WP: Росія насторожено ставиться до сюрпризів на виборах у США, особливо до Камали Гарріс

Коли президент Байден заявив, що відмовляється від своєї заявки на переобрання, раптові потрясіння в політиці США стали ударом для багатьох представників російської еліти, які уважно стежать за відносинами між Москвою та Заходом.

Відхід Байдена на користь віцепрезидентки Гарріс перевернув перегони, в яких, на думку аналітиків і нинішніх і колишніх російських чиновників, Кремль і його прихильники вірили, що Дональд Трамп може виграти, створивши «вікно можливостей» для врегулювання війни в Україні на агресивних, експансіоністських умовах Росії.

“Якщо Камала Гарріс виграє вибори, це буде величезним розчаруванням для Кремля”, – сказала Тетяна Станова, засновниця R.Politik, російської політичної консалтингової компанії, яка зараз базується у Франції. “Не тому, що вони очікують якихось конкретних антиросійських кроків, а тому, що характер американської політики стане, з їхнього погляду, ірраціональним, непрагматичним і саморуйнівним”.

«Гарріс, – сказала Станова, – представляє те, що в Москві називають ліберальними терористами, ліберальними диктаторами. З такими людьми буде дуже важко закінчити конфлікт». Вона додала: “Всі вікна зачиняться”.

Для Росії сум’яття президентства Трампа, його захоплення авторитарними правителями, такими як Володимир Путін, і його критика НАТО і Європейського Союзу були подарунком. Дике вихваляння Трампа тим, що він може закінчити війну в Україні за день, натякало на те, що він може змусити Київ здати територію.

А Байден, хоч і направив безпрецедентну військову та фінансову допомогу Україні, був оцінений багатьма російськими зовнішньополітичними діячами як виходець з епохи холодної війни, коли Росію боялися як суперника наддержави. Вони розглядають Байдена як передбачуваного гравця, який не ризикує перерости в прямі бойові дії з Росією і який розуміє і поважає, що Росія володіє великим ядерним арсеналом. “За Байдена було як мінімум розуміння червоних ліній”, – сказала Станова.

На Гарріса,  яка майже невідомого росіянам, дивляться з тривогою. “Наддержава буде лідером під керівництвом Гарріс”, – сказав Сергій Марков, політичний аналітик, пов’язаний з Кремлем.

Відтоді, як Росія вдерлася в Україну в лютому 2022 року, Кремль розпочав пропагандистські кампанії на Заході, спрямовані на підрив підтримки України та пропагування ультраправих ізоляціоністських поглядів, свідчать внутрішні документи Кремля, про які раніше повідомляло видання The Washington Post.

Але відхід Байдена став другим нещодавнім неприємним сюрпризом для Росії в західній політиці — після несподіваної поразки на парламентських виборах у Франції ультраправої партії, яку Москва підтримала як політичного союзника, «Національне об’єднання».

Деякі колишні російські чиновники заявили, що побоюються, що кандидатура Гарріс є ознакою того, що ліберальний істеблішмент США організовує вибори, щоб заблокувати праві ізоляціоністські сили. З огляду на те, що Кремль контролює російські вибори, деяким росіянам важко повірити в те, що вибори можуть бути чесними і справді непередбачуваними, або зрозуміти концепцію створення коаліцій у парламентських політичних системах.

“Подивіться, що сталося у Франції”, – сказав один близький соратник Путіна, колишній високопоставлений російський чиновник. Як і інші в цій статті, колишній чиновник говорив на умовах анонімності, щоб обговорити делікатні дипломатичні відносини.

“Там за всіма показниками перемогли так звані праві”, – сказав колишній чиновник, маючи на увазі “Національне об’єднання”, яке посіло перше місце в першому турі голосування“Але потім крайні ліві приєдналися до урядової партії, і фракція з найбільшою підтримкою залишилася без нічого. Невже це можна назвати демократією?»

Ліберальні прихильники Демократичної партії “вклали стільки зусиль, що вони не збираються відмовлятися від цього поля просто так”, сказав соратник Путіна. «Ці люди не роблять одну й ту саму помилку двічі».

Кремль уникає публічних коментарів щодо відставки Байдена. Але пропагандисти всередині Росії почали поливати Гарріс купоросом. Один з телеведучих назвав її «божевільною», а провідний вчений Андрій Сидоров зробив расистський коментар, назвавши дворасовою віцепрезидентку «гіршою за мавпу з гранатою».

Хоча вона не відома глибоким залученням у зовнішню політику, Гарріс назвала війну Росії проти України “варварською та нелюдською”.

“Ніхто не чекає від неї нічого хорошого, оскільки вважається, що вона стане заручницею наддержави, і рівень невизначеності, швидше за все, зросте, ніж зменшиться”, – сказав російський вчений, тісно пов’язаний з високопоставленими російськими дипломатами. “Байден, як би ви його не розглядали, був професіоналом найвищого рівня у зовнішній політиці. Камалі Гарріс буде важко конкурувати з ним тут”.

Трамп був добре відомий тим, що розвивав хороші особисті відносини з Путіним і послідовно виступав за більш ізоляціоністську політику, ставлячи під сумнів значущість НАТО. Цього місяця Трамп заявив, що розглядає можливість послаблення санкцій проти Росії, при цьому неодноразово заявляв, що швидко покладе край війні Росії, не уточнюючи, як він це зробить.

Але аналітики і офіційні особи заявили, що вони смутно дивляться на здатність Трампа вести переговори про угоду і стурбовані тим, що він буде непередбачуваним.

Ніхто не розуміє, що буде з Трампом”, – сказала Станова“Звичайно, з одного боку, буде вікно можливостей. Але з іншого боку, є розуміння, що воно може дуже швидко закритися і тоді може бути набагато гірше, ніж за Байдена”.

Один з керівників російського бізнесу сказав, що багато хто в російській еліті все ж розраховує на те, що Трамп відновить відносини. “Вони сподіваються, що якщо Трамп переможе, це як мінімум означатиме кінець ескалації санкцій і припинення війни, а також зниження ризиків для російського бізнесу. Ніхто не хоче втрачати свої гроші”, – сказав керівник. «Республіканці теж не люблять Путіна, але вони будуть більш прагматичними за демократів».

Російський вчений сказав, що довгострокові надії на зміни покладаються на сенатора Джей Ді Венса з Огайо, напарника Трампа на виборах від Республіканської партії. Венс неодноразово дотримувався промосковської ізоляціоністської лініїВін відмовився називати Путіна “екзистенційною загрозою для Європи” на цьогорічній Мюнхенській конференції з безпеки, а в Конгресі виступив проти допомоги Україні.

“Венс — дуже цікава фігура”, – сказав російський вчений, зазначивши, що Трампу 78 років. “Ми все ще не знаємо, чи доживе Трамп до кінця свого терміну, якщо його оберуть. Не можна виключати, що Венс може стати президентом. Це багато що змінило б у політиці США».

Станова запропонувала інші шляхи перемоги Москви. “Найкращий сценарій для Росії — це якщо з’явиться лідер США, який достатньо сильний, щоб реалізувати те, що він запропонував, і може провести через Конгрес угоди, які були досягнуті з Росією”, – сказала вона. “Але цей сценарій зовсім не розглядається як можливий. Путін хоче того, чого йому ніхто не може дати”.

«Наступний сценарій, якщо це неможливо, — сказала вона, — полягає в тому, що Москва воліла б, щоб усе згоріло блакитним полум’ям. Має бути хаос».

The Washington Post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *