“Ми маємо шалений тиск Медведчука, який хоче повернути свої статки” – голова АРМА Олена Дума

Коли суд арештовує майно якогось олігарха (і не тільки), здебільшого воно переходить до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА). Його створили у 2016 році – це була вимога Євросоюзу для надання Україні безвізового режиму.

З того часу навколо АРМА точилися різні скандали, в тому числі корупційні. Через це агентство здобуло славу неефективного органу. В правоохоронних колах його називали “чорною дірою” – бо отримує мільйонні активи, а користі від цього держава не має. У владі виникла ідея ліквідувати АРМА, оскільки результати діяльності агентства бажали кращого.

Ці закиди в неефективності справедливі, але тепер все зовсім не так, запевняє ВВС Україна нинішня очільниця АРМА Олена Дума. Її призначили у липні 2023 року, тоді теж не обійшлося без скандалів.

В ексклюзивному інтерв’ю ми розпитали про все це, а також про долю мільярдних активів Віктора Медведчука та арештованих підприємств українських і російських олігархів. Ігор Коломойський, Дмитро Фірташ, Михайло Фрідман, Олег Дерипаска – статки цих та інших відомих бізнесменів опинилися в управлінні АРМА. Яка їхня доля?

Про результати роботи АРМА

ВВС: Агентству 8 років, ви його очолюєте більше року. Про які результати ви можете говорити – і своєї діяльності, і цих 8 років роботи АРМА?

Олена Дума: Якщо ми будемо говорити про результати, то це цифри. Для мене особисто, як для керівника, це й інші параметри. Перше – це реакція суспільства, реакція міжнародних партнерів. І те, що орган почали сприймати по-іншому.

Для чого цей орган? Щоб наступала економічна відповідальність, щоб арештовані активи працювали на державу. Чи працювали вони 8 років, тобто за період з 2016 по 2023 рік? Я не можу сказати, що ми побачили ефективні результати від управління. Це перше.

Друге. Основний виклик і вимоги міжнародних партнерів – це створення єдиного державного реєстру арештованих активів і публічний доступ до нього. Цього зроблено не було. Отже, АРМА критикували. За 2022 рік від управління арештованими активами бюджет отримав всього 34,8 млн грн.

Інший приклад. У 2016 році в бюджеті країни заклали більше 450 млн грн. на функціонування АРМА. У 2017 році вже менше – 350 млн грн, далі – 200 млн грн. І далі 179 млн, які продовжувалися три роки поспіль і в цьому році також. Всього за 8 років існування на АРМА бюджет країни витратив майже 1,5 мільярда гривень. І ось вам приклад. Тільки в 2024 за 8 місяців нашої діяльності ми повернули вже більше грошей до бюджету, ніж Україна витратила за всі 8 років існування агентства.

І основне. Міжнародні партнери аплодують, сприймають, справді підтверджують, що так – прозорість дотримано, оскільки єдиний державний реєстр арештованих активів відкрито.

ВВС: Скільки сьогодні активів в управлінні АРМА?

Олена Дума: Сьогодні є 324 тисячі записів про арештоване майно в рамках усіх кримінальних проваджень. Рік тому у серпні, відкриваючи реєстр, я оголосила цифри, які були на той момент. Це було 50 тисяч записів.

Щодня отримуємо від 300 до 700 ухвал про арештовані активи, які вносимо в базу. З 320 тисяч записів про арештоване майно 72 тисячі ухвал – про передачу таких арештованих активів в управління агентства.

ВВС: Про які суми мова?

Олена Дума: Ми отримуємо ухвалу суду про арештоване майно. Це можуть бути корпоративні права, які оцінені на папері в статутному капіталі. Але насправді може бути ситуація, коли в управління агентства передано діючий промисловий об’єкт, який може коштувати мільярди, а в статуті оцінений в 100 тисяч гривень. Або в такій ситуації, коли в статутному капіталі і на папері ми бачимо мільйони, а підприємство насправді не працює, заблоковано, має заборгованість по виплаті заробітної плати. Отже, оцінити справжність цієї суми важко.

Друге питання. Ми отримуємо ухвали, в яких є оцінка, наприклад, нерухомого/рухомого майна. Чи насправді вона відповідає ринковій? І чи ми маємо право озвучувати цифру, яку ми бачимо в документах? Саме для цього ми змінили правила і впровадили, що перед відбором управителя агентство спочатку на конкурсних засадах обирає ту юридичну особу, того суб’єкта підприємницької діяльності, оціночної діяльності, який і здійснить оцінку цих активів. І не можна зараз сказати точно, оскільки ще всі активи не оцінені.

Отже, є арештовані активи. І станом на 2023 рік на тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради озвучувалася цифра приблизно в 70 мільярдів гривень, які є зараз в управлінні агентства. Станом на зараз ця сума більше 100 мільярдів. Я можу тільки додати, що вона динамічна і постійно потребує уточнення.

ВВС: Минулого року звучали ідеї щодо ліквідації АРМА. Ви вже згадали, що були закиди в неефективності. Чи лунають такі ідеї зараз?

Олена Дума: Зараз не чую, переконана, що не буду чути, тому що орган справді працює. У нас активна, професійна, системна взаємодія з усіма органами державної влади. Я маю відзначити, що ті закиди, які ми мали раніше, вони були справедливі. Тому що орган не давав результатів, тому що ми бачили корупцію, бачили корупційні ризики.

Про активи Віктора Медведчука

ВВС: Перейдемо до активів відомих людей, олігархів. Віктор Медведчук і його супер’яхта, арештована в Хорватії. Чому так довго не можуть її продати, в чому проблема?

СБУ затримала Віктора Медведчука у квітні 2022 року. Згодом українська сторона обміняла його на понад 200 людей, які опинилися в російському полоні. Українські правоохоронці розслідують проти нього низку кримінальних проваджень, в рамках яких є судові рішення про арешт майна. В тому числі є справа про держзраду.

Сам Медведчук всі звинувачення заперечує та оскаржує в різних судах позбавлення громадянства, депутатського мандату та арешт майна.

Серед арештованих активів – супер’яхта Royal Romance, яку, за даними слідства, Медведчук придбав за 200 млн євро. АРМА отримала в управління це майно і оголосила про намір його продати на аукціоні. Але через постійні суди цей процес затягнувся.

В Україні щодо Медведчука розслідують низку кримінальних проваджень, в рамках яких є судові рішення про арешт майна.
Автор фото,Getty Images. В Україні щодо Медведчука розслідують низку кримінальнихпроваджень, в рамках яких є судові рішення про арешт майна

Олена Дума: Віктор Медведчук насправді на шпальтах усіх засобів масової інформації. У мене навіть інколи виникає питання: чому цікавляться тільки Віктором Медведчуком? І я знаходжу відповідь. Тому що це – кум Путіна, якого обміняли на 215 полонених.

Є чотири різних кримінальних провадження, і в кожному з них ми маємо ухвалу суду щодо арешту майна більше ніж на 50 сторінок. Це просто неймовірний список, здобутий за весь цей період його діяльності в Україні, коли людина мала такі високі статуси і можливості. Причому ми розуміємо, що є ще ряд активів, виведених за кордон, і ви називаєте один з них – найрезонансніший. Це дуже цікавий актив. І він для нас є суперважливим.

Також це нафтопровід, який зданий в управління. Це АЗС Glusco, якими займається АРМА і вже приносять користь до бюджету. До прикладу, з 2021 по 2023 рік користь від 99 АЗС Glusco становила 1,5 млн грн. Станом на зараз, після того, коли ми вибрали нового управителя, це вже майже 100 мільйонів гривень і програма управління працює на збільшення.

Нещодавно ми отримали в управління чотири заводи, які належать Віктору Медведчуку. Вони розташовані у Львівській області – це “Керамбуд”, “Бетонбуд”, які пов’язані з цементом і будівництвом.

Це низка нерухомого майна – і “Ведмежа діброва”, і спортивна база. Всі ці об’єкти будуть приносити користь державі.

Повернімося до яхти. Яхта – це дороговартісний актив, придбаний Медведчуком у 2015 році за 200 млн євро. Насправді, саме це і свідчить про те, що якраз після Революції гідності відбулася така дороговартісна покупка, і походження цих коштів вже для нас з вами зрозуміле. І в липні (2023 року), коли я вже могла тримати ухвали суду в руках, ознайомитися з ними, підняти всі матеріали, я зрозуміла наступне – що з моменту арешту яхти до мого призначення, на жаль, ніхто нічого з цим не робив. Я маю говорити правду, щоби суспільство це розуміло.

В липні мені було зрозуміло, що неможливо було з тим щось зробити, тому що немає механізму. Ми розробили порядок реалізації арештованих активів за кордоном. З липня він був оголошений на сайті. Ми провели, як це вимагає законодавство, обговорення з усіма стейкхолдерами, антикорупційними, громадськими, центральними органами виконавчої влади. Треба було прийняти такий документ, який дасть можливість реалізовувати арештовані активи за кордоном, але схвалений урядом України.

Такий документ уряд схвалив в листопаді 2023 року, і це дало поштовх і можливість для подальшої діяльності. І ми почали роботу з усіма відомствами Республіки Хорватія. І вже в лютому отримали дозвіл уряду на реалізацію активу.

Згодом ми створили конкурсну комісію, яка б саме займалася організацією реалізації активу, провели не одне засідання. Найголовніший результат – українська АРМА досягла того, що обрано найвідоміший аукціонний дім у світі, який має право реалізовувати яхту. Ним стала компанія Troostwijk Auctions, яка зареєстрована в Нідерландах і має покриття в 175 країнах. І ми раділи тому, що вона мала філію в Хорватії. Це означало, що вона знає законодавство цієї країни, що полегшить процес.

Це було прозоро. І саме це, з одного боку, забезпечило результативність нашої активності в цьому процесі, але з іншого боку, якраз і сконцентрувало увагу адвокатів Медведчука до цього кейсу. Оскільки і ми, і відібрані організатори, які перемогли, отримали шалений тиск від адвокатів Медведчука – і скарги, і заяви, і відповідні процесуально-юридичні дії. Все для того, щоб цю процедуру збити.

ВВС: І переможець відмовився…

Олена Дума: Так, це правда. Я відповідаю за діяльність і компетенцію агентства і не можу коментувати діяльність інших органів. Не лише АРМА займається цим питанням. Тут треба чітко розуміти, як побудована система. Коли ми отримали рішення українського суду, для того, щоб реалізовувати арештовану яхту за кордоном, ми повинні легалізувати рішення суду за кордоном. В даному випадку в 2022 році така легалізація відбулася в суді міста Спліт Республіки Хорватія.

Маю зазначити, що адвокати Медведчука оскаржували, але це рішення вистояло в апеляції. Далі хорватське законодавство побудовано таким чином, що арешт має строковість, тобто тимчасові обмежувальні заходи мають продовжуватися певний період. І для цього саме в рамках надання міжнародно-правової допомоги той орган, який здійснює кримінальне провадження, повинен надати суду Республіки Хорватія документи, які підтверджують, що справа є, що розслідування відбувається.

В травні ми отримали рішення суду, що арешт вже не чинний. Відпрацювавши з Республікою Хорватія всі юридичні процедури, ми зрозуміли, що не завадить застосувати додаткові блокування. І саме це зробила Україна. Саме за нашої участі Службою безпеки України і Міністерством закордонних справ було внесено прізвище Медведчука і інших до санкційного списку Євросоюзу та арештовано все майно, яке є в Євросоюзі.

25 серпня агентство офіційно отримало нову ухвалу про арешт судна. Це відбулось за матеріалами управління Служби безпеки Харківської області, де прийнято рішення арештувати в новій справі по Медведчуку і передати Національному агентству судно для подальшої реалізації.

Відповідно, це рішення з новим запитом щодо отримання міжнародно-правової допомоги надано Офісу генерального прокурора. Ми очікуємо рішення і дій Офісу генерального прокурора щодо початку легалізації нового українського рішення щодо арешту судна та передачі його на реалізацію в агентство.

ВВС: І потім знову буде конкурс для визначення компанії, яка проведе аукціон?

Олена Дума: Точно. Це новий конкурс для того, щоб дотриматися прозорості, тому що є нове кримінальне провадження.

А тепер чому це важливо? Саме яхта – не тільки тому, що вона Медведчука, не тільки тому, що вона дороговартісна – а що це перший резонансний кейс, який стане прецедентом для України і для всього світу.

Чому ми стикнулися зі зняттям арешту? Тому що триває кримінальне провадження. Я не буду коментувати ці юридичні процедури, які не в моїй компетенції. Це компетенція Офісу генерального прокурора. Але ми розуміємо, що вироку немає, тому що Медведчук перебуває біля свого кума, Путіна.

Серед арештованих активів Медведчука - яхта Royal Romance, яку, за даними слідства, він придбав за 200 млн євро.
Серед арештованих активів Медведчука – яхта Royal Romance, яку, за даними слідства, він придбав за 200 млн євро. Автор фото,Getty Images

ВВС: Звучали різні теорії, чому хорватський суд зняв арешт з цієї яхти. Одні говорять, що АРМА вчасно не передала документи, інші – що це Генеральна прокуратура. То в чому причина? Хто погано спрацював?

Олена Дума: Національне агенство точно зробило все правильно і навіть більше, ніж від нього очікувало українське суспільство та міжнародні партнери. Я не просто можу за це відповідати, я можу навіть показати кожен документ. Я точно не боюсь відповідальності.

Водночас не буду нікого звинувачувати, історія все розставить на свої місця. Але коли я говорю про процедуру, то мова про те, що Національне агентство виконує рішення суду. Національне агентство реалізує яхту і здійснює це у відповідності до порядку, який затверджено. Тобто АРМА звертається до Офісу генерального прокурора з відповідним запитом і просить продовжити арешт. Ми зробили сім таких запитів і на сьомий запит отримали негативну відповідь. Арешт скасований.

Мені надавали копії документів з Республіки Хорватії про ті суди, які відбулися в Хорватії. Це була робота за запитами адвокатів Медведчука, в тому числі. В ухвалі суду зазначено про підстави зняття арешту, зокрема, про відсутність копій обвинувального вироку, який мав бути наданий відповідно до міжнародної правової допомоги.

ВВС: Генпрокуратурою?

Олена ДумаСтвердно киває.

ВВС: Новий аукціон – це питання якого часу? Коли цю яхту можуть виставити на продаж?

Олена Дума: Якщо завтра ми отримаємо легалізоване рішення суду і Офіс генерального прокурора відпрацює на відмінно, ми одразу оголошуємо конкурс. Відповідно до порядку, маємо 15 днів на оголошення, 25 на прийом документів.

І після того, коли ми оберемо організатора аукціону, маємо відпрацювати проєкт міжнародного договору, перевірити всі умови і, звичайно, дати можливість організатору торгів і потенційним покупцям її побачити.

Отже, до двох місяців потрібно для того, щоб її реалізувати.

ВВС: Чи будуть покупці? Адже яхта арештована, тривають суди…

Олена Дума: У мене немає сумнівів в тому, що покупці на яхту будуть. Ви знаєте, багато сумнівів було щодо арештованого майна, яке пов’язано з Медведчуком. Начебто це все має такий негатив. Але ми успішно реалізовуємо арештоване майно, Медведчука в тому числі.

Уже в цьому році агентством продано на “Прозорро.Продажі” Maybach Медведчука майже за 2 млн грн і автомобіль уже у нового покупця фактично. Реалізовано 19 з 20-ти наручних годинників, які були оцінені в майже 10 млн грн і реалізовані на понад 7 млн грн.

Ексклюзивом було те, що продано годинник “Кремль Москва”. Причому за пристойну суму. Він оцінювався в 17 тисяч гривень, а продали його майже за пів мільйона. Також продано годинник із зображенням Оксани Марченко.

Ми сьогодні чуємо, що придбаний годинник “Кремль Москва” віддали переробити, щоб там поставити прапор України і потім показати, що він йде за київським часом, а “Кремль Москва” не буде в Україні.

В ухвалах суду щодо арештованого майна Медведчука є ще такі речі дороговартісні, як квадроцикли Bombardier, літаки, гелікоптери. Деякі продано, але найважливіше, що гелікоптер і літак ми змогли передати Силам оборони.

ВВС: Чи правильно ми розуміємо, що ця яхта стане першим реалізованим активом АРМА за кордоном?

Олена Дума: Абсолютно точне запитання. І це насправді найголовніша річ в цьому резонансному кейсі. Для нас яхта Royal Romance є не просто можливістю дати надходження до бюджету – це може бути від 5 до 8 мільярдів гривень одночасно. Для нас це можливість створити прецедент, за яким надалі агентство зможе повернути арештовані активи з-за кордону або кошти від їх реалізації в Україну.

СБУ затримала Віктора Медведчука у квітні 2022 року.
СБУ затримала Віктора Медведчука у квітні 2022 року. Згодом його обміняли на понад 200 людей, які опинилися в російському полоні. Автор фото,СБУ

ВВС: І щоб закрити вже тему яхти Медведчука – все-таки конкретизуйте, чому переможець відмовився проводити цей аукціон?

Олена Дума: Є перший переможець Troostwijk Auctions – відома нідерландська компанія. Вони відмовилися, мотивуючи в своїх листах шаленим тиском адвокатів Медведчука.

Вони зверталися і до хорватського суду. Це були різні механізми, які могли б, наприклад, в майбутньому створювати можливість запуску різних юридичних механізмів, оскарження, наприклад, факту реалізації на торгах. Розуміючи це, організатор торгів, який зіткнувся з такими питаннями і юридичними механізмами, поставив питання – дайте рішення хорватського суду про продовження арешту. Дайте рішення, на прапор якої держави зареєстровано судно. Дайте підтвердження того, що з таких-то країн прапор вже знесено з реєстрації. Саме ось ці юридичні питання підштовхнули нас до того, що ми вже зараз відшліфували їх на майбутнє.

Про що я говорю? Що адвокатами Медведчука застосовувалися реєстрації суден за різними офшорними країнами. Вони могли їх міняти. Панама, Мальта і так далі.

Коли ми це побачили, то перше, що зробили – внесли відповідні зміни в законодавство України, звернулися до Державної адміністрації судноплавства України з тими документами, які отримали в Хорватії під час огляду, сформували пакет, згідно законодавства, і отримали свідоцтво про приналежність судна до держави Україна.

Це означає, що АРМА визнано тимчасовим судновласником і воно має право на реалізацію. Цей тимчасовий захід арешту не визнає право власності за АРМА. Власником стане той, хто буде обраний на аукціоні, в будь-якій точці світу, в залежності від того, де буде відбуватися аукціон.

Отже, пройшовши той тиск, пройшовши різні їхні спроби, механізми знесення, реєстрації, перереєстрації і так далі – ми вже готові до того, що наступна конкурсна процедура буде чистою, прозорою. Будь-які скарги, зауваження, заявки і вигадані механізми адвокатів Медведчука не спрацюють.

Про майно українських та російських олігархів

ВВС: Що з облгазами Дмитра Фірташа? Наскільки ми розуміємо, АРМА зараз ними управляє. Чи є в планах продаж?

СБУ та Бюро економічної безпеки повідомили про підозру бізнесмену Дмитру Фірташу і топменеджменту його компаній, які, за версією слідства, привласнили державного газу на мільярди гривень. В рамках розслідування суд передав в управління АРМА заарештовані приватні корпоративні права на облгази.

Олена Дума: Агентство не приймає рішення на власний розсуд. Діємо в межах закону. Якщо в ухвалі суду написано “управління”, це означає, що ми йдемо по процедурі огляду, відбору суб’єкта оціночної діяльності, оцінки активу і відбору управителя. Якщо в ухвалі суду написано “реалізувати актив” – ми йдемо на “Прозорро.Продажі”. Цей майданчик обирає оцінщика, який оцінює актив і далі відбувається уже сама процедура реалізації на торгах.

В кейсі облгазів Фірташа є ухвала – “управління”. З моменту арешту активу і протягом двох років, до 2023 року, 26 облгазів Фірташа принесли державі нуль гривень нуль копійок.

Вивчивши всі матеріали, здійснивши аналізи, я дала запит і проаналізувала ситуацію. Мені було зрозуміло, що Фірташ, точно так само, як і Медведчук, не хотів віддавати своє, не хотів, щоб його менеджмент звільнявся, хотів залишити свій вплив. Тобто було юридично багато судових процесів, які заважали змінити менеджмент на той, який би виконував свої завдання в інтересах держави.

Дмитро Фірташ з 2014 року перебуває в Австрії під підпискою про невиїзд. Щодо нього ведеться цілий ряд розслідувань в різних країнах, в тому числі в Україні.
Дмитро Фірташ з 2014 року перебуває в Австрії під підпискою про невиїзд. Щодо нього ведеться цілий ряд розслідувань в різних країнах, в тому числі в Україні. Автор фото,Getty Images

Був певний проміжний період часу, протягом якого поступово здійснювалася заміна директорів, які були вже не підзвітні Фірташу, а діяли відповідно до державних інтересів.

Я ініціювала створення міжвідомчої робочої групи з правоохоронними органами, які здійснювали досудове розслідування. Запросила їх до себе. Ми проаналізували і створили контрзаходи і додаткові перевірки. Я дякую СБУ, яка насправді потужно і системно підійшла до цього.

ВВС: Що з активами Михайла Фрідмана? Чи планується націоналізація його заводів?

АРМА восени 2022 року за рішенням суду отримала в управління корпоративні права Миргородського та Моршинського заводів, промислові зразки та торговельні марки підприємств групи IDS Ukraine – одного з найбільших виробників бутильованої води і напоїв в Україні, а також інших активів російських олігархів Михайла Фрідмана, Петра Авена, Андрія Косогова і компанії Rissa Investments Limited.

У квітні 2023 року управителем активів Моршинської обрали компанію “Карпатські мінеральні води”, однак передача активу в управління досі не відбулася. Антимонопольний комітет досліджує ситуацію і не поспішає затвердити управляючого для цих заводів.

А у вересні цього року стало відомо, що Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про націоналізацію активів IDS Ukraine та Rissa Investments Limited. Рішення у цій справі ще немає.

Олена Дума: Я можу відповісти вам як керівник агентства, а можу сказати власну думку людини, яка має юридичну аргументацію і певний досвід у тому, що відбувається.

У нас є резонансний кейс Фрідмана. У 2022 році там був обраний навіть управитель. Є законодавчі перепони, які мають бути врегульовані для чистоти процедури. Агентство спершу внесло зміни щодо можливості визначення управителя без згоди власника, розблокування можливості управляти корпоративними правами.

Другим елементом є дотримання законодавства про монополію, конкуренцію відповідно до закону про економічну конкуренцію – тобто отримання спецдозволу на концентрацію. Там, де компетенція Антимонопольного комітету України, вже є відповідні заявки і триває відповідна процедура. Для мене важливо зробити так, щоб все було законно, прозоро, були дотримані права власників. І ці процедури відбуваються. Тобто ми очікуємо висновку Антимонопольного комітету – і це буде підставою для прийняття відповідного рішення.

Якщо висновки негативні – це одна історія, значить новий конкурс і так далі. Хоча я відповідала на ці запитання: оголошення нових конкурсів під час війни, які затягуються ще на пів року, буде означати підігравання власникам, активи яких арештовано. Це ми бачимо на прикладі торгового центру “Гулівер”, це ми бачимо у Фрідмана, це ми бачимо по Медведчуку. Різні механізми для того, щоб відстрочити і не дати можливість управителю заробляти.

При цьому у нас є інформація про те, що власник цих активів (Михайло Фрідман. – Ред.) через своїх адвокатів звернувся до Європейського суду за захистом своїх прав, аргументуючи тим, що начебто вони порушені на території України ось цими кримінальними провадженнями, арештами і неможливістю ним управляти своїми активами.

Я перепрошую. У нас іде війна, і адвокати юридичної особи, зареєстрованої на території України, звернулися до Європейського суду проти держави України на величезну суму – а це 160 млн доларів чи євро.

За 2023 рік ці два підприємства в системі заробили 6,6 мільярда гривень. То чиї права порушено? Кому агентство заважало виробляти продукцію, реалізовувати продукцію, експортувати продукцію? І куди пішли ці кошти? І хто насправді тоді заважає отримати висновок і поставити туди управителя, який зможе забезпечити від цієї суми доходи до бюджету України?

ВВС: Рішення Європейського суду ще немає?

Олена Дума: Я не знаю, на якій стадії цей процес.

І тепер до позову до ВАКС щодо націоналізації. Ми знаємо, що є такий позов. Розуміючи, які процеси відбуваються, якраз рішення ВАКС про націоналізацію може мати негативний вплив щодо прийняття рішення в Європейському суді. Я не даю ніяких суджень, це моя власна думка. Тому що націоналізувавши, розуміючи, що там є міноритарні права, Європейський суд зверне на це увагу. При націоналізації це якраз буде підставою для програшу в Європейському суді. Я прогнозую, я просто аналізую ситуацію.

ВВС: Ми знаємо, що було рішення суду про арешт “Київстару”. Його передали АРМА чи ні?

У жовтні 2023 року СБУ повідомила, що суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам – Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову. Рішення суду стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими ці російські бізнесмени володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. За даними ЗМІ, серед арештованих активів – 100% ПрАТ “Київстар”, які контролюються через нідерландську компанію VEON Ltd.

Олена Дума: Я не бачила такого рішення суду. Я лише читала в засобах масової інформації. Ми його не отримували.

ВВС: Завод та кар’єри російського олігарха Дерипаски – їх передали АРМА. Чи знайшли управителя?

У лютому 2024 року СБУ повідомила про підозру російському олігарху Олегу Дерипасці і затримала його українських топменеджерів в Україні, які, за даними слідства, причетні до фінансування збройної агресії РФ.

Ще раніше, у 2023 році, на підставі зібраних українськими слідчими матеріалів суд заарештував корпоративні права підприємств Дерипаски, земельних ділянок, родовищ, іншого майна та передав їх АРМА. Згодом Вищий антикорупційний суд України націоналізував серед інших підприємств російського бізнесмена ТОВ “Глухівський кар’єр кварцитів” та ТОВ “Миколаївський глиноземний завод”.

Олена Дума: Є такі кар’єри, є навіть техніка фортифікаційна, вони всі оголошені на конкурсі. Я хочу сказати про один із кар’єрів, який нещодавно отримав управителя. Це приклад, як АРМА працює, навіть використовуючи не зовсім притаманні нам компетенції.

У 2022-му році арештований кар’єр в Житомирській області. Це єдиний кар’єр, який видобуває червоний граніт. Мало того, інвестиційна привабливість цього підприємства в тому, що він має дозвіл на видобуток надр до 2036 року. Тобто це була б безперебійна можливість працювати. Там є колектив, який все життя працює. І є проблема – ми отримали цей кар’єр із заборгованістю по заробітній платі, вимогами трудового колективу, боргами і відключенням електроенергії.

Останні півроку до мене не просто стукали, а приходили екскерівники, головний бухгалтер, міський голова. Ми постійно спілкувалися з головою військової обласної державної адміністрації, тому що питання резонансне. Воно пов’язане з тим, що відсутність енергії призвела до відключення насоса. Відключення насоса призвело до затоплення кар’єру на 4 метри.

Якби це продовжувалося, це б означало, що його ніколи не можна було б відновити. А ще це означало б, що сотні працівників назавжди залишаться без роботи, не отримають свою заробітну плату. Найближче село, населені пункти, школа, лікарня – всі залежні від діяльності цього кар’єру. Це такий живий організм, який був в роботі 30 років – і тут його відключили.

І я можу сказати, що нам вдалося. Ми звернулися до уряду. Я не буду зараз на цьому деталізувати, але ми пройшли всі етапи. Обрано управителя, зараз опрацьовується договір управління. Звичайно, робимо гнучкі можливі моменти переходу для того, щоб запустити кар’єр, щоб він міг відновити свою роботу, виплатити борги і вийти.

ВВС: Український бізнесмен Ігор Коломойський намагається повернути через суд “Укрнафтобуріння”. Що буде, якщо він цей суд виграє?

Навесні 2023 року суд арештував та передав до АРМА корпоративні права “Укрнафтобуріння”, яке, за даними слідства, протиправно привласнили надра Сахалінського нафтогазового родовища. Згодом уряд схвалив пропозицію АРМА і передав цю компанію в управління “Укрнафти”. Компанія “Укрнафтобуріння” є однією з найбільших газовидобувних компаній України, вона, за даними ЗМІ, пов’язана з бізнесменами Ігорем Коломойським, Павлом Фуксом та Віталієм Хомутинніком.

Коломойський на цей момент перебуває у слідчому ізоляторі. У 2021 році держдеп США ввів проти нього санкції за корупцію, а у вересні 2023 року його арештували в Україні у справах про шахрайство та відмивання грошей. Через рік бізнесмену оголосили ще й підозру в організації замовного вбивства.

Українські правоохоронці арештували Ігоря Коломойського у вересні 2023 року у справах про шахрайство та відмивання грошей. Згодом йому оголосили ще й підозру в організації замовного вбивства.
Українські правоохоронці арештували Ігоря Коломойського у вересні 2023 року у справах про шахрайство та відмивання грошей. Згодом йому оголосили ще й підозру в організації замовного вбивства. Бізнесмен досі перебуває в слідчому ізоляторі. Автор фото,Getty Images

Олена Дума
: 12 липня 2023 року, відповідно до ухвали і арештованого спецдозволу на видобуток вуглеводнів Сахалінського родовища, укладено договір управління і обрано управителя “Укрнафтобуріння”.

Згідно з договором, на Сахалінському родовищі з видобутку газу закладено інтереси держави – 90% від всього прибутку іде в держбюджет. Отже, почався видобуток газу і почалося нарощування вуглеводнів.

В грудні (2023 року) ми отримаємо рішення суду про зупинення спецдозволу на видобуток газу. Анулювання. Цей позов подало “Держгеонадра”. Я вважаю, що це злочин проти національних інтересів під час війни.

Одразу закрили кран, одразу наказ про зупинення роботи. Це означає, що два села в Харківській області залишилися без газу під час війни. І про це ніхто не говорить.

До агентства йдуть листи, тому що договір на управління і видобуток у АРМА. Отже, ми були вимушені одразу звернутися до Офісу генерального прокурора з пропозицією звернутися до Верховного суду заради забезпечення державних інтересів з касаційною скаргою. Натомість ми самі звернулися з касаційною скаргою до Верховного суду, але Верховний суд не прийняв нашу пропозицію.

Ми не зупинилися, а увійшли в справу в інших судах, стали третьою стороною. І вже в серпні 2024 року справу виграли. Були представники “Укрнафтобуріння”, “Укрнафти” і, відповідно, Національного агентства. Це важлива справа. Тому що за період дії цього договору, з 12 липня по 1 грудня (2023 року), держава в підсумку отримала доходи в сумі 748 млн грн. Це означає, що з грудня 2023 і по серпень 2024 (доки тривали суди – Ред.) держава недоотримала 3 млрд грн. Ці аргументи Національного агентства стали підставою для внесення заяви до правоохоронного органу.

Про закиди на свою адресу

ВВС: Ваше призначення рік тому викликало резонанс. Ви чудово, мабуть, знаєте про заяву Transparency International про вашу персону. Вони озвучили три закиди. Перший – це брак досвіду роботи в цій сфері. Як ви на це реагуєте?

Олена Дума: А чим підтверджена ця інформація? Я маю середню загальну освіту із золотого медаллю, я маю юридичну освіту в найкращому національному університеті ім. Шевченка, я маю практичний досвід і державну службу в органах влади, Кабінеті міністрів, різних міністерствах і відомствах. Перебувала на керівних посадах, маю майже 15 років досвіду юридичної практики, була лідером національних платформ, захищала конституційні права і свободи громадян України, була викривачем корупції та очолювала Фонд соціального страхування.

З виграними усіма справами, з тиском проти мене всіх підозрюваних, задіяних у тих схемах. Сказати про те, що в мене немає певного досвіду – це, знаєте, просто сказати. А треба брати і робити. Я не реагую на такі речі.

Олена Дума відреагувала на закиди про брак досвіду
Олена Дума відреагувала на закиди про брак досвіду, політичну упередженість та зв’язки з підозрюваними у держзраді

ВВС
: Другий закид – це нібито ваша політична упередженість, оскільки ви агітували за кандидата в президенти Володимира Зеленського. Це так?

Олена Дума: Я була організатором мітингів у 2019 році. Це є в засобах масової інформації і не є секретом. Я точно не голосувала за Порошенка і я точно голосувала за президента Зеленського. Я є неупереджена особа, ніколи не була членом будь-якої політичної сили.

Але можу сказати, що президенту Зеленському аплодують, аплодували і вірю, що будуть аплодувати, коли Україна переможе у війні. Саме він зміг об’єднати Україну і не боявся зняти краватку, дипломатичний піджак і їхати в кожну країну, просити допомоги. Я не бачу іншої особи, яка б могла бути на це спроможна у 2022 році.

ВВС: І третій закид на вашу адресу – нібито зв’язки з підозрюваними у державній зраді: називають Деркача, Кулініча. Ви з ними знайомі?

Андрій Деркач – проросійський політик, щодо якого в Україні триває розслідування за статтею держзрада. Його оголосили в розшук.

Олег Кулініч – колишній очільник головного управління СБУ в Криму, щодо якого теж є розслідування про держзраду. Кулініч з липня 2022 року перебуває в СІЗО.

Олена Дума: Чула таких прізвищ багато. З Кулінічем – так, дійсно, ми були знайомі в 2008-2009 роках. І мені смішні такі закиди, тому що ми державні службовці і ми вимушені знати людей, зустрічатися на робочих нарадах, конференціях, приходити один до одного в кабінети. Є спільні плани, заходи і так далі.

В той час я працювала в Міністерстві екології та природних ресурсів. Ця особа була призначена розпорядженням уряду на посаду голови Державного земельного агентства. У мене є запитання. Прем’єр-міністром тоді була Юлія Володимирівна Тимошенко. Немає звинувачень в її бік, що вона з ним знайома? Далі не буду коментувати, тому що цієї людини я не бачила десятки років.

Пана Деркача я взагалі не знаю, я з ним не знайома. Точно так само є багато інших прізвищ, які про себе читаю. Іноді навіть мої рідні, близькі, мама, запитують мене: “Звідки совість у людей може бути – дописувати, приписувати, звинувачувати?”

Це свідчить про одне – мене бояться. Друге – немає жодного доказу або звинувачення щодо моєї професійної роботи та результатів. Коли немає що сказати, включаються, на жаль, інші механізми, які під час війни взагалі не мали би мати місце.

BBC NEWS Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *