Небезпека для астронавтів: ліки швидко зіпсуються під час подорожі до Марса

Багато ліків, зокрема у рідкому стані, як інсулін і нітрогліцерин, після закінчення терміну придатності можуть бути шкідливими. Пігулки, наприклад, ібупрофен, лише втрачають свою ефективність. Зазвичай термін придатності ліків досить тривалий. Поки що проблеми з ліками не виникали, оскільки у разі погіршення стану астронавтів повернення їх додому займе лише кілька годин.

Проте у майбутніх міжпланетних місіях проблема з терміном придатності ліків може бути доволі гострою. Річ у тім, що суворі космічні умови можуть вплинути на їхню ефективність і стабільність. Попередні дослідження показують, що мікрогравітація впливає на препарати.

«Це не означає, що прострочені ліки не діятимуть, вони можуть стати менш ефективними», — сказав Деніел Бакленд, доцент кафедри медицини невідкладних станів і старший автор дослідження.

Термін придатності вичерпаний

Бакленд і його колеги проаналізували список ліків на МКС. З 91 препаратів 54 мають термін придатності 36 місяців або менше. За найоптимістичнішими оцінками, близько 60% аптечних запасів екіпажу закінчаться до завершення далекої космічної місії.

За більш консервативними оцінками, практично всі вони можуть втратити ефективність або стати небезпечними. Щонайменше 14 препаратів можуть не протриматися два роки у довготривалій космічній місії. Це включає життєво важливі ліки, кортикостероїди, місцеві анестетики, антибіотики та інгалятори.

Оскільки про вплив космічних подорожей на ліки відомо мало, команда зосередилася на неможливості поповнення запасів для місії на Марс, яка триватиме 24–36 місяців.

Вони припускають, що потенційними рішеннями для NASA та інших агенцій може стати розробка самодостатнього аптечного обладнання для подорожей на Марс.

Universe

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *