Угорський прем’єр Орбан об’єднав Китай і Бразилію в новому миротворчому поштовху щодо України

Київ, який розглядає постійні натяки Орбана на Москву і відмову від підтримки України як ворожі, веде власну кампанію “Мир через перемогу” і, можливо, не буде зацікавлений у тому, щоб вислуховувати вимоги Росії найближчим часом.

Попри жорстку критику його попередніх посередницьких зусиль, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, схоже, не розгубився — і знову зайнятий тим, що збирає країни світу для просування свого мирного плану для України. У кулуарах Генеральної Асамблеї ООН минулого тижня угорський лідер тихо працював у залі, просячи Китай і Бразилію приєднатися до нього в організації мирного саміту, який би привів Москву і Київ за стіл переговорів.

За повідомленням швейцарського видання Weltwoche, яке спілкувалося з Орбаном у Нью-Йорку, серед присутніх також були лідери Франції та Швейцарії. “Вмирання треба зупинити”, – сказав Орбан, пояснюючи свої інтенсивні переговори з Пекіном і Бразилією новим поштовхом до того, що він бачить як мир з Росією, після того, як його спроби переконати президента України Володимира Зеленського в тому, що час спливає, не увінчалися успіхом. Однак, коли угорський прем’єр-міністр востаннє намагався зробити щось подібне, угорці не сприйняли це як належним чином.

“Не ділити світ” Одразу після того, як центральноєвропейська країна перебрала на себе головування в ЄС у червні, Орбан вирушив у світове турне миру, відвідавши Київ, Москву та Пекін, дратуючи своїх європейських колег самозваною роллю мандрівного європейського посла-переговірника.

Хоча частина гніву виходила з Брюсселя, який наполягав на тому, що “Мирна місія 3.0” Орбана може здійснюватися лише від імені Будапешта, лідери ЄС були незадоволені перспективою опинитися в одній кімнаті з Володимиром Путіним і обговорювати Україну на його умовах, оскільки блок рішуче виступає проти неспровокованого тотального вторгнення, розпочатого Москвою на початку 2022 року.

Київ відкинув будь-яку можливість обговорення миру з Кремлем, який не передбачає повного виведення російських військ з усіх українських територій, включно з односторонньо анексованим Кримом, який Москва захопила під час першого вторгнення у 2014 році. Але якщо Брюссель не підтримає його, це можуть зробити інші — хоча для цього може знадобитися подальше ретельне масування.

Бразилію, можливо, доведеться переконати в тому, що Орбан має добрі наміри, після того, як Угорщина спровокувала президента Лулу да Сілву, запропонувавши Жаїру Болсонару притулок у своєму посольстві в Бразилії після його невдалої спроби переобратися на другий термін і, як наслідок, штурму державних установ прихильниками Болсонару в березні цього року.

Але найголовніше те, що Київ, який розглядає постійні загравання Орбана з Москвою і відмову від підтримки України як ворожість, перебуває на власному шляху до миру через перемогу і, можливо, не буде зацікавлений у тому, щоб вислуховувати вимоги Путіна в найближчому майбутньому.

Минулої середи Зеленський заявив на Генеральній Асамблеї ООН, що немає альтернативи мирній формулі, яку він представив два роки тому, продовжуючи розповідати про свій план перемоги, який змусить Москву припинити війну на умовах України. “Будь-які паралельні або альтернативні спроби досягти миру — це, по суті, зусилля, спрямовані на досягнення затишшя, а не на припинення війни”, – сказав Зеленський, закликавши країни “чинити тиск” на Росію. “Не розділяйте світ. Будьте об’єднаними націями, — закликав він. “І це принесе нам мир”.

Euronews

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *