Путін розповів Ердогану, чого хоче від України

У вчорашній телефонній розмові з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом путін озвучив вимоги у перемовинах російської сторони до України.

Про це за результатами телефонної розмови президентів Туреччини та росії сказав речник турецького лідера Ібрагів Калин в інтерв’ю Бі-бі-сі.

«Головною з них (з перших чотирьох озвучених вимог – ред.) є визнання Україною нейтральності та не подання заявки на вступ до НАТО… Україна мала б пройти процес роззброєння, щоб переконатися, що вона не становить загрози для Росії. В Україні мав би бути захист російської мови. І ще те, що називається денацифікацією», – озвучив Калин чотири перші вимоги путіна.

Щодо т.зв. «денацифікації» Калин вказав, що для цього, можливо, буде достатньо засудити всі форми неонацизму.

«Це (т.зв. «денацифікація – ред.) глибоко образливо для пана Зеленського, який сам є євреєм і деякі з родичів якого загинули під час Голокосту… Можливо, Україні достатньо буде засудити всі форми неонацизму та пообіцяти їх придушити», – передає слова Калина Бі-бі-сі.

Друга частина вимог, на думку радника Президента Туреччини, складніша для вирішення, оскільки стосуються статусу ОРДЛО та Криму.

«Друга категорія – це те, де буде складно, і під час телефонної розмови пан Путін сказав, що для досягнення домовленості з цих питань потрібно провести переговори віч-на-віч між ним і президентом Зеленським», – вказав Калин не вдаючись до подробиць.

Видання припускає, що йдеться про вимогу росії відмовитися від територій на сході України та офіційно визнати Крим російським.

Вказується, що телефонна розмова відбулася за ініціативи путіна.

Як ми повідомляли, Президент України Володимир Зеленський провів перемовини з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Глава Української держави повідомив про перебіг боротьби українського народу проти агресії, що триває і подякував за важливу підтримку. Сторони також обговорили шляхи активізації мирного діалогу.

Ердоган висловив готовність організувати та прийняти зустріч Президента України Володимира Зеленського з путіним в Стамбулі чи Анкарі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *