Заступник голови НААУ Валентин Гвоздій під час війни провів за кордоном понад рік, отримуючи мільйонну зарплатню в «Укргідроенерго», але йому й цього виявилось замало

Ось що писали ЗМІ понад рік тому про заступника голова Національної асоціації адвокатів України Валентина Гвоздія тому:

«Амстердам, Берлін, Відень, Мілан, Париж – ось лише невеликий перелік міст, які відвідав голова Наглядової ради «Укргідроенерго» Валентин Гвоздій за останні півтора року. І все це – на тлі війни в Україні та за бюджетний кошт. Як чиновнику вдається поєднувати «роботу мрії» в державній компанії з закордонними вояжами та стилем життя мільйонера?

Аби зрозуміти це, журналісти-росзлідувачі каналу Bavovna UA намагались взяти коментар в очільника Наглядової ради держкорпорації «Укргідроенерго»  особисто. Але на робочому місці невловного Гвоздія не застали – поспілкувались лише з його секретаркою. Проте зуміли з’ясувати низку цікавих фактів про відрядження посадовця.

Як виявили репортери, буквально напередодні широкомасштабного вторгнення рф (а саме – за п’ять днів до 24 лютого 2022 року) пан Гвоздій виїхав з України на цілих п’ять місяців. А назад повернувся вже в липні, проте ненадовго – лише на місяць. 

Зауважимо, крім державної роботи, Валентин Гвоздій також є адвокатом та керуючим партнером GOLAW. Загалом за час воєнного стану Валентин Гвоздій провів на робочому місці в «Укргідроенерго» всього три місяці. А за межами країни – сумарно понад рік. Тобто майже 85% від усього трудового часу. Ба більше, за даними інсайдерських джерел, у червні цього року чиновник знову виїхав з України, і коли повернеться – невідомо.

Однак зарплатню у державній корпорації пану Гвоздію продовжували нараховувати, навіть під час закордонних вояжів. Загалом за свою чотирирічну каденцію в «Укргідроенерго» посадовець заробив приблизно 8 мільйонів гривень. Таким чином, середня місячна зарплатня пана Валентина становить майже 170 тисяч гривень. Тоді як середньомісячний дохід пересічного українця – вдесятеро менший.  Зауважимо, статки можновладця привертають неабияку увагу в контексті його посади й питань, які накопичились до «Укргідроенерго». 

Так, як повідомило видання «Антикор», на початку 2020 року у рамках проєкту Дністровської ГАЕС державна корпорація «переплатила» 400 млн грн генпідряднику – консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд», афілійованому з трестом «Спецгідромонтаж» із Санкт-Петербурга. І це – вже в період після анексії Криму й початку бойових дій на Донбасі.»

Але видно жадібність Валентина Гвоздія немає меж

 Виявляється Валентин Анатолійович Гвоздій, молодий, симпатичний, повного здоров’я 45 річний чоловік ще й пенсіонер.

При ознайомлені з декларацією про доходи заступника голови Національної асоціації адвокатів України Гвоздія Валентина Анатолійовича за 2023 рік (дата подання 28.03.2024 року) в розділі «11. Доходи, у тому числі подарунки» ми виявили, що, згідно з записом, у 2023 році Гвоздій В. А. отримав пенсію в розмірі 135611 грн. Це 11 тис. 300 гривень в місяць.

Даний вид доходу нас здивував. Молодий, симпатичний і здоровий чоловік, з 1979 року народження, отримує пенсію? В 45 річному віці? За вислугу років? Ну, ніяк. Тоді за що? Скоріше всього, як інвалід. Тоді якої групи? Адже пенсія,  з українськими мірками, 11 300 грн – це солідна пенсія. Переважна більшість заслужених пенсіонерів такої пенсії немає.

Зробили запит в Пенсійний Фонд. Думали хоч там отримаємо відповідь. Відповідь отримали:

«Під час розгляду Вашого запиту застосовано… трискладовий 3 тест та встановлено, що доступ до інформації про Гвоздія Валентина Анатолійовича підлягає обмеженню з метою захисту прав зазначеної особи. Розголошення відомостей про пенсійне забезпечення може завдати істотної шкоди життю та здоров’ю особи, а шкода від оприлюднення такої інформації переважатиме суспільний інтерес в її отриманні

Виявляє інформація про пенсію Валентина Гвоздія – це велика державна таємниця.

Зробили запити до КЗОЗ “Хмельницький обласний центр медико-соціальної експертизи”, яким ще зовсім недавно керувала доларова мільйонерка Тетяна Крупа,  наступного змісту:

«При ознайомлені з декларацією про доходи заступника голови Національної асоціації адвокатів України та співвласника   ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ЮРИДИЧНЕ БЮРО ГВОЗДІЙ ТА ОБЕРКОВИЧ”  Гвоздія Валентина Анатолійовича (1979 року народження, проживає: 29016, Хмельницька обл., м. Хмельницький, вул. Інститутська, буд. #, кв. #) за 2023 рік (дата подання 28.03.2024 року), в розділі «11. Доходи, у тому числі подарунки» виявлено, що, згідно з записом, у 2023 році Гвоздій В. А. отримав пенсію в розмірі 135611 грн.

Просимо надати інформацію чи проходив  Гвоздій Валентин Анатолійович експертне обстеження в КЗОЗ “Хмельницький обласний центр медико-соціальної експертизи” або в одному зі структурних підрозділів обласного МСЕК.

Чи отримав Гвоздій Валентин Анатолійович групу інвалідності?»

Надіємось на оперативну відповідь на наш запит.

З неофіційних джерел нам стало відомо, що офіційне місце реєстрації місця проживання Валентина Гвоздія – м. Хмельницький, вул. Інститутська, буд. #, кв. #, і що   “інвалід 3 гр.” Валентин Гвоздій був завжди бажаним гостем в Тетяни Крупи. Враховуючи те, що процес «народження інвалідів» серед працівників правоохоронних органів було поставлено на потік, то чому б адвокату, офіційному мільйонеру теж не скористатись послугами своєї подруги? Скористався. І ось уже декілька років «інваліду» Гвоздію  кожного місяця  «капає»  11 тис. 300 гривень. Така пенсія переважній більшості українських пенсіонерів і не снилась.

І це при тому, що, згідно з декларацією, Валентин Гвоздій за 2023 рік заробив:
  1. АДВОКАТСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ “ГВОЗДІЙ ТА ОБЕРКОВИЧ” (основне місце роботи)

487 550 грн.

  1. ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “УКРГІДРОЕНЕРГО”

3 637 254 грн.

Відрядження

73 185 грн.

  1. НЕДЕРЖАВНА НЕКОМЕРЦІЙНА ПРОФЕСІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ АДВОКАТІВ УКРАЇНИ”

13 975 грн.     Щось дуже мало. Це тільки місячна пенсія «нашого героя». Видно діє «знаменитий принцип Фазекоша»: працювати «на громадських засадах» і  «об налічувати» кошти через різні комерційні структури, щоб не платити податки, добре освоїли й в НААУ.

  1. Адвокатен Гвоздій унд Оберкович ГОУЛО Партнершафтсгезелльшафт (Німеччина)

1 902 725 грн.

  1. Дохід від зайняття підприємницькою діяльністю

2 441 922 грн.

  1. Відсотки у ПРИВАТБАНКУ та інших банках

19 587 грн.

  1. ВИЩА ШКОЛА АДВОКАТУРИ НАЦІОНАЛЬНОЇ АСОЦІАЦІЇ АДВОКАТІВ УКРАЇНИ Викладацька діяльність

12 422 грн.

ВСЬОГО

8 588 620 грн.

Який відсоток становить пенсія від заробітку 45 річного пенсіонера-адвоката? Проста арифметична задачка для учнів 2 класу: (135 611:8 588 620)х100=1.6%.

Чи вартує за 1.6 відсотка ганьбитись на всю Україну і перед закордонними партнерами та й ще грубо порушувати закон, з ознаками, які підпадають під дію відповідних статей ККУ,  кандидату юридичних наук, першому заступнику голови Національної Асоціації адвокатів України (правда, вже нелегітимному заступнику) Валентину Гвоздію?

Чи потрібно, щоб такі люди керували адвокатурою України?

ПІСЛЯМОВА

На початку серпня Вища рада правосуддя (ВРП) додала Валентина Гвоздія до складу робочої групи, яка розробляє заходи забезпечення незалежності суддів. Коментуючи своє призначення, Гвоздій зазначив, що буде ділитись досвідом та знаннями адвокатури,..

Останні події в Хмельницьку та інших містах України показали, що частині суддів, прокурорів та адвокатів його “досвід” навряд чи знадобиться. Вони самі можуть поділитись “досвідом Гвоздія” зі своїми колегами.

Лариса Криворучко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *