Учені розповіли, про що думає людина за секунди до смерті

Передсмертна мозкова активність за кілька секунд до зупинки серця і стільки ж після погано вивчена. Наразі не було досліджень цього питання щодо людей, проте вчені з’ясували, що у тварин мозкова активність під час зупинки серця є надзвичайно високою, хоча мозковий кровотік і зупиняється.

Нещодавно вченим вдалося зафіксувати те, що відбувається в головному мозку в останні секунди життя. Виявилося, думка, що у присмертної людини в голові проноситься все її життя, – правильна.

Видання Ffrontiersin надрукувало статтю вчених Луїсвіллського університету США, які стверджують, що зуміли прочитати думки людини за секунди до смерті.

Після довгих спостережень вони встановили, що за кілька днів до смерті людина мало їсть і багато спить. Температура її тіла падає, а бажання з ким-небудь спілкуватися зникає.

Вченим вдалося буквально за кілька хвилин до зупинки серця у 87-річного чоловіка під’єднати його до електроенцефалографа і зафіксувати різке збільшення мозкової активності.

Активність мозку почалася за 30 секунд до останнього удару серця і закінчилася через 30 секунд після його зупинки. У цьому проміжку спостерігалися специфічні мозкові хвилі, відомі науці як гамма-коливання і пов’язані з відновленням пам’яті, медитацією і сновидіннями.

Дослідники стверджують, що за цю хвилину активація ділянок мозку вказувала на те, що людина увійшла в стан, схожий на сон. Поки тіло намагалося боротися за життя, мозок усвідомлював, що це – кінець, тож намагався зробити процес вмирання комфортнішим.

Видання навело слова доктора Аджмал Земмара, одного з авторів дослідження: «Створюючи коливання, які беруть участь у вилученні пам’яті, мозок може відтворювати останні спогади про минуле життя. Можливо, він дійсно бачить мініфільм про прожите життя».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *