Промова путіна: старі виправдання і нова загроза

Президент росії володимир путін виступив з посланням до Федеральних зборів. Звернення, яке, згідно з конституцією, має проводитися щорічно, скасували у 2022 році на тлі військових провалів росії на полі бою в Україні. Від нинішньої промови очікувалися сигнали про те, як російський лідер бачить участь своєї країни у війні, яка скоро перетне щорічну позначку.

Також очікувалося, що виступ Путіна може бути особливо різким на тлі візиту до Києва президента США Джо Байдена, який відбувся днем раніше.

Натомість путін багато в чому повторив давні тези. Він сказав, що саме Захід розв’язав війну, а росія віддана мирному врегулюванню конфлікту на Донбасі, який триває з 2014 року.

“Ми не воюємо з українським народом”, – сказав путін у промові, яку транслювали всі державні телеканали. Україна “стала заручницею київського режиму і його західних господарів, які фактично окупували країну”, підкреслив він.

Захід усвідомлює, що “неможливо перемогти Росію на полі бою”, тому здійснює “агресивні інформаційні атаки”, “спотворюючи історичні факти”, атакуючи російську культуру, релігію та цінності, заявив російський президент.

Посилаючись на ще одне виправдання війни, яке він використовував раніше, він заявив, що його війська захищають цивільне населення в регіонах України, які Москва незаконно анексувала.

“Ми захищаємо життя людей, наш дім”, – сказав Путін. – А Захід прагне необмеженого панування».

Він також повторив свою давню критику «морального занепаду» Заходу, де дозволені одностатеві шлюби, і Церква Англії, за його словами, розглядає ідею «гендерно-нейтрального Бога». Як це пов’язано з війною в Україні, путін не уточнив.

Наприклад, путін запропонував створити спеціальний державний фонд, який би допомагав надавати допомогу сім’ям загиблих російських солдатів і ветеранів «спецоперації», як офіційно називають війну в росії.
«Пропоную створити спеціальний державний фонд. Її завданням буде адресна особиста допомога сім’ям загиблих бійців та ветеранів спецоперації. Вона координуватиме надання соціальної, медичної, психологічної підтримки, розв’язуватиме питання санаторно-курортного лікування та реабілітації, допомоги в освіті, спорті, працевлаштуванні, підприємництві, підвищенні кваліфікації, в отриманні нової професії”, – сказав путін, наголосивши, що ці питання мають вирішуватися “без бюрократії”.

Примітно, що, попри заяви путіна про те, що більшість росіян підтримали «спецоперацію», в останні тижні в російському сегменті соцмереж циркулюють відео і гнівні звернення до влади російських військовослужбовців та їх родичів. Мобілізовані масово скаржаться, що їх використовують як «гарматне м’ясо» на передовій, хоча багатьом обіцяли службу в тилу, а також звернення командувачів армій. Сім’ї військовослужбовців скаржаться на те, що держава не перераховує їм належні виплати.

На цьому тлі обіцянки президента негайно розв’язувати проблеми військовослужбовців і ветеранів, ймовірно, покликані заспокоїти населення.

Серед інших соціальних ініціатив президента – програма пільгової оренди житла для працівників підприємств оборонно-промислового комплексу і додаткове підвищення мінімальної заробітної плати (мінімальної заробітної плати) до 19 242 рублів (близько 260 доларів) на місяць. Крім того, президент пообіцяв масштабну програму соціально-економічного відновлення і розвитку цих нових суб’єктів федерації (територія, незаконно приєднана до України). “Йдеться про відродження підприємств і робочих місць в портах Азовського моря, яке знову стало внутрішнім морем Росії, і будівництво нових сучасних доріг, як ми це зробили в Криму”, – підкреслив Путін.

Ще одна частина майже двогодинної промови була адресована представникам російського бізнесу та еліті. путін засудив тих, хто купував «яхти й палаци» за кордоном, і підкреслив, що ці люди зараз стикаються з «вовчими звичками Заходу» – маючи на увазі, очевидно, західні санкції, які були введені проти багатьох наближених до Кремля бізнесменів.

“Намагатися бігти з простягнутою рукою, принижувати себе, випрошуючи свої гроші, безглуздо”, – сказав путін. – А головне – марно, особливо зараз, коли ви добре розумієте, з ким маєте справу. Тепер не варто чіплятися за минуле, намагатися на щось судитися, щось випрошувати. Вам потрібно перебудувати своє життя і свою роботу. Тим більше, що ви сильні люди”.

Натомість президент запропонував бізнесменам інвестувати в Росію. «Запускайте нові проєкти, заробляйте, інвестуйте в Росію, інвестуйте в підприємства і робочі місця, допомагайте школам і університетам, науці і охороні здоров’я, культурі і спорту. Так ви збільшуєте свій капітал, і заслуговуєте на визнання і вдячність людей для наступних поколінь», – наголосив він.

Тільки в самому кінці виступу Путін торкнувся безпосередньо теми війни й заявив, що росія призупиняє свою участь в Договорі про скорочення стратегічних озброєнь зі США, який обмежує стратегічні ядерні арсенали обох сторін. путін послався на те, що США нібито розробляють “нові види ядерної зброї” і росія повинна бути готова до проведення ядерних випробувань.
Старший радник президента України Михайло Подоляк заявив, що виступ російського лідера “продемонстрував його недоречність і розгубленість”.

“Він знаходиться в зовсім іншій реальності, де немає можливості вести діалог про справедливість і міжнародне право”, – сказав Подоляк в інтерв’ю Reuters. “Росія зайшла в глухий кут. У безвихідній ситуації. Все, що росія зробить далі, тільки погіршить її становище”.

Радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван назвав “абсурдними” заяви путіна про те, що у війні в Україні винні Захід і Київ.

“Ніхто не нападає на росію”, – сказав він журналістам. ” Є певний абсурд в заяві про те, що росія перебуває під якоюсь військовою загрозою з боку України чи когось іншого”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *