Олексій Кухар каже, що РАУ і він особисто зробили «велику послугу» адвокатам

Так можна зрозуміти полемічний чи пропагандистський пост у фейсбуці заступника голови НААУ і РАУ Олексія Кухаря: «дивіться, які ми хороші».

*********

З Олексієм Івановичем, з його ініціативи якого, ми зустрілися і познайомились 14 грудня 2023 року, напередодні засідання РАУ, яке відбулося в Ужгороді 15-16 грудня в Ужгороді. Причина зустрічі? Я так зрозумів, що  йому доручила зустрітись зі мною голова РАУ і НААУ Лідія Ізовітова. А про причину зустрічі я вже написав багато публікацій. Зараз тільки коротко повторю:

  1. Голова ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош повинен повернути мої знайомій 21 тис. дол. США, які він виманив шахрайським методом і це при тому, що вона не була його клієнтом і про ніякий гонорар не могло бути ніякої мови.
  2. Олексій Фазекош виявляється не має свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, так як в 2006 році не міг це свідоцтво отримати. В 2006 році Фазекош не мав ні базової вищої юридичної освіти, ні вищої юридичної освіти, мав тільки диплом бакалавра з міжнародних відносин (спеціалізація «країнознавство»). Тим не менше, не маючи свідоцтва адвоката, Олексій Фазекош вже 12 років очолює Раду адвокатів Закарпатської області.

Про ці та інші речі я повідомив при особистій зустрічі з головою РАУ і НААУ Лідією Ізовітовою, яка відбулася, на моє прохання, в серпні 2023 в готельно-ресторанному комплексі «Фердінанд» (м. Мукачево). Відчувалось, що Лідія Павлівна не високої думки про Фазекоша. Вона погодилась з усіма моїми аргументами. Від неї було тільки одне прохання: дочекатись звітно-виборчої конференції Ради адвокатів Закарпатської області, а потім уже діяти. Може б я й погодився, як би Фазекош чесно повернув вкрадені гроші. Лідія Павлівна пообіцяла допомогти мені в цьому. Але, як виявилось, її обіцянки виявились пустими словами.

Тим не менше Олексій Кухар вирішив якось владнати мій конфлікт з Фазекошом. Моя умова з тих часів залишилась не змінною:

  1. Шахрай повертає вкрадену 21 тис. доларів США
  2. Йде добровільно з посади голови ради адвокатів Закарпатської області, так як не адвокат і тому не має право займати цю посаду.

Реакція Фазекоша була прогнозованою: він був і є категорично проти моїх законних умов.

Тим не менше, я погодився на пропозицію Олексія Кухаря виступити на засіданні РАУ і донести до їх відома свою позицію по відношенню до фальшивого адвоката.

Чекав, що зустрінусь з професіоналами – юристами, а зустрівся з «колгоспниками», які після зустрічі «породили мишу», а точніше, рішення №131 Ради адвокатів України від 15-16 грудня 2023 року ««Про результати розгляду заяви Сікори С.І. щодо надання, на його думку, недостовірних відомостей Олексієм Фазекошем для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю», яким РАУ у формі “судового рішення”  зробила  спробу приховати злочин Олексія Фазекоша та доказати, в супереч Закону, що бакалавр з міжнародних відносин може бути адвокатом і виманювання грошей шахрайським методом – це «адвокатський гонорар».

Про своє враження від зустрічі з «колгоспом» Лідії Ізовітовою я написав серію статей під загальною назвою «Мав честь відвідати «колгосп» Лідії Ізовітової, який офіційно називається «Радою адвокатів України» Тому повторятись не буду. Хто має бажання – може знайти на сайті fenixslovo.com.

Враження від участі в засіданні «колгоспу» Лідії Ізовітової залишилось одне: серед керівництва «колгоспу» одна порядна людина – це Олексій Іванович Кухар. Який, як бачив був шокований тим, як зустріли гостя на засіданні РАУ її керівництво.

«Ліричний» відступ зробив, а тепер продовжимо про пост Олексія Кахаря на фейсбуці:

Олексій Іванович Кухар

«На засіданні Ради адвокатів України, яке відбулося 7 та 8 червня цього року, були прийняті декілька рішень, які спрощують діяльність адвоката.

Одне із них – про відповідальність за невиконання обов’язку набрати певну кількість балів на протязі року для підвищення професійного рівня. Як і раніше, це є порушенням ПАЕ.

Але тепер якщо адвокат самостійно замовить відповідні лекції на сайті ВША, прослухає їх, складе тести і отримає відповідний сертифікат, то це буде підставою для відмови у порушенні дисциплінарної справи, а якщо вона вже відкрита, – для закриття.

Я голосував за таке рішення з міркувань, що первиною метою є спонукання до підвищення кваліфікації, а не покарання. На мою думку, таке рішення також розвантажить дисциплінарні палати.

Однак, не варто затягувати з вчасним підвищенням свого професійного рівня: це відбувається безоплатно, а за лекції, які придбаваються на сайті ВША доводиться платити. До того ж тести, на які треба відповісти, не такі прості.”

Питання і коментарі не забарились

Лариса Криворучко

Кількість адвокатських балів не передбачена законом, тому вводити такі критерії без законних підстав на рівні : видурювання грошей . ВША не має ліцензії МОН, тому це звичайна приватна рядова комерційна структура, а вимагання йти саме туди – це корупція. Чергове рішення Неповноважної РАУ , яке в суді буде визнано нечинне з дати прийняття.

Олексій Іванович Кухар

Лариса Криворучко До прийняття цього рішення було так: навіть якщо адвокат із запізненням, але прослухав курс лекцій і підвищив свій кваліфікаційний рівень, – він всеодно мав бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності. А тепер – ні. То Ви за адвокатів, чи проти?

Лариса Криворучко

Олексій Іванович Кухар , Лекції від кого ?? Від осіб нижчого професійного рівня або адвоката без вищої юридичної освіти фазекоша з підробленим свідоцтвом адвоката ?  Для того, щоб надавати після освітні кваліфіковані послуги потрібно пройти акредитацію в МОН України, а не у неповноважної РАУ чи приватної установи вша )

Артем Донець

Олексій Іванович Кухар Пане Олексій, що прям от автоматично притягали? І ніякої дискреції дициплінарної палати, перегляду в ВКДКА?

Чи просто цим рішенням розширили джерела надходжень для фінансування автопарку наау та конференцій у фешенебельних закладах Закарпаття?

Максим Скржешевский

Підніміть питання про бронювання адвокатів, а то більшість адвокатів вже бояться не тільки в суди ходити, а й на вулицю вийти! Адвокати як і судді, прокурори, органи слідства та дізнання повинні бути заброньовані…!

Ilya Bardin  ·

А можна кваліфікацію підвищити окрім ВША в саме судових процесах, формуючи практику ВС чи в Харківській юридичній академії чи в інших ВНЗ?

Танюша Бездітна

А невже не можна на час дії воєнного стану взагалі звільнити адвокатів від цього обов’язку і від обов’язку сплати внесків! За час війни рада навіть не зменшила внески і ще й зробила що без їх сплати неможливо сформувати ордер. Це нормально?

Артем Донець

Танюша Бездітна А наповнювати казну для фінансування автопарку та проведення конференцій на Закарпатті хто буде?

Танюша Бездітна

Артем Донець вони ж можуть вигадувати різні рішення, хай подумають)) звернуться для фін допомоги до Уряду)))

Артем Донець

Пане Олексію, скажіть будь ласка: а чи є можливість отримання такої індульгенції не у монополіста – ВША?

Анна Каратаєва

Спочатку РАУ повинна показати адвокатам, де в кожного з них кваліфікація записана, в якому документі, та яким чином вона визначається, як вимірюється її рівень-які докази цього підвищення «чогось» в результаті проходження семінарів. Бо адвокати ж не барани, а адвокатура – не диктатура. Адвокатура не забезпечує адвоката робочим місцем і не гарантує отримання будь- якого, не говорячи про стабільний, доходу. Крім того, Адвокат платить щорічні внески на утримання своїх колег, які тепер працевлаштованів органах адвокатури, тобто, стали утримуватись адвокатами не за рішенням адвокатів, а за законом, прийнятим державою. Це треба пам’ятати , бо суди, органи прокуратури і поліції тощо утримуються державою. То яке право на гроші адвоката має РАУ та чи подібні рішення щодо кваліфікації не є наміром заволодіння грошима адвоката без законних підстав та перешкоджаннямв здійсненні адвокатської діяльності?

Степан Сікора

“На засіданні Ради адвокатів України, яке відбулося 7 та 8 червня цього року, були прийняті декілька рішень, які спрощують діяльність адвоката.” – цитата. Олексію Івановичу, може вирішити питання кардинально? Ліквідувати кріпацьку залежність адвоката від РАУ і НААУ, тобто ліквідувати обов’язкове членство адвоката в громадській і приватній організації, якою за законодавством є НААУ? Тоді нічого не треба буде спрощувати.

Олексій Іванович Кухар

Степан Сікора Створення НААУ було вимогою Євросоюзу, коли ми йшли до підписання договору про асоціацію з ним. В більшості європейських країн адвокати підконтрольні Мінюсту. Дикого ринку, який був коли діяв закон “Про адвокатуру” від 19.12. 1992 року (в редакції В. Медведчука), – вже не буде. Обов’язкове підвищення кваліфікації адвокатів є у всіх країнах Європи. То які Ваші пропозиції, Степане Іллічу?

Степан Сікора

Шановний Олексію Івановичу, я добре знаю, як приймався Закон під Медведчука і Портного. Кнопкодавство. Це перше.

“Обов’язкове підвищення у всіх країнах Європи” Будь ласка, назвіть хоча б одну країну і посилання на відповідні документи.

Далі. Підвищення кваліфікації: який стимул? Ніякий, крім погроз через КДКА позбавити свідоцтва адвоката. Чому б не ввести певні категорії, ранги тощо і це провести через Зміну у Законі?

Який статус ВША? Та ніякий. Яким законодавчим актом Вища школа адвокатури передбачена? Ніяким.

Установа, яка підвищує кваліфікацію має мати ліцензію від держави на такий вид діяльності. Має ВША таку ліцензію від МОНу? Ні, не має. То який її Статус?

Мої пропозиції:

  1. Скасовувати через Закон адвокатську монополію. Кожен громадянин вправі сам собі вибирати захисника.
  2. Свідоцтво про право на адвокатську діяльність має видавати, наприклад, Мінюст, а не громадська організація, якою законодавчого є НААУ.
  3. Скасувати каральні функції, які має КДКА. Це нонсенс, коли громадська організація має ще власний суд.
  4. Скасувати обов’язковість членства в НААУ. Кожен громадянин і адвокат теж вправі вибирати структуру, організацію, в якій чи при якій їй працювати. Це так коротко.

І на останок. Я думаю, що не буду розголошувати таємницю нашої розмови в готелі “Ужгород” 14 грудня 2024 року, коли я Вас запитав: який кращий закон: Закон “Про Адвокатуру” чи Закон “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”. Ваша відповідь була коротка; “Старий Закон “Про адвокатуру”. Чому Ваша думка, Олексію Івановичу, змінилась? Тим більше, що до Закону “Про адвокатуру” Віктор Медведчук немає, практично, ніякого. Відношення. А ось одним із творців Закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” якраз і був Віктор Медведчук, не даремно має Свідоцтво адвоката за №001 і його пройфал ще продовжує знаходитись в ЄРАУ, як багатьох інших зрадників України. Чому?

Чи може людина, яка має диплом бакалавра з міжнародних відносин з спеціалізацією “країнознавство” отримати свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю? Ви, як першокласний юрист, скажете, що ні. Але РАУ своїм рішенням 131 від 14-15 грудня сказала так, нехтуючи як старим, так і новим Законом про адвокатуру.

Олексій Іванович Кухар

Шановний Степане Іллічу, оцінку обставинам, на які Ви посилалися, РАУ у рішенні № 131 від 14-15 грудня дала на підставі документів, які Ви та інша сторона надали, а також на підставі рішень судів, які набрали законної сили. Вирішення питання, про яке Ви просили, не є компетенцією РАУ.

Степан Сікора

Олексій Іванович Кухар Шановний Олексію Івановичу, якщо це не є компетенцією РАУ, то для чого було мене запрошувати на засідання РАУі приймати рішення, яке не в компетенції РАУ? Достатньо було формальної відписки. Чи не так? Тим більше, що цей документ для внутрішнього використання і, навіть, не опублікований на офіційному сайті НААУ.

Степан Сікора

Олексій Іванович Кухар Так, було рішення Вищого адміністративного суду, яке скасувало всі рішення судів, які “набрали законної сили”. І Ви це добре знаєте. То для чого Вам лукавити?

………………………………………………….

*****

Олексію Івановичу, чи Ви хоч розумієте, що адвокатура України потребує кардинальних реформ, а не якоїсь дрібов’язкової косметики, аналогічно тій, про яку Ви написали у своєму посту, подаючи, як свою велику заслугу?

Чи Вас влаштовує те, що НААУ стала добротним бізнесовим проєктом?

Мабуть влаштовує, якщо продовжуєте працювати «порученцем» у Лідії Ізовітової.

**********

І чому б Вилкову та Ізовітовій не вибачитись перед Ларисою Криворучко і не повернути свідоцтво про право на зайняятя адвокатською діяльністю, яке за вказівкою Лідії Павлівною слухняне Закарпатське КДКА від неї відібрало?

І чому б не провести звітно-виборчу конференцію адвокатів Закарпаття і вибрати достойних керівників Ради адвокатів Закарпаття та КДКА?

Оце б були достойні ініціативи. А так вийшла якась “буря в стакані з водою”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *