Знайдена планета розміром із Землю в населеній зоні

В астрономії стався справжній прорив! Команда міжнародних учених оголосила про відкриття планети Gliese 12 b – помірної планети розміром із Землю, розташованої за 40 світлових років від нас.

Це відносно близько, враховуючи, що в кілометрах це всього 378 трильйонів. Дослідники з усього світу, включно з ключовими фахівцями з Університету Макгілла і Західного університету, об’єднали свої зусилля в рамках проєкту InfraRed Doppler Subaru Strategic Program (IRD-SSP), спрямованого на пошук планет в населених зонах навколо червоних карликів.

Саме так і було виявлено Gliese 12 b. Для виявлення планети міжнародна команда використовувала комбінацію передових телескопів і методів спостереження. Це відкриття дає захоплюючі можливості для глибшого розуміння світів за межами нашої Сонячної системи.

Планета навколо червоного карлика

Gliese 12 b обертається навколо зірки, на ім’я Gliese 12, яка належить до типу червоних карликів.

Червоні карлики менші, холодніші і зустрічаються набагато частіше, ніж зірки типу G, такі як наше Сонце. Планети, що обертаються навколо червоних карликів, є головними кандидатами на виявлення життя за межами Землі.

Пошук планет навколо червоних карликів — це пріоритетний напрямок досліджень, оскільки землеподібні світи легше виявити навколо цих зірок, ніж навколо більш масивних зірок, подібних до нашого Сонця. Gliese 12 – одна з двох зірок-червоних карликів (друга – TRAPPIST-1) у межах 100 світлових років від Землі, навколо яких обертаються планети розміром із Землю з відносно низьким рівнем випромінювання зірки.

Сильна активність TRAPPIST-1, яка виражається в потужних спалахах, імовірно, порушує населеність її планет.

Недавні спостереження показують, що у планет TRAPPIST-1 b і c практично немає атмосфери. Високоактивні зірки демонструють частіші та інтенсивніші спалахи і випускають небезпечне для життя високоенергетичне випромінювання, ніж неактивні зірки.

Gliese 12, навпаки, є надзвичайно неактивним червоним карликом, а це значить, що його планети піддаються набагато меншому впливу шкідливих факторів.

Gliese 12 b

Ледь тепле зоряне світло

Що робить Gliese 12 b особливо інтригуючою, так це її розмір і розташування. Вона приблизно такого ж розміру, як Земля, а отже, на ній може бути схожий склад і умови на поверхні. Однак для підтвердження цього припущення необхідні подальші спостереження і моделювання.

Розташування Gliese 12 b поблизу внутрішнього краю населеної зони своєї зірки робить її особливо цікавою.

Заселена зона, яку часто називають “зоною Золотоволоски”, – це область навколо зірки, де умови якраз підходять для існування рідкої води на поверхні планети.

Оскільки вода є основою життя в тому вигляді, в якому ми його знаємо, виявлення планети в цій зоні — величезний крок у пошуках життя у Всесвіті.

Gliese 12 b отримує достатньо зоряного світла, перебуваючи трохи ближче до внутрішнього краю населеної зони червоних карликів.

Однак реальна наявність рідкої води залежить від її атмосфери та умов на поверхні. З іншого боку, кількість зоряного світла, яке вона отримує, знаходиться між тим, що отримують Земля і Венера від Сонця. Подальше вивчення Gliese 12 b може пролити світло на ключові відмінності між населеною Землею і непридатною для життя Венерою.

Пильний погляд

Ще один цікавий аспект Gliese 12 b полягає в тому, що її відносна близькість до Землі дає змогу більш детально вивчати умови на її поверхні.

Один з особливо корисних методів вивчення Gliese 12 b, який неможливий для не транзитних планет, — це спектроскопія пропускання атмосфери. Метод передбачає аналіз світла зірки, що проходить через атмосферу планети під час транзиту. Вивчаючи зміни в спектрі світла, вчені можуть зробити висновки про склад атмосфери планети, виявивши кисень, воду, метан і вуглекислий газ, що можуть свідчити про біологічні процеси.

Відкриття Gliese 12 b – це крок на шляху до пошуку потенційно населених планет і розуміння умов, що роблять життя можливим. Сучасні та майбутні телескопи, такі як космічний телескоп Джеймса Вебба і наземні надвеликі телескопи, відіграватимуть вирішальну роль у подальших дослідженнях. Ці інструменти дадуть змогу вченим проводити детальніші дослідження атмосфери та умов на поверхні Gliese 12 b.

Виявлення Gliese 12 b, близької потенційно населеної екзопланети, — захоплююча подія в пошуках схожих на Землю планет і, можливо, інопланетного життя. Продовжуючи досліджувати космос, ми з кожним новим відкриттям наближаємося до відповіді на вічне запитання: чи самотні ми у Всесвіті? Наразі Gliese 12 b залишається маяком надії і цікавості, запрошуючи нас дізнатися більше про можливості, які лежать за межами нашої Сонячної системи.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *