишилася на вихованні батька.

Колишнє подружжя просило суд виправити рішення щодо виховання доньки, замінивши формулювання “на утриманні” на “на самостійному вихованні та утриманні” батька. Саме таке формулювання, згідно з законодавством, дає чоловікам підставу отримати відстрочку від мобілізації до повноліття дитини. А отже, і право виїзду за кордон.

Судячи з соцмереж 15-річної доньки Урбанських, з 2022 року вона навчається за кордоном та активно подорожує світом. Щоправда, невідомо, хто саме з дорослих супроводжує її в цих поїздках.

В коментарях під дописами сусідка та подруга дівчини позитивно згадує її матір Наталію Урбанську – вона також відповідає на ці коментарі. Це може свідчити, що жінка навідує доньку за кордоном та подорожує з нею, а отже припускаємо, що дитина не може бути на самостійному вихованні батька.

“Щодо спілкування дочки зі своєю матірю – це особисті родинні звязки між дочкою та матірю, це особисте життя, яке я поважаю”, – заявив заступник голови обласної ради.

Також він запевнив, що згідно з чинним законодавством, судове рішення про одноосібне утримання і виховання дочки не надає права на безперешкодний перетин кордону. Хоча аналіз суддею Верховного суду справ про визначення самостійного виховання дітей батьком показав, що це часто використовують для отримання відстрочки від мобілізації, а отже і можливості перетинати кордон.

Загублена автівка і криптовалюта на 8 мільярдів гривень

Схоже, ще одна автівка, якою користується Олександр Урбанський протягом останніх двох років, взагалі залишилася поза декларацією. Хоча, згідно з даними реєстру МВС, оформлена вона на самого політика.

Це – AUDI RS Q8 2021 року випуску, яку Урбанський офіційно придбав навесні 2023 року. Наразі такі автівки з невеликим пробігом коштують близько 5 мільйонів гривень.

У власності Олександра Урбанського також є AUDI RS Q8 2021 року випуску

Судячи зі штрафів за перевищення швидкості, Олександр Урбанський активно користується цією Audi, зокрема для поїздок до Києва. В одній з постанов вказано, що на столичному мосту швидкість авто посадовця замість встановлених 40 км/год була понад 100.

Урбанський перевищує швидкість на незадекларованій автівці. Скриншоти з сервісу перевірки адміністративних правопорушень МВС

Попри знайдені журналістами дані з офіційних реєстрів, різні автомобільні номери та VIN-коди, Урбанський заперечив наявність незадекларованої автівки та назвав її “технічною помилкою”.

Юрист “Платформи прав людини” Євген Воробйов пояснив, що за заниження вартості майна та недекларування передбачена кримінальна відповідальність.

“Сума недостовірних відомостей може сумуватись. За умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на 1,3-5,3 млн грн та понад цю суму, передбачено кримінальну відповідальність. Особа може понести покарання від штрафу в 51 000 грн до позбавлення волі на два роки в залежності від суми недостовірних відомостей”, – повідомив юрист Євген Воробйов.

Інформація про автівки сім’ї Урбанських. Інфографіка Nikcenter

З декларацій Олександра Урбанського зникла і приголомшлива кількість криптовалюти. У 2020 році він вказував, що зберігає понад 5328 Біткоїнів, що на той час було еквівалентно десь 154,5 мільйонам доларів.

Скриншот з декларації Олександра Урбанського за 2020 рік

У поданій цьогоріч декларації за 2021 рік політик запевнив, що нібито подарував всю криптовалюту. За словами Олександра Урбанського, цей презент на близько 8 мільярдів гривень отримав його близький родич.

Ймовірно, причина такої “щедрості” – у вимозі НАЗК вказувати ідентифікатор гаманця з криптовалютою, через який можна перевірити її кількість та транзакції за весь період. За рішенням суду, відсутність цього ідентифікатора вже свідчить про декларування недостовірних відомостей.

Антикорупційні експерти зазначають, що активи в криптовалюті можуть слугувати механізмом для легалізації недоброчесно зароблених коштів, коли в деклараціях посадовці вказують більше криптовалюти, ніж мають насправді.

Синхронно зникли 1111 Біткоїнів і з декларації чинного народного депутата Анатолія Урбанського.

Нардеп Анатолій Урбанський та його дружина Олена. Під час повномасштабної війни вона придбала Mercedes за майже 8 млн грн

Журналісти Nikcenter надіслали питання щодо автівок і криптовалюти посадовцю Одеської облради Олександру Урбанському та чекають на відповідь.

Епоха бідності

Після розлучення Наталія Урбанська стала власницею Porsche Cayenne 2024 року. Жінка придбала його з автосалону у квітні 2024 року. Така автівка з 4-літровим двигуном наразі коштує близько 7,3 мільйонів гривень.

Ексдружина Урбанського придбала цьогоріч автівку, яка коштує понад 7 мільйонів

Натомість Олександр Урбанський цьогоріч задекларував 170 тис. грн фінансової допомоги від такого собі Євгена Шляхова. В перший рік повномасштабної війни заступник голови облради вже позичав у нього 6,5 мільйонів, після чого дружина Урбанського придбала дві квартири в Греції.

“Благодійником” виявився фінансовий директор підприємства, яке належить батьку політика Ігорю Урбанському. Урбанський-старший в свій час був заступником міністра транспорту та народним депутатом від Соцпартії. Він володіє групою українських компаній та офшорів в сфері морських перевезень.

Зареєстровані в Україні фірми з кола Урбанських не відзначилися останніми роками придбанням нового майна. Однак підприємство, пов’язане з ними через фінансового директора Євгена Шляхова, регулярно купує елітні автівки і під час війни.

Згідно з Єдиним реєстром юросіб, 74-річна Ніна Стецюк – ймовірно, матір Шляхова – виступає кінцевим бенефіціарним власником ТОВ “Моравтотранспорт”. Нібито, вона володіє підприємством через компанію, зареєстровану в офшорній зоні Анґілья.

Однак згідно з документами офшорної компанії, саме Євген Шляхов офіційно контролює закордонну фірму як мінімум з 2021 року.

Офшорну компанію “Робомакс Коммерсіал Елелпі”, яка володіє українською фірмою “Моравтотранспорт”, контролює Євген Шляхов

Останніми роками підприємство “Моравтотранспорт” придбало ряд нових елітних авто. Серед них Porsche 911 Turbo S 2023 року з нинішньою вартістю понад 13 млн грн та кілька “Мерседесів”. Mercedes-Benz AMG GLS 63 2024 року може коштувати близько 9 мільйонів,  Mercedes-Benz AMG GT 2021 року – 7 мільйонів, Mercedes-Benz GLE 350D 2021 року – 3,5 мільйонів гривень.

Реєстрація дороговартісних автівок на споріднені компанії може бути схемою для приховування майна. Цим користуються, зокрема, і народні депутати, про що повідомляли Bihus.info.

Якщо авто оформлене на фірму, стороннім неможливо перевірити, чи потрапляло воно за перевищення швидкості на відеофіксацію, а тим паче, хто нею керував.

Цікаво, що “Моравтотранспорт” за 1 гривню надавав департаменту фінансів Одеської ОВА автівку HONDA CR-V в оренду на місяць.

Олександр Урбанський заявив журналістам Nikcenter, що не користується автівками ТОВ «Моравтотранспорт», а чи кермують ними його родичі, політику не відомо.

Брати Урбанські за понад 10 років в політиці відзначилися рядом скандалів, зокрема і щодо дотримання антикорупційного законодавства. НАЗК поки перевіряло лише одну декларацію Олександра Урбанського – за 2017 рік, коли той був народним депутатом. В ній він також вказав не ту марку автівки та номери транспорту, а також дав неправдиві відомості про отриманий кредит. Однак, згідно з результатами перевірки, цього не вистачило навіть на адміністративне правопорушення.

Лише в одну декларацію Олександр Урбанський ймовірно вніс недостовірних даних приблизно на 12 мільйонів гривень, до того вже не вказуючи майно і бізнес своєї родини за кордоном. Чи виглядає в такому випадку правдоподібною історія з подарованими невідомо кому мільярдами гривень в криптовалюті? Можливо, саме систематична відсутність покарання сприяла тому, що кількаразова неправда в декларації відомого одеського політика перетворилася в хронічний обман.

Nikcenter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *