“Чотири дружини султана” – мудра притча

Чудово придумано!

В одного султана було чотири дружини. Найбільше він любив свою четверту дружину — наймолодшу й найласкавішу. Султан дарував їй багате вбрання, коштовності, пестив її й плекав.

Він любив і свою третю дружину — виняткову красуню. Вирушаючи в інші країни, він завжди брав її з собою, щоб усі бачили її красу, і завжди боявся, що одного дня вона залишить його і втече до когось іншого.

Султан любив і свою другу дружину — хитромудру й досвідчену в інтригах. Вона була його довіреною особою, завжди розумна, доброзичлива і терпляча. Коли в султана були проблеми, він довіряв їхній другій дружині, і вона допомагала чоловікові вийти зі складної ситуації, пережити важкі часи.

Перша дружина була найстарішою і дісталася йому у спадок від покійного старшого брата. Жінка була дуже віддана чоловікові й робила все можливе для збереження і примноження багатств, як самого султана, так і всієї його країни. Попри це, султан не любив свою першу дружину, і навіть те, що вона глибоко його кохала, султана не чіпало. Він не звертав на неї жодної уваги.

Якось султан захворів. Згадав він тоді своє життя, сповнене розкоші, і подумав:
“Зараз у мене чотири дружини, але коли я помру, залишуся один”. І він запитав свою четверту дружину:
– Я любив тебе більше за всіх інших, я віддавав тобі все найкраще, беріг тебе з особливим старанням. Зараз, коли я вмираю, ти готова слідувати за мною в царство мертвих?
– І не думай! – відповіла четверта дружина і пішла геть, не зронивши більше ні слова. Її слова, як кинджал, вразили серце чоловіка.

Засмучений султан запитав свою третю дружину:
– Я захоплювався тобою все моє життя. Зараз, коли я помираю, ти готова йти за мною в царство тіней?
– Ні! – відповіла його третя дружина. – Життя таке прекрасне! Коли ти помреш, я думаю вийти заміж!
Султан засумував — такого болю його серце ще ніколи не знало. Тоді він запитав свою другу дружину:
– Я завжди приходив до тебе по допомогу, і ти завжди допомагала мені й була для мене найкращим радником. Зараз, коли я помираю, ти готова слідувати за мною туди, де бліді тіні стогнуть і благають володаря душ про милосердя?
– Дуже шкода, не можу тобі допомогти цього разу, — відповіла друга дружина. – Найбільше, що я можу зробити, це з честю тебе поховати.
Її відповідь вразила султана, як тисячі громів і блискавок. У цю мить він почув голос:
– Я піду з тобою і піду туди, куди ти підеш, до кінця!

Султан подивився в бік голосу і побачив свою першу дружину — виснажену і виснажену горем, майже невпізнанну. Вражений султан промовив:
– Я мав би уважніше ставитися до тебе, поки міг це робити!
У кожного з нас є чотири дружини. Наша четверта дружина — це наше тіло, байдуже, скільки сил і часу ми вкладаємо в те, щоб мати гарний вигляд, воно нас залишить, коли ми помремо.

Наша третя дружина — це наша кар’єра, становище, гроші, багатство, соціальне становище. Коли ми помремо, вони відійдуть іншим.

Наша друга дружина — це наша сім’я і родичі. Не важливо, скільки вони нам допомагали тут, найбільше, що вони можуть зробити для нас — це супроводити до могили.

І наша перша дружина — це наша душа, яку ми часто ігноруємо через гонитву за удачею, владою, багатством і задоволеннями. Попри це, душа — єдина, хто супроводжує нас усюди, куди б ми не пішли.

Ставлячись до неї з турботою й увагою, оберігаючи й розвиваючи її, ми можемо подарувати світові й самим собі великий подарунок.

Джерело

****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ!

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *