УКРАЇНСЬКА ПЕРЕМОГА: ЧАС ВИБИРАТИ

Мій учорашній пост викликав бурхливу дискусію. І навіть спробу перевести його на звинувачення конкретної команди можновладців. Але він був не тільки про “неправильний” уряд, а й про країну, в якій незручно було жити не тільки напередодні, а й задовго до початку великої війни.

Президенти, парламенти, уряди змінилися, а громадяни продовжували залишати Україну і вимирати.

За 30 років незалежності Україна – навіть за офіційними даними втратила біля 14 млн. жителів або 27% їхнього населення.

Взагалі-то, я так думаю, що  війна тільки каталізувала, але не породила цю трагічну тенденцію. А це урок системі.

Отже, що маємо на сьогодні: за прогнозами ЦРУ (світовий фактбук):

1) Україна має найгірше місце народження у світі — остання з 228 країн – 6 новонароджених на 1000 живих;

2) Україна має найвищий рівень смертності у світі — перша з 229 країн – 18,6 смерті на 1000 населення;

3) Україна має найбільший у світі відносний рівень еміграції — цьогоріч країну залишать 36,5 осіб із кожної тисячі.

Поєднання цих показників свідчить про те, що країна, особливо її прифронтові регіони, поступово перетворюється на новітню Loca deserta – безлюдне місце, сучасне Wildf.

Руйнування дає шанс на прорив у майбутньому, але тим часом може стати і вироком до тривалого життя.

Зараз ми перебуваємо на роздоріжжі перед цим фундаментальним вибором. Очевидно, що без закінчення війни це майбутнє не настане. А якщо воно і настане, то це буде майбутнє, нав’язане нам зовні, яке залежатиме не від нас.

Тому немає сенсу це обговорювати. І так перше завдання, яке стоїть перед нами – це сформулювати те, як ми бачимо українську перемогу.

Є як мінімум три альтернативи:

  1. Доведення Росії до краху і припинення її існування як єдиної держави.
  2. Відвоювання тимчасово окупованих територій і відновлення України в міжнародно визнаних кордонах 1991 року.
  3. Збереження фактичного суверенітету України в інших, менших, ніж міжнародно визнані, кордонах без юридичного визнання та консолідації територіальних завоювань росіян — водночас підвищення суб’єктивності України, тобто права самостійно визначати свою долю в реальних кордонах.

Кожна з цих альтернатив вимагає різних ресурсів, різних рівнів мобілізації українського суспільства і несе різні загрози та виклики до меж нашої стійкості.

Для мене справжньою перемогою України буде не відвоювання тимчасово окупованих територій і навіть не розпад Росії, а розворот на 1800 всіх трьох трагічних тенденцій, описаних на початку цієї статті: менше смертей, менше емігрантів і більше немовлят, народжених в Україні.

Якщо ми цього доб’ємося, то loca deserta перетвориться на квітуче поле — країну, зручну для життя, — і стане, як магніт, притягувати капітал і таланти, що дає шанс на принципове інше майбутнє.

Все інше — лише більш-менш ефективні інструменти для досягнення цієї мети. Включаючи формулу завершення російсько-української війни.

Дике поле, рубіж, loca deserta – завжди для пасіонарних і сильних. Для тих, хто підіймає червоно-чорний прапор публічно оголошуючи перемогу або смерть. Це саме те, що ми знаємо краще за всю Європу. За стійкістю, хоробрістю та опором ми можемо конкурувати навіть із Талібаном. Але кров спалює землю.

Більшість людей не є ні пасіонарами, ні героями. Вони просто хочуть жити, кохати, заробляти, мати дім і ростити дітей. Хочемо ми не хочемо, але без цих “бургерів” і “куркулів”, сорочка яких ближче до тіла, українська земля приречена перетворитися на героїчний цвинтар — вкритий курганами козацьких могил і помічений спогадами про славне минуле.

Творчий клас, сучасне містечко, з відсутністю героїзму, патріотизму, національної самобутності та веселкових прапорів, не менш важливий для нашого майбутнього, ніж герої під червоно-чорним прапором.

Не дарма герой радянсько-фінських війн Маннергейм, вивівши Фінляндію з Другої світової війни, негайно подав у відставку і передав владу суто цивільному фінансистові й дипломату Юго Кусті Паасіківі, який разом зі своїм наступником юристом Урхо Калевою Кекконеном через 35 років перетворив рідну країну бідних, але героїв війни, на одну з найрозвиненіших у світі країн багатих і щасливих громадян.

Можна згадати схожу історію ірландців. Хтось знайшов modus vivendi співіснування з британцями і після століть війн з ними, навчився наживатися на знанні англійської мови, розсіяній діаспорі та далекоглядній економічній політиці, що перетворила бідну, колись голодну країну, в найбагатшу в Європі й одним із найвищих ВВП на душу у світі (до речі, удвічі вищим, ніж у британців) у Великій Британії). І що важливо, ірландська еліта могла б зосередитися на завоюванні британського Ольстера, а замість цього зосередитися на економічному розвитку країни. Але це тема окремої розповіді…

Щоб повернути назад наші трагічні тенденції і не застрягнути в чистому потенціалі сучасної loca deserta, потрібно зробити все можливе, щоб якомога швидше закінчити війну і спрямувати нашу енергію на радикальні перетворення в країні. Щоб із країни хоробрих воїнів та їхніх князів-злодіїв, з якої тікають звичайні люди і в якій народжуються діти втричі менші за дорослих, ми стали справжньою країною свободи і можливостей. У яку заходитимуть звідусіль, вкладатимуть капітал, будуватимуть будинки і народжуватимуть дітей. В якій жителі перетворяться на громадян, які візьмуть на себе відповідальність за свою ReS Publica, а не сподіваються на чергового месію. В якій замість  “крадійкуватих князів” посядуть місце у владі справжні державні діячі, патріотичні, порядні і професіонали. Де підприємець буде апріорі  багатшим за прокурора. І президент не побоїться після терміну повернутися на своє ранчо, де його ніхто не “наздожене”, як він чи вона “наздоганяє” своїх попередників, щоб вбити політичну конкуренцію і закрити фінансові “курси”…

І все це стане можливим, тільки якщо ми знайдемо золоту середину між червоно-чорним прапором героїв, що має чітку ідентичність і сталеві принципи, які допомагають не програти війну, та веселковим прапором творчого класу, що настільки гнучкий і гнучкий включно з тим, що кордони будь-якої ідентичності всередині неї розмиваються. Можливо, наш жовто-синій прапор — це те золоте середовище, в якому “з нами всі, хто не проти нас”, але ми чітко знаємо, “які ми”, стать, національність, світогляд тощо. І за що готові вбивати і вмирати.

Loca deserta, на яку поступово перетворюється Україна, це пустеля, яка може стати і довічним ув’язненням, і шансом на принципово інше майбутнє. Ми вже на перехресті. Час вибирати куди йти.

Геннадій Друзенко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *