Її тіло замерзло до 13,7°C. Чудовий порятунок лижниці з-під льоду, що змінив медицину назавжди

Ця дивовижна історія звучить, як фантастика. Але чудесний порятунок дівчини, яка застрягла в льодах, стався насправді.

Історія Анни Богенхольм увійшла в підручники з медицини, як випадок дивовижного виживання в умовах екстремального охолодження. Дівчина провела понад годину в крижаній воді й змогла вижити. Розберім докладніше історію її порятунку і що нового їй вдалося внести в медицину.

Анна народилася в невеликому шведському місті Венерсборг у багатодітній родині — у неї ще семеро братів і сестер.

У 1999 році, коли трапилася подія, дівчині виповнилося 29 років. На той момент Анна вивчилася на хірурга і влаштувалася в лікарню асистенткою. Ця обставина ще зіграє свою позитивну роль, адже Анна зможе максимально докладно описати медикам, що саме вона пережила і як на це реагував організм.

Анна часто каталася на лижах після роботи. І цей день не віщував біди. Вона виїхала разом із двома колегами надвечір. Анна спускалася крутим схилом гори. Цей маневр вона здійснювала вже десятки разів до цього і йшла максимально впевнено. Але несподівано втратила контроль. Лижі повело і дівчина впала вниз головою просто на лід замерзлої річки біля водоспаду. Пробила дірку в льоду — це був розпал весни і шар був відносно тонким. Дівчину затягнуло всередину під воду. Анна опинилася в пастці під льодом завтовшки 20 сантиметрів.

Её тело замёрзло до 13,7°C. Чудесное спасение лыжницы из-под льда, изменившее медицину навсегда

Колеги не змогли її витягнути й викликали підмогу. Щоправда, перекинувшись парою фраз, на особливий успіх операції не розраховували. Занадто багато часу пройшло, поки прибули дві рятувальні команди.

Однак лижниця, наслідуючи знаменитий приклад активної жаби в банці з молоком, старанно боролася за життя. Анна знайшла повітряну кишеню під льодом, і сховалася в ній. Питання з диханням було вирішено, але прийшла друга біда — охолодження. Як з’ясувалося потім, температура її тіла впала до 13,7°C. Кров не циркулювала, дівчина не дихала. 40 хвилин вона провела під льодом, перш ніж відключилася. І ще пів години після цього рятувальники прорубали кригу і витягли її (тоді думали — тіло, що вже розлучилося з життям).

Её тело замёрзло до 13,7°C. Чудесное спасение лыжницы из-под льда, изменившее медицину навсегда

Єдиний в окрузі вертоліт у цей момент летів забирати хвору дитину. Але колеги-медики наполегливо переконали пілота розвернути вертоліт. До речі, з малюком теж усе потім виявилося добре — гелікоптер потім встиг і до нього.

Гелікоптер WS-61 Sea King – на аналогічній моделі медики доправили дівчину в госпіталь.

Её тело замёрзло до 13,7°C. Чудесное спасение лыжницы из-под льда, изменившее медицину навсегда

Дівчину на гелікоптері доправили до госпіталю. Статистика говорила різко проти неї. Випадки виживання пацієнтів, температура яких упала нижче 28 градусів — приблизно на рівні 10%.

Раніше взагалі вважалося, що в нормі людський організм не може вижити за температури тіла нижче 21 °C. А тут ішлося про зовсім низьку температуру – 13,7 °C. І занадто довго пробула в холоді.

О 18:20 Анна впала у воду. До лікарні ж її доправили о 21:10. Майже три години у важкому стані. Понад сотня лікарів боролися за її життя дев’ять годин.

“Вона попелясто-біла. Вона крижана. Коли я торкаюся її шкіри, тіло виглядає абсолютно мертвим”. Доктор Мадс Гілберт ЕКГ ознак життя також не подавала. І заслуга лікарів, що вони не кинули спроби повернути дівчину до життя. Інтуїтивно вони відчували, що все ще можуть їй допомогти.

Апарат штучного кровообігу розігнав і розігрів її кров поза її організмом. Потім кров знову пустили їй по судинах. Через півтори години у неї зафіксували перше серцебиття. А температура тіла піднялася до 36,4 градусів. Дівчину було врятовано!

12 днів потому Анна прийшла до тями. І тут виявилася, що все тіло нижче шиї паралізоване. Перша реакція Анни була несподіваною. Вона розлютилася на колег-медиків, різко вилаявши їх за те, що вони врятували їй життя. Дівчина була впевнена, що їй доведеться жити в паралічі до кінця життя. Почалися проблеми з нирками й травною системою. Знадобилося відновлення у відділенні інтенсивної терапії протягом двох місяців.

Её тело замёрзло до 13,7°C. Чудесное спасение лыжницы из-под льда, изменившее медицину навсегда

І після цього Анна Богенхельм встала на ноги й стала жити повноцінним життям. Нагадуванням про страшну подію залишилося невелике тремтіння в руках, і їй довелося перенести операцію на нерви.

“Повставши з мертвих, крижана жінка просить вибачення”. З таким заголовком наступного дня вийшла стаття в Associated Press. Дівчина одразу ж вибачилася перед колегами: “Я була в сказі, коли прокинулася і зрозуміла, що вони врятували мене. Я була впевнена, що на мене чекає тепер безглузде принизливе життя.”

Дівчина повернулася до звичайного життя. Тільки ось хірургом більше бути не змогла. Нехай ушкодження периферичних нервів було і не дуже сильним, але виявилося цілком достатнім для порушення точності рухів, так важливих для хірурга. І Анна перекваліфікувалася на рентгенолога.

Анна Богенхельм у наші дні

Её тело замёрзло до 13,7°C. Чудесное спасение лыжницы из-под льда, изменившее медицину навсегда

Завершальна
Однак її головний внесок у медицину – це саме історія її чудесного порятунку.

Лікарі так пояснили її феномен. Ключ до виживання був у реакції мозку на холод. По суті, її мозок замерз і увійшов в енергозберігаючий режим. Він став споживати набагато менше кисню, щоб вижити. Холод уповільнив усі біологічні процеси. І навіть коли її серце перестало битися, мозок продовжував жити в такому собі сплячому стані.

Холод, по суті, захистив її мозок та інші життєво важливі органи від незворотних ушкоджень. Випадок Анни набув широкої популярності серед медиків. І тепер лікарі стали набагато частіше застосовувати спрямовану терапевтичну гіпотермію.

Людям, у яких зупиняється серце, знижують температуру тіла, щоб зберегти мозок. А потім відновлюють організм.

Другий важливий висновок для медиків – треба боротися за життя пацієнтів до останнього. Річ у тім, що до історії з Анною лікарі набагато частіше відмовлялися реанімувати пацієнтів із “мертвим” пульсом, вважаючи, що вони вже не жителі. Випадок же з дівчиною показав, що можливості людського організму приголомшливі! І після були й інші випадки чудесного порятунку, адже лікарі тепер, знаючи історію Анни, намагаються боротися за життя до кінця.

На цьому, мабуть, усе. Сподіваюся, вам було хоч на грам цікаво.

Её тело замёрзло до 13,7°C. Чудесное спасение лыжницы из-под льда, изменившее медицину навсегда

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *